ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Ο Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας και της Δανίας,ο πρωτος Ηγεμονας της ελευθερης Κρητης- Prince George of Greece and Denmark, the First Lord of Free Crete

                                                          

Ο Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας και της Δανίας (24 Ιουνίου 1869 - 25 Νοεμβρίου 1957) ήταν πρίγκιπας της Ελλάδαςκαι της Δανίας,

Ύπατος Αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας από το 1898 έως το 1906.

Ήταν δευτερότοκος γιος του βασιλιά Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας και της Μεγάλης Δούκισσας

Όλγας Κωνσταντίνοβνας της Ρωσίας.

Υπήρξε ο μοναδικός στην παγκόσμια ιστορία αξιωματούχος, που έφερε ταυτόχρονα το βαθμό του ναυάρχου τριών στόλων, της Ρωσίας, της Ελλάδας και της Δανίας.

Μετά τις πρώτες εγκύκλιες σπουδές, που έλαβε κατ' οίκον, μετέβη στη Δανία, όπου και σπούδασε στη Βασιλική Ναυτική Σχολή της Κοπεγχάγης.

Αποφοιτώντας, επέστρεψε στην Ελλάδα και κατατάχθηκε ως αξιωματικός στο Βασιλικό Ναυτικό, γενόμενος ταυτόχρονα υπασπιστής του Βασιλιά Γεωργίου Α΄.

Κατά την περίοδο εκείνη, συνοδεύοντας τον διάδοχο της Ρωσίας και μετέπειτα Αυτοκράτορα Νικόλαο Β΄ σε περίπλου της γης, όταν βρίσκονταν στην Ιαπωνία σε γενόμενη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Νικολάου από κάποιο φανατικό Ιάπωνα, ο πρίγκιπας Γεώργιος πρόλαβε και απέκρουσε αυτόν έγκαιρα, σώζοντας τον Νικόλαο.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο Τσάρος της Ρωσίας απέδωσε στον Γεώργιο τον βαθμό του ναυάρχου του ρωσικού στόλου με τα διάσημα αυτού.

Το 1897 ο Πρίγκιπας Γεώργιος ήταν διοικητής του ελληνικού στόλου τορπιλοβόλων, με τον οποίο και συμμετείχε στον αποκλεισμό της Κρήτης κατ' εντολή της Ελληνικής κυβέρνησης του Θ. Δηλιγιάννη.

Ύπατος Αρμοστής

Ένα χρόνο μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο που ακολούθησε, που μπορεί να χαρακτηρίστηκε ατυχής, πλην όμως υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός για τη μετέπειτα στρατιωτική αναδιοργάνωση της Ελλάδας, οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Αυστρουγγαρία,
Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρωσία) ανάγκασαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να εγκαταλείψει την Κρήτη, δημιουργώντας υπό την προστασία τους ένα αυτόνομο κατ' εντολή κράτος, την Κρητική Πολιτεία, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, όπου ως Ύπατο Αρμοστή (γενικό διοικητή) εγκατέστησαν κατόπιν προτροπής της Ρωσίας τον πρίγκιπα Γεώργιο.
Ο Γεώργιος ως Αρμοστής εξέδωσε σύνταγμα
και όρισε Συμβούλιο του Ηγεμόνα (δηλαδή κυβέρνηση) από τους Κρητικούς αρχηγούς. Το 1899 οργάνωσε την Κρητική Χωροφυλακή. Οι απόψεις του επάνω στο Κρητικό ζήτημα τον έφεραν σε σύγκρουση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο,που εκπροσωπουσε τα βρετανικα συμφεροντα και που ηταν υποχρεωμενος στους ιταλους που τον διευκολυναν οικονομικα οταν η τυχη δεν τον ευνοουσε στα...τυχερα παιχνιδια.

Η σύγκρουση κορυφώθηκε με την επανάσταση του Θερίσου το 1905, κατά την οποία η Κρητική Χωροφυλακή του έμεινε πιστή, αλλά χρειάστηκε να ζητήσει και την στρατιωτική συνδρομή των ξένων δυνάμεων.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης οι Μεγάλες Δυνάμεις έστειλαν στην Κρήτη ειδική εξεταστική επιτροπή.

Ο Γεώργιος, θεωρώντας πως μ' αυτήν τους την ενέργεια οι Δυνάμεις τον έθιγαν προσωπικά, παραιτήθηκε του αξιώματός του τον Σεπτέμβριο του 1906.

Μετά την άφιξη του αντικαταστάτη του αναχώρησε για την Αθήνα.

Τον επόμενο χρόνο η Κρητική Συνέλευση ανακήρυξε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε επίσημα το 1913.

Το 1907 νυμφεύθηκε την Πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη.

Μετά την επανάσταση στο Γουδί το 1909 ο πρίγκιπας Γεώργιος εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, χωρίς να πάψει να επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα.

Μετά τον θάνατό του η σορός του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, όπου και ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι.

Η Γεωργιούπολη, ένα παραλιακό θέρετρο ανάμεσα στα Χανιά και το Ρέθυμνο, ονομάστηκε προς τιμήν του.

Οικογένεια

Ο Γεώργιος νυμφεύτηκε το 1907 την Πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη,



κόρη του πρίγκιπα Ρολάνδου Βοναπάρτη, με την οποία απέκτησε ένα γιο και μια κόρη:
Πέτρος πρίγκιπας της Ελλάδας (1908-1980), ανθρωπολόγος, νυμφεύτηκε το 1941 την Ειρήνη Αλεξάνδροβνα Οβτσινίκοβα. Δεν απέκτησαν παιδιά.
Ευγενία πριγκίπισσα της Ελλάδας (1910-1989), παντρεύτηκε στις 30 Μαΐου 1938 τον Πρίγκιπα Ντομινίκ Ράντζιβιλ (Radziwiłł), γιο της Ρενάτας των Αψβούργων-Λωρραίνης, στο Παρίσι και διαζεύχθηκαν το 1946. Απέκτησαν μια κόρη και ένα γιο:
Τατιάνα Ράτνζιβιλ (γενν. 28 Αυγούστου 1939), παντρεύτηκε τον Ζαν-Ανρί Φρυσώ και απέκτησαν δύο τέκνα:
Φαμπιόλα Φρυσώ (γενν. 7 Φεβρουαρίου 1967), παντρεύτηκε τον Τιερύ Χέρμαν και απέκτησαν μία κόρη.
Αλέξης Φρυσώ (γενν. 25 Νοεμβρίου 1969), νυμφεύτηκε τη Ναταλί Τσάντλερ.
Γεώργιος-Ανδρέας Ράτνζιβιλ (4 Νοεμβρίου 1947 - 27 Αυγούστου 2001).

Η Ευγενία ξαναπαντρεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου 1949 τον πρίγκιπα Ραϊμόνδο του Τόρε-Τάσσο, δούκα του Καστέλο Ντουίνο τον οποίο επίσης χώρισε το 1965. Απέκτησαν ένα γιο:
Κάρολος-Αλέξανδρος, δούκα του Καστέλο Ντουίνο (10 Φεβρουαρίου 1952-), νυμφεύτηκε το 1976 την Βερόνικα Λαντς. Απέκτησαν δύο γιους και μια κόρη:
Ντιμίτρι γενν. 1977, πρίγκιπας του Τουρν & Τάξις.
Μαξιμιλιανός γενν. 1979, πρίγκιπας του Τουρν & Τάξις.
Κονστάνζα γενν. 1989, πριγκίπισσα του Τουρν & Τάξις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου