ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Η Τραγική Δυναμική του Δημοψηφίσματος του 1974

 
Υπήρχαν εσφαλμένες προβλέψεις κατά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος ότι η μοναρχία θα λάβει μεταξύ 10 και 20 τοις εκατό των ψήφων σε δημοψήφισμα. Στην πραγματικότητα, το «ναι» υπερ της βασιλευομένης δημοκρατίας στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 ήταν 31%. Αυτό αποδεικνύει ότι η σκληρή βάση της φιλομοναρχικής υποστήριξης (η οποία είχε εκτιμηθεί προηγουμένως ότι ήταν το 35% του πληθυσμού) ήταν ουσιαστικά άθικτη. 

Οι Έλληνες που είχαν υποστηρίξει κάποτε τη μοναρχία και μαζι τους οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι στράφηκαν προς υποστήριξη μιας αβασιλευτης  δημοκρατίας (μαζι με τους αριστερους κομμουνιστες και μαζι με τους παλαιους κομματικους φιλους του Καραμανλη που επιθυμουσαν διακαως την αντεκδικηση''Α.Π.'').

Αυτή η δημοκρατική κλίση οφειλόταν πιθανώς στην επιθυμία του λαου να θάψει μακρόχρονες ιστορικές ασυμφωνίες που είχαν συνδεθεί με τη μοναρχία. Για να υπάρξει πλειοψηφία για την αποκατάσταση της βασιλευομένης  Δημοκρατίας θα χρειαζόταν η υποστήριξη του Καραμανλή. Το κύρος του ήταν αρκετά υψηλό ώστε η πρωθυπουργική υποστήριξη θα μπορούσε να είχε ευνοϊκή ψήφο για να εξασφαλίσει μια βασιλική αποκατάσταση. Ακόμη και με την υποστήριξη του Καραμανλή, η ψήφος υπέρ της μοναρχίας θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση στενή, αλλά ήταν δυνατόν να αποκατασταθει η βασιλευομενη δημοκρατία, όπως συνέβη λόγω της υποστήριξης του Τσαλδάρη το 1946.

Οι πιθανότητες του βασιλέως Κωνσταντίνου Β΄  να κερδίσει το δημοψήφισμα του 1974 υπονομεύθηκαν επίσης επειδή δεν επιτράπηκε στην Αυτού Μεγαλειότητα να επιστρέψει στην Ελλαδα και να λαβει μερος στην προεκλογικη εκστρατεία. Ο βασιλιάς επιτράπηκε να απευθυνθεί στους ανθρώπους του σε δυο τηλεοπτικές μεταδόσεις στις οποίες η Αυτού Μεγαλειότητα,ο βασιλευς,  δεσμεύτηκε ότι θα ήταν στην υπηρεσία του λαού. Στις τηλεοπτικές εκπομπές του η Αυτού Μεγαλειότητα μίλησε για τον πόνο της εξορίας και την επιθυμία του να ενωθεί ξανά με τον λαό του ανεξάρτητα από την εκβαση του δημοψηφισματος.

Οι φιλομοναρχικοί επεσήμαναν στην προεκλογικη εκστρατεία ότι ο βασιλιάς είχε αντιταχθεί στο στρατό με το αποτυχημένο του πραξικόπημα τον Δεκέμβριο του 1967. Ο Κωνσταντίνος Β΄ δηλωσε  ότι η βασίλισσα Φρειδερίκη θα παρέμενε στην εξορία. Ο βασιλιάς δήλωσε επίσης την ετοιμότητά του να βασιλέψει σύμφωνα με ένα σουηδικό σύνταγμα (η Σουηδία σχεδίαζε τότε ένα σύνταγμα που υιοθετήθηκε το 1975 που στερούσε το στέμμα από οποιαδήποτε κυβερνητικά προνόμια). Το σύνθημα της καμπάνιας «Ναι» υπερ της βασιλειας ήταν «Eagle Come Home»(Ο Αετος Ερχεται στην Πατριδα). Οι μοναρχικοί εργαζόμενοι στην προεκλογική εκστρατεία επέδειξαν μεγάλη προσωπική δύναμη, επειδή συχνά αντιμετώπιζαν τον προσωπικό χλευασμό.

Η υποστήριξη του 69% για μια αβασίλευτη δημοκρατία χαιρετίστηκε από μαζικά πάρτι στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Οι εφημερίδες παρουσίασαν τη δημοκρατική ψήφο ως ελληνικό ισχυρισμό για ανεξαρτησία εναντίον ''ξενης'' βασιλικής οικογένειας. Παρά τον πόνο και την απογοήτευση που ο Κωνσταντίνος Β΄ πρέπει να ένιωσε ότι η Αυτού Μεγαλειότητα εξέδωσε μια δήλωση με την οποία αποδέχεται τα αποτελέσματα και εκφράζει την ελπίδα του ότι το νέο δημοκρατικό σύστημα θα λειτουργήσει καλά. Η Αυτού Μεγαλειότης έστειλε επίσης μια προσωπική έκκληση στον Καραμανλή ζητώντας να επιτραπεί σε αυτόν και την οικογένειά του να επιστρέψουν για να ζήσουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Καραμανλης απέδειξε τα πραγματικά του αντιβασιλικα αισθήματα  απορρίπτοντας κατηγορηματικά το αίτημα.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ 69%

- Καραμανλικοι 10 %

- Κεντρωοι-Κεντροδεξιοι 25%

- Κεντροαριστεροι - Κομμουνιστες-Αναρχικοι κλπ 34%

Η ΝΔ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ  ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.''Α.Π.''

https://www.socialactionaustralia.com/project/183-the-fall-of-constantine-ii-and-the-greek-financial-crisis.html?fbclid=IwAR0H6b9BO_SMGF0ZfG56tNw2Mp78vHJXxzNpluCo8fhMzB_tcxGObeYUnUs

1 σχόλιο:


  1. Σπυρος Πετροπουλος
    Μαιμου δημοψηφισμα
    Τα κομματα ολα εκαναν προπαγανδα κατα του ΒΑΣΙΛΗΑ
    Στο Ν Ηλειας ο Κοντογιανοπουλος βουλευτης απο τα μεγαφωνα προετρεπε σε μη ψηφιση.
    Στο χωριο μου ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ ΗΛΕΙΑΣ η δικαστικη αντιπροσωπος απο καλαματα εβαζε λαθος ψηφοδελτια σε οσους δεν ηξεραν γραμματα και της ζητουσαν βοηθεια να ψηφισουν.
    Την επιασαν στα πρασα
    Απο καλαματα ηταν ο ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΤΔ τοτε.
    Η γυναικα που κοριδευε η δικαστικη αντιπροσωπος λεγοταν
    ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
    Σιγουρα θα αλλαξαν και ψηφοδελτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή