ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Το Στέμμα και ο Θεσμικός ρόλος του Βασιλέως (1863-1974)


               Η  Δυναστεία του Γεωργίου Α′ που ανήλθε στο Θρόνο της Ελλάδος το 1863 στήριζε πάντοτε την εξουσία και το κύρος του θεσμού της Βασιλείας στην αγάπη του Λαού. Το ρητό «Ισχύς μου η αγάπη του Λαού» που αναγράφεται στο βασιλικό έμβλημα, θυρεό, υποδηλώνει ότι ο χαρακτήρας της Βασιλείας στη Χώρα μας ήταν πάντοτε Δημοκρατικός με μια σύνθεση της Βασιλικής παραδόσεως και του Δημοκρατικού πνεύματος των αξιών των νεότερων χρόνων.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος

    Στο πρόσωπο του Βασιλέως, ο Λαός έβλεπε τον φρουρό των πολιτικών ελευθεριών του, αλλά και το σύμβολο του Ελληνικού Έθνους. Αυτό οφειλόταν στις αρετές των μελών της Δυναστείας που ήταν πάντα δημοκρατικές και μέσα σε πλαίσια απλότητας. Πάνω απ′ όλα, και οι έξι Βασιλείς των Ελλήνων υπήρξαν αγνοί και ενθουσιώδεις πατριώτες. Αυτό το διακρίνουμε και εμείς σήμερα στο πρόσωπο του Βασιλέως Κωνσταντίνου.

      «Ως μοναδικόν μου καθήκον αισθάνομαι να ζήσω και να αποθάνω ως πραγματικός ΈΛΛΗΝ», έγραφε από την Κοπεγχάγη στην επιστολή του προς την Ελληνική Εθνοσυνέλευση ο Βασιλεύς Γεώργιος Α′, όταν αποδέχθηκε το Στέμμα της Ελλάδος. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η πολυκύμαντη και πολυτάραχη ζωή των Βασιλέων μας, δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά ένας διαρκής αγώνας και ένας συνεχής μόχθος για το καλό του τόπου.

Τι συμβολίζει το Στέμμα…

     Ο Βασιλεύς, ως Βασιλεύς των Ελλήνων, ήταν για το Ελληνικό Έθνος το σύμβολο που συσπειρώνονταν όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα αν κατοικούσαν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ο Λαός είχε την «ανωτέρα του προσωποποίηση στο Στέμμα», δηλαδή ο Βασιλιάς ως τιτλούχος του κοινωνικού σώματος προηγείτο οποιασδήποτε πολιτικής κατηγορίας, ως «Ηγέτης του Έθνους» το οποίο προσωποποιείται σε αυτόν ως κοινωνία, ως ιστορική πορεία και κατεύθυνση, ως ανθρώπινη κοινότητα στην ιστορική συνέχεια, προ οποιασδήποτε συγκεκριμένης πολιτικής αποφάσεως, στον χρόνο, χωρίς να διασπάται εκείνη η ανωτέρα συνοχή και η συνέχεια που εξέφραζε το Σύνταγμα σε νομική μορφή. Το Στέμμα ενσάρκωνε όλα τα μεγάλα ιδανικά των απανταχού Ελλήνων και ήταν συνδεδεμένο με την ζωή, την ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΕΔΩ
http://www.royalchronicles.gr/to-stemma-kai-o-thesmikos-rolos-tou-vassileos-1863-1967/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου