Στα όσα για τον Βασιλικό Θεσμό αναφέρoνται στη «Ροδιακή» της 5.10.2015, θα ήθελα να προσθέσω ότι, από το 1863, οι Βασιλείς μόνο θετικές υπηρεσίες προσέφεραν στην Ελλάδα.
Τα ιστορικά γεγονότα έχουν πείσμα και δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι όλα τα εδάφη της η νεότερη Ελλάδα τα απέκτησε επί Βασιλείας, αρχής γενομένης από τα Επτάνησα, τα οποία ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’, για να αποδεχθεί το ελληνικό Στέμμα, απαίτησε από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις να παραχωρηθούν στην Ελλάδα, με τελευταία και πιο πρόσφατη την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.
Όσον αφορά τον νυν Βασιλιά Κωνσταντίνο, θα μου μείνει αλησμόνητο το περιστατικό, το 1964, όταν, με τη μεσολάβηση του θείου του Βασιλιά και νονού μου του Ναυάρχου Περικλή Ιωαννίδη που εξασφάλισε την ακρόαση, μικρός μαθητής συνοδεύοντας τον πατέρα μου, άκουσα τον Κωνσταντίνο να του λέει: «Εσείς οι πολιτικοί έχετε την ευχέρεια της άμεσης επικοινωνίας με τον Λαό. Σε μένα δεν το επιτρέπει η θέση μου να πάρω το μικρόφωνο και να πω στον Λαό τον πόνο μου.».
Για τον δήθεν πολυδάπανο Θεσμό της Βασιλείας, θα μου επιτραπεί να υπενθυμίσω τη λιτότητα που διέκρινε πάντοτε τα ανάκτορα, με χαρακτηριστικό το ανεπανάληπτο μέχρι σήμερα παράδειγμα την άρνηση της Βασιλομήτορος Φρειδερίκης να αποδεχθεί το αστρονομικό τότε ποσό των 250.000 δραχμών μηνιαίας σύνταξης που της πρόσφερε το 1964 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, όταν συγκριτικά ο μηνιαίος μισθός του δασκάλου μου ήταν 900 δραχμές.
Είναι χρήσιμο επίσης να θυμόμαστε ότι ο βασιλιας Κωνσταντίνος, διακριτικά και χωρίς διατυμπανισμούς, αποφάσισε να διαθέσει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα τα δέκα περίπου δισεκατομμύρια δραχμές που του επεδίκασε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως αποζημίωση για την αυθαίρετη αφαίρεση της περιουσίας του.
Γράφει ο Ηλίας Κ. Κυπραίος
Πολιτευτής Δωδεκανήσου
http://www.rodiaki.gr/article/322216/o-thesmos-ths-basileias-kai-h-edafikh-epektash-ths-elladas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου