Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Απριλίου του 1955 όταν πραγματοποιήθηκαν με μεγαλοπρέπεια στην πόλη της Σπάρτης, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του πολιούχου της λακωνικής πρωτεύουσας, Οσίου Νίκωνος τού «Μετανοείτε». .
Τα εγκαίνια του ναού τίμησαν με την παρουσία τους ο τότε Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, καθώς και ο διάδοχος του θρόνου και μετέπειτα Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄. Μετά το πέρας των εγκαινίων έλαβε χώρα η ανακήρυξη του 15χρονου Κωνσταντίνου ως «Δούκα της Σπάρτης», δια προσφωνήσεως τού τότε Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κυρού Διονυσίου. Ήταν ο τρίτος «γαλαζοαίματος» που έφερε αυτόν τον τίτλο, αφού πρώτα τον είχε λάβει ο πρωτότοκος γιος του Γεωργίου του Α΄, Κωνσταντίνος, το 1868 κι έπειτα ο Γεώργιος ο Β΄. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Α΄, μπαίνοντας ως ελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου του 1912 υπέγραψε σε σχετικό ενημερωτικό τηλεγράφημα του προς τον διοικητή του βουλγαρικού στρατού ως «Δούκας της Σπάρτης».
Γιατί όμως οι βασιλείς ονομάστηκαν Δούκες της Σπάρτης και δεν επελέγη κάποια άλλη περιοχή; Ο ιστορικός Χρήστος Μαντζιάρης σημειώνει πως ο λόγος είναι ο Μυστράς και το γεγονός ότι το πρώτο επώνυμο του πρίγκιπα Ιωάννη που μπήκε στο Βασιλικό Οίκο της Δανίας, πριν από «Χριστιανός» ήταν «Παλαιολόγος». Και σύμφωνα με τον γενεαλογικό πίνακα του Δανού ερευνητή Κ. Laghorn, μακρινός γενάρχης του Γεωργίου Α΄ ήταν ο αυτοκράτορας Μιχαήλ (1263-1283), της δυναστείας των Παλαιολόγων.
https://lakonikos.gr/parapolitika/item/164105-doykas-tis-spartis-o-konstantinos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου