Η φαινομενικη απουσία του αβασιλευτου δημοκρατισμού δεν σήμαινε ότι η βασιλεία του Γεωργιου Α δεν ήταν χωρίς πολιτική αντιπαράθεση. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση της βασιλείας του Γεωργιου Α΄ ήταν η αντιδημοκρατικότητα που κέρδισε υποστηρίζοντας τους κορυφαίους πολιτικούς του έθνους στη διατήρηση της Ελλάδας ουδέτερης κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-78. Αυτή η σύνεση, ιδιαίτερα μετά την ήττα της Τουρκίας, προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους Ελληνες, καθώς η Ελλάδα προφανώς στερήθηκε από την ευκαιρία να πάρει την Μακεδονια , την Κρήτη και την Κύπρο. (Η Βρετανία εκμεταλλεύτηκε την ήττα της Τουρκίας και κατελαβε την Κύπρο το 1881). Η βρετανική αντιδραση το 1886 φάνηκε επίσης να απέτρεψε την Ελλάδα από τη στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας.(Αφου πηρε την Κυπρο για τον εαυτον της αρχισε τωρα να προστατευει την Τουρκια).
Η αποτυχία της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί την τουρκική αδυναμία δεν έθεσε σε κίνδυνο την ελληνική μοναρχία επειδή ο Γεωργιος Α υποστήριξε τη θέση των κοινοβουλευτικών ηγετών της Ελλάδας. Ωστόσο, η στάση τους μάλλον δεν υποστηρίχθηκε από την κοινή γνώμη και το 1894 ουτε απο τη δραση της εθνικιστικής ''Εθνικής Ένωσης''. Οι στόχοι αυτής της ένωσης ήταν η εξέγερση των Ελλήνων σε κατεχόμενα τουρκικά εδάφη και, στη συνέχεια, η διασφάλιση της υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης στους συμπατριώτες τους.
Ο πολιτικός αντίκτυπος της Εθνικής Ένωσης ήταν εμφανής το 1896 όταν ξέσπασε μια εξέγερση εναντίον τουρκικής κυριαρχίας στην Κρήτη και η Ελλάδα πήγε σε πόλεμο εναντίον της Τουρκίας το 1897. Η ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 αμαύρωσε την ελληνική βασιλική οικογένεια επειδή ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος ήταν στην πρώτη γραμμή πολεμώντας ηρωικά αλλά ανεπιτυχώς εναντίον των Τούρκων.
Τον δέκατο ένατο αιώνα υπήρχε η προσδοκία ότι οι βασιλείς πραγματικά πολεμούν σε πολέμους και παρόλο που ο Πρίγκιπας Κωνσταντίνος ανταποκρίθηκε σε αυτήν την προσδοκία, η ήττα της Ελλάδας επηρέασε αρνητικά το κύρος της βασιλικής οικογένειας. Η απειλή παρέμβασης κατά της Τουρκίας από τις προστατιδες δυνάμεις της Ελλάδας προφυλαξε ακόμη την Ελλάδα από πιθανή τουρκική εκδίκηση. Πράγματι, με εντολή των Προστατιδων Δυνάμεων, η Κρήτη έλαβε αυτονομία και ο δεύτεροτοκος γιος του Γεώργιου Α ' ο πρίγκιπας Γεώργιος έγινε Ύπατος Αρμοστής το 1898, ο οποίος εκπροσώπησε ονομαστικά τον Τούρκο Σουλτάνο.
Ο ΗΓΕΜΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου