ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Η δίκη των Εξη(6). Πώς οι Άγγλοι κατάφεραν να σώσουν από πιθανή εκτέλεση τον πρίγκιπα Ανδρέα, παππού του διαδόχου Καρόλου και πεθερού της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ποιες ήταν οι ευθύνες του για την Μικρασιατική καταστροφή .
Η καταστροφή της Μικρασίας, οι χιλιάδες πρόσφυγες και ο αφανισμός του ελληνισμού προκάλεσαν ένα ισχυρό σοκ στην ελληνική κοινωνία. Οι στρατιώτες που υποχώρησαν οργισμένοι ζητούσαν την τιμωρία όσων θεωρούσαν υπευθύνους για την καταστροφή. Οι συνταγματάρχες Γονατάς και Πλαστήρας, οργάνωσαν στρατιωτική επανάσταση σε συνεργασία με το ναυτικό και τον πλοίαρχο Φωκά. Απαιτούσαν την απομάκρυνση του βασιλιά, την ανάρρηση στον θρονου του γιου του Γεωργιου και την τιμωρία των υπευθύνων της εθνικής καταστροφής. Όλα ξεκίνησαν στη Χίο και τη Μυτιλήνη όπου κατέληξαν οργισμένοι στρατιώτες και αξιωματικοί, μετά την ήττα και την υποχώρηση. Η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου και διοτι  οι βενιζελικοι αξιωματικοι θελαν να εκδικηθουν για την εκλογικη ηττα του βενιζελου το 1920.
Στην Αθήνα, τα ηνία της επανάστασης ανέλαβαν ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Λίγες μέρες αργότερα, ένα τεράστιο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατέληξε στην απόφαση να συγκροτηθεί έκτακτο στρατοδικείο για τους κατηγορουμένους, πολιτικούς και στρατιωτικούς. Το σύνθημα «θάνατος στους προδότες», είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 τα πλοία με το στρατό έφτασαν στο Λαύριο και την επομένη ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ παραιτήθηκε και έφυγε για την Ιταλία οχι αμεσως. Βασιλιάς ανακηρύχτηκε ο γιος του και Διάδοχος Γεώργιος Β΄.

Οι Άγγλοι δεν ηθελαν να εγκατασταθει ο βασιλιας Κωνσταντίνος σε αγγλικο εδαφος ο οποίος και εγκατέλειψε την χώρα στις 18 Σεπ 1922 απο το λιμανι του Ωρωπου,χωρις καμμια λαικη αποδοκιμασια.
Η προανακριτική επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή των υπευθύνων πολιτικών και στρατιωτικών σε έκτακτο στρατοδικείο. Η κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας ήταν βαρύτατη για εκλεγμένους πολιτικούς, αλλά αυτή ήταν η λαϊκή απαίτηση χιλιάδων στρατιωτικών και προσφύγων.
Σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση τριών ανδρών. Του Πάγκαλου, του Πλαστήρα και του υποστράτηγου Οθωναίου, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του στρατοδικείου Εκεί συμφωνήθηκε ότι όποια και αν ήταν η απόφαση θα εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα. Οι κατηγορούμενοι της δίκης των έξι στο εδώλιο. Η δίκη έγινε στο κτίριο της βουλής των Ελλήνων, στην οδό Σταδίου. Οι επαναστάτες τη μετέτρεψαν σε στρατοδικείο,η εισοδος ηταν με εισητηριο και τοποθέτησαν ισχυρή φρουρά. Στο εδώλιο κάθισαν οι Γεώργιος Χατζηανέστης (αντιστράτηγος), Δημήτριος Γούναρης (πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαος Στράτος (πρώην πρωθυπουργός), Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (πρώην πρωθυπουργός), Γεώργιος Μπαλτατζής (υπουργός Εξωτερικών επί Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Νικόλαος Θεοτόκης (πρώην υπουργός Στρατιωτικών).
Η πρώτη συνεδρίαση έγινε το πρωί της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 1922. Ο κόσμος έξω από την παλαιά βουλή παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις. Η απόφαση ήταν καταδικαστική και οι θανατοποινίτες εκτελέστηκαν πίσω από το νοσοκομείο Σωτηρία.

Η ξεχωριστή δίκη του πρίγκιπα Ανδρέα Αμέσως μετά τη δίκη των έξι ακολούθησε μια ακόμη δίκη. Αυτή του πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος θεωρήθηκε και αυτός υπεύθυνος για την καταστροφή.

Ως διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού στη Μάχη του Σαγγάριου αποφάσισε, αφου προηγηθηκε προφορικη συννενοηση του με τον Αρχιστρατηγο Παπούλα, να μετακινηθει μερος των δυναμεων του Β ΣΣ απο τις θέσεις που κατείχε και να ενισχυθεί το Γ ΣΣ που φαινοταν οτι θα δεχοταν το βαρος της επιθεσης των τουρκων. Την ιδια άποψη εξέφρασε και ο επιτελάρχης του Α΄ Σώματος Στρατού, Στυλιανός Γονατάς, ο οποίος παρατήρησε ότι ο συντάκτης της διαταγής ήταν σε νευρικότητα(ο Παπουλας). Μετά από εντολή του Παπούλα ο πρίγκιπας Ανδρέας πειθάρχησε ακυρώνοντας την μερική μετακίνηση των μεταγωγικων μεσων του ΒΣΣ, και οχι των δυνάμεων ελιγμου, που είχε ήδη ξεκινήσει χωρίς όμως και να εκτελεστεί η επίθεση διοτι η αρχικη διαταγη του Παπουλα δεν καθοριζε αμεση εμπλοκη του ΒΣΣ. Μαλιστα στην σχετική έκδοση της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, δεν προκύπτει κάποια άρνηση εκτελέσεως διαταγής αλλά ότι η μετακίνηση του Β΄Σώματος Στρατού ήταν προσυμφωνημένη από τα δύο επιτελεία, της Στρατιάς και του Σώματος.
Ο πρίγκιπας, που είναι ο παππούς του σημερινού διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου, κατηγορήθηκε για ανυπακοή και οδηγήθηκε στο εδώλιο, αλλά μόνος του, χωρίς συγκατηγορούμενους. Δεν του επιτραπηκε να καλεσει μαρτυρες υπεραπισεως .Μα ουτε φυσικα ο Γονατας ειχε το θαρρος να  καταθεσει οτι ειχε βρει τοτε  ορθη την αποφαση του Ανδρεα . Η τύχη του πρίγκιπα Ανδρέα ηταν προδιαγεγραμμένη, αλλά την τελευταία στιγμή έσπευσε ο πλωτάρχης Τάλμποτ και τον έσωσε από την εκτέλεση. Για την ταπεινωμένη και ηττημένη Ελλάδα δεν ήταν εύκολο να τα βάλει με την βρετανική υπερδύναμη που είχε αποφασίσει να προστατεύσει τον πριγκιπα Ανδρεα. Ο Παγκαλος ηταν συμμαθητης του πριγκιπα Ανδρεα και τον συνωδευσε μεχρι το πλοιο που τον παρελαβε για την εξορια.
.























ΑΠΟΡΙΑ ΑΣΧΕΤΟΥ.
ΤΙ ΤΗΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ; ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ! ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΕΠΡΕΠΕ  ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΞΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!
http://www.mixanitouxronou.gr/i-diki-ton-6-pos-i-angli-kataferan-na-sosoun-apo-pithani-ektelesi-ton-prigkipa-andrea-pappou-tou-diadochou-karolou-ke-petherou-tis-vasilissas-elisavet-pies-itan-i-efthines-tou-gia-tin-mikrasiatiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου