Το unfair του Μητσοτάκη
Το 1988, ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (τότε το κόμμα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα κυβερνά), απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Λονδίνο σχετικά με το δημοψήφισμα του 1974, το οποίο υποτίθεται ότι απέβη υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, δήλωσε ότι το θεωρεί unfair (= άδικο, μεροληπτικό) και ότι δεν έπρεπε ο βασιλιάς να στερηθεί τον θρόνο του. Η εφημερίδα, μάλιστα, της Νέας Υόρκης Πρωινή ανέφερε στο ρεπορτάζ της ότι ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο Καραμανλής "άλλαξε το αποτέλεσμα".
Αυτή η ντόμπρα αναγνώριση της νοθείας και των μεροληπτικών συνθηκών κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε το δημοψήφισμα προκάλεσε αληθινό σεισμό στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε θέμα στην Βουλή. Οι ανησυχίες δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε σύντομα, η παραδοχή ότι κατά το δημοψήφισμα είχε διαπραχθεί νοθεία και είχε αντιστραφεί το αποτέλεσμα, αλλά το ότι με τη δημόσια δήλωση υπήρχε κίνδυνος να γίνει νέο δημοψήφισμα, που θα το κέρδιζε οπωσδήποτε ο Βασιλιάς, αν διεξαγόταν έντιμα. Μετά από πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι έκανε σχετική δήλωση στο Λονδίνο και το θέμα έκλεισε.
Ανφέρ (unfair), Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, 1988
Πρόκειται για τη λέξη που αποτέλεσε μια από τις εμπνεύσεις του ,σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του τότε επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Τη χρησιμοποίησε κυρίως για να περιγράψει τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης απέναντι στον βασιλέα Κωνσταντίνο. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 1988 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε στο Λονδίνο και αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων. Σε ερώτηση για το θέμα της βασιλείας και του δημοψηφίσματος περί της Βασιλευομένης ή Αβασίλευτης Δημοκρατίας στην Ελλάδα (1974), ο Μητσοτάκης απάντησε ότι «ασχέτως αν αυτός είναι αντιβασιλικός, θεωρεί «ανφέρ» (δηλαδή άδικο ή πολιτικώς ανήθικο) τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα». Φυσικά, όταν η απάντηση – αιχμή μαθεύτηκε στην Ελλάδα, ακολούθησε μπαράζ επικριτών δημοσιευμάτων, ενώ η λέξη ακολούθησε για χρόνια τη σταδιοδρομία του Μητσοτάκη.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά, το Φεβρουάριο του 1988, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Λονδίνο δήλωσε ότι, αν και αντιβασιλικός, χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα με το χαρακτηρισμό «unfair» (άδικο). Αυτή η άποψή του είχε αποτέλεσμα σημαντικών αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας. Ακόμη και 21 χρόνια μετά, η δήλωση αυτή συνεχίζει να αναφέρεται σε δημοσιογραφικά έντυπα. Στις 23 Απριλίου 2007 η εφημερίδα ΒΗΜΑ, πραγματοποίησε δημοσκόπηση όπου το 11,6% δήλωσε υπέρ της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου