ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ-ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α' (η' ΙΒ')


 

 Ξημερώματα της 8ης Μαρτίου 1913 και κόσμος πολύς στους δρόμους φορώντας τα ″καλά του″ έσπευδε προς μια κατεύθυνση, στην Βουλή, επί της οδού Σταδίου, για να πιάσει μια θέση όσο το δυνατόν πιο κοντά ώστε να δει τον νέο βασιλιά Κωνσταντίνο προσερχόμενο για την ορκωμοσία του.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Η απόσταση από τα ανάκτορα του διαδόχου μέχρι την Βουλή ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά δεν ήταν επαρκής για να φιλοξενήσει το πλήθος του κόσμου που κατεύθανε συνεχώς από όλη την Αττική. Τα πεζοδρόμια δεν μπόρεσαν να χωρέσουν τους χιλιάδες πολίτες, και μετά βίας, ο παρατεταγμένος στρατός που είχε αναπτυχθεί μπόρεσε να συγκρατήσει τον κόσμο πίσω από τις γραμμές ασφαλείας. Έξω από την βουλή ο συνωστισμός ήταν απερίγραπτος. Όλοι προσπαθούσαν να πλησιάσουν το κτήριο για να ακούσουν τον βασιλέα Κωνσταντίνο να ορκίζεται.
constantine-01
Στις 09:30, στο άκουσμα του πρώτου κανονιοβολισμού, ξεκινάει η βασιλική πομπή από τα ανάκτορα με προορισμό την Βουλή. Η διαδρομή αυτή θα διαρκέσει σχεδόν μια ώρα. Πρώτες φθάνουν οι άμαξες με τους επίσημους προσκεκλημένους, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι ξένοι διπλωμάτες. Ο κόσμος τους χαιρετά και τους χειροκροτεί, αναμένοντας ανυπόμονα τον βασιλέα. Μετά από λίγο ακούστηκε ο ποδοβολητός των αλόγων που προηγούνται της χρυσής βασιλικής άμαξας, επικρατεί σιγή, και όλοι στρέφουν την ματιά τους προς την οδό Σταδίου για να δουν την μεγαλοπρεπή τελετή που πλησίαζε εντός ολίγου.
2637
Ύστερα από 40 περίπου λεπτά, φθάνει η βασιλική άμαξα έξω από το προαύλιο της Βουλής και αποβιβάζονται ο νέος βασιλεύς, με μεγάλη στολή στρατηγού, και η νέα βασίλισσα με μαύρο φόρεμα και μαύρο πέπλο.
palaia-vouli
Το πένθος της βασιλικής οικογένειας ήταν μεγάλο. Το βασιλικό ζεύγος με εμφανή την θλίψη στο πρόσωπο τους, κατευθύνθηκε προς το κτήριο χαιρετώντας το συγκεντρωμένο πλήθος που τους επευφημούσε διαρκώς.

Η ορκωμοσία του βασιλέως Κωνσταντίνου Α′ πραγματοποιήθηκε στις 10:30 σε βαριά ατμόσφαιρα. Είχαν περάσει μόνον τρία εικοσιτετράωρα από την τρομερή εκείνη ημέρα της δολοφονίας του βασιλιά Γεωργίου Α′. Κατόπιν, ο νέος βασιλιάς, από την Αθήνα κινήθηκε στη Χαλκίδα. Εκεί επιβιβάστηκε στη θαλαμηγό «Αμφιτρίτη», για να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να παραλάβει τη σορό του πατέρα του.
protokolo-orkomosias     1913__skrip_orkomosia_konstantinou_2(1)
Ο Ελληνικός στόλος ολόκληρος κινητοποιήθηκε, για να προστατεύσει το βασιλιά στο ταξίδι αυτό. Το «Γ. Αβέρωφ» επιτηρούσε τα Στενά. Το Θωρηκτό «Ψαρά» συνόδευε την «Αμφιτρίτη», καθώς υπήρχε φόβος για ενέργειες του Τουρκικού καταδρομικού «Χαμιδιέ» και με τη συνοδεία άλλων πολεμικών πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού και των Μεγάλων Δυνάμεων φθάνει στον προορισμό του στις 12 Μαρτίου.
http://www.royalchronicles.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου