Στους επίσημους προσκεκλημένους των γάμων της Ελισάβετ και του Φιλίππου συγκαταλέγονταν βασιλείς από την Ευρώπη και αρχηγοί κρατών
Τον Μάρτιο του 1947, ο πριγκιπας Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς τίτλους του και απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα
20.11.1947
Μία από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες των τελευταίων εκατό ετών ήταν η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β΄. Ανέβηκε στον βρετανικό θρόνο σε ηλικία μόλις 26 ετών και παρέμεινε σε αυτό το αξίωμα έως τον θάνατό της, το 2022, μερικούς μήνες μετά τη συμπλήρωση του 96ου έτους της ηλικίας της. Υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο πλευρό της Ελισάβετ για πάνω από εβδομήντα χρόνια στάθηκε ο πριγκιπας Φίλιππος Μάουντμπατεν, γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1921. Προτού προλάβει να κλείσει το ενάμισι έτος της ζωής του, όμως, η οικογένειά του υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθότι ο πατέρας του Ανδρέας σκοπιμως και ψευδως εθεωρείτο ως ένας εκ των υπαιτίων της ήττας. Ο θρύλος λέει, μάλιστα, πως ο μικρός Φίλιππος φυγαδεύτηκε από την Κέρκυρα μέσα σε ένα καφάσι φρούτων. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σκωτία. Οταν αποφοίτησε από το σχολείο, κατετάγη στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, στο οποίο υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετέχοντας σε πολλές ναυτικές επιχειρήσεις.
Συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1939.
Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1939. Οι δυο τους είχαν παραστεί μερικά χρόνια πριν στον γάμο της πριγκιπισας Μαρίνας της Ελλάδας και του θείου της Ελισάβετ πρίγκιπα Γεωργίου, χωρίς όμως να έχουν ανταλλάξει κάποια κουβέντα. Μετά την πρώτη τους συνάντηση, οι δύο νέοι ξεκίνησαν να αλληλογραφούν, μολονότι ο Φίλιππος απουσίαζε από τη Βρετανία, ευρισκόμενος στα μέτωπα του πολέμου. Ακόμη και η ίδια η Ελισάβετ πρόσφερε τις υπηρεσίες της, ούσα η διάδοχος του βρετανικού θρόνου, κατά τη διάρκεια του πολέμου, ειδικευόμενη ως μηχανικός και οδηγός. Η οδήγηση, άλλωστε, υπήρξε ένα χόμπι το οποίο πάντοτε απολάμβανε τα χρόνια που βρισκόταν στον θρόνο.
Ο Φίλιππος επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη λήξη του πολέμου το 1945. Τον Μάρτιο του 1947 εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς τίτλους του, υιοθέτησε το επώνυμο Μάουντμπατεν, όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς του τα οποία διαβιούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να απεκδυθεί από το στίγμα της γερμανικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του, και απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 1947, ανακοινώθηκαν οι αρραβώνες της Ελισάβετ με τον Φίλιππο.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στους εορτασμούς για τον γάμο της διαδόχου του θρόνου.
Οι γάμοι της διαδόχου του βρετανικού θρόνου Ελισάβετ και του Φιλίππου πραγματοποιήθηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947, στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στους εορτασμούς για τον γάμο της διαδόχου του θρόνου, αποσπώντας για λίγες ώρες την προσοχή του από τα ουσιώδη ζητήματα της σκληρής καθημερινότητας, την οποία ζούσαν οι Βρετανοί πολίτες μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στους επίσημους προσκεκλημένους των γάμων της Ελισάβετ και του Φιλίππου συγκαταλέγονταν βασιλείς και γαλαζοαίματοι από την Ευρώπη και πολλοί αρχηγοί κρατών. Την ίδια ημέρα, ο πατέρας της Ελισάβετ Γεώργιος ΣΤ΄ έχρισε τον Φίλιππο ως δούκα του Εδιμβούργου, τίτλο τον οποίο έφερε έως το τέλος της ζωής του. Ποσο εχασε η Ελλαδα που εδιωξε αδικα ,με ψευτικο δημοψηφισμα, την βασιλικη οικογενεια!! Ο Βασιλιας της Αγγλιας Καρολος ΙΙΙ ειναι θειος του Πριγκιπα - Διαδοχου Παυλου της Ελλαδος. Ο Βασιλιας της Δανιας ειναι πρωτος του εξαδελφος,ο βασιλιας της Ισπανιας ειναι επισης πρωτος του εξαδελφος.Τον διαδοχο της Αγγλιας Ουίλιαμ τον ειχε βαπτισει ο βασιλευς Κωνσταντινος Β΄.Θα υπηρχε μια διπλωματια υψηλου επιπεδου μεταξυ των βασιλικων οικογενειων που θα ελυνε πολλα ζητηματα,μην ξεχνουμε οτι ετσι πηρε η Ελλαδα την Καβαλα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου