ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Η Mητέρα του Φιλίππου της Αγγλίας Πριγκίπισσα Αλίκη, η Ορθοδοξία και η Ελλάδα

Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται αυτοί που ξεχνούν σκοπίμως ή λόγω της ηλικίας τους!






Η Αλίκη, η καλονή μητέρα του Φιλίππου της Αγγλίας, ήταν κωφή και έζησε μοναχικά στο Κολωνάκι ντυμένη καλόγρια. Κινδύνευσε τη ζωή της στην κατοχή για να σώσει μια οικογένεια Εβραίων –
Μητέρα του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, ήταν η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ. Μεγάλωσε στη Γερμανία και στην Αγγλία, καθώς ο πατέρας της ήταν ναύαρχος του αγγλικού στόλου και η μητέρα της εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών απέκτησε προβλήματα στην ακοή και διαγνώσθηκε με συγγενή κώφωση. Ωστόσο, δεν αντιμετώπισε προβλήματα επικοινωνίας καθώς σε ηλικία 8 ετών ήξερε να μιλάει οχτώ γλώσσες και μπορούσε να επικοινωνήσει με τους συνομιλητές της διαβάζοντας τα χείλη τους.

Η γνωριμία με τον πρίγκιπα Αντρέα της Ελλάδας

Από νεαρή ηλικία, η Αλίκη ξεχώριζε για την ομορφιά της.
Το 1902, στη στέψη του νέου βασιλιά της Βρετανίας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ γνωρίστηκε με τον γιο του Έλληνα Βασιλιά Γεωργίου Α’, τον Ανδρέα.
Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στο Ντάρμσταντ.

Μετά το γάμο τους ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα. Όταν ξέσπασαν οι βαλκανικοί πόλεμοι, η πριγκίπισσα Αλίκη υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και ίδρυσε νοσοκομεία.

Η οικογένεια έμενε τότε στο Τατόι και μετά τον θάνατο του Γεωργίου Α’ μετακόμισαν στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, όπου γέννησε το πέμπτο της παιδί, τον Φίλιππο, που αργότερα παντρεύθηκε την βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας.
Μετά την ήττα στη Μικρά Ασία και τη Δίκη των ‘Εξι ο πρίγκιπας Ανδρέας κάθησε στο εδώλιο, καθώς θεωρήθηκε και αυτός υπεύθυνος για την καταστροφή.
Ο πρίγκιπας κατηγορήθηκε για ανυπακοή και οδηγήθηκε σε ξεχωριστή δίκη.
Η τύχη του πρίγκιπα Ανδρέα έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, αλλά την τελευταία στιγμή παρενέβησαν οι Βρετανοί και ο πλωτάρχης Τάλμποτ τον έσωσε από την εκτέλεση. Τελικά σώθηκε, αλλά εξορίστηκε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στο Παρίσι.

Τότε, η Αλίκη ήρθε κοντά στην ορθόδοξη εκκλησία αλλά απέκτησε παράξενη συμπεριφορά. Ισχυριζόταν ότι επικοινωνούσε με τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Η σχέση της με τον Ανδρέα άρχισε να έχει προβλήματα, με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας μαζί με τους συγγενείς της να ζητήσουν ψυχιατρική βοήθεια.

Ο δόκτωρ Σίμμελ που την εξέτασε αποφάνθηκε ότι έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και πρότεινε τον εγκλεισμό της σε άσυλο της Ελβετίας.
Παρά τις αντιδράσεις της , το 1930 την έκλεισαν σε σανατόριο, όπου παρέμεινε για δυόμιση χρόνια.
Όταν η κατάστασή της βελτιώθηκε, μετακόμισε στη Γερμανία, όπου ζούσε κυρίως σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Χώρισε με τον σύζυγό της, αν και δεν πήραν ποτέ διαζύγιο και ο πρίγκιπας Ανδρέας ζούσε πλέον στη γαλλική Ριβιέρα.
Οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά έπειτα από μερικά χρόνια στην κηδεία της κόρης τους Σεσίλια , η οποία σκοτώθηκε μαζί με την οικογένεια της σε αεροπορικό δυστύχημα.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι του 1938, η Αλίκη επέστρεψε στην Ελλάδα και μετακόμισε σε διαμέρισμα απέναντι από το μουσείο Μπενάκη.
Μετά τη γερμανική κατοχή στην Αθήνα, οι Έλληνες βασιλείς εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά η Αλίκη αρνήθηκε να φύγει και μετακόμισε στην οδό Ακαδημίας.

Διοργάνωνε και διένειμε συσσίτια με προμήθειες που τις έστελνε ο αδερφός της, Λόρδος Μάουντμπάτεν, και διαχειριζόταν τα ορφανοτροφεία της χώρας.
Μάλιστα, το 1943 δεν δίστασε να κρύψει στο σπίτι της την οικογένεια Κοέν, οικογένεια Ελλήνων εβραίων που δεν πρόλαβε να δραπετεύσει από τη χώρα.
Η Αλίκη φιλοξένησε τη γυναίκα και τους τέσσερις γιους της στο σπίτι της μέχρι την απελευθέρωση.
Η ιστορία έγινε γνωστή τη δεκαετία του ’90 όταν ο Μικχαέλ Κοέν αποκάλυψε πώς ο ίδιος ότι είχε σωθεί από την πριγκίπισσα Αλίκη.

Μετά την απελευθέρωση, η Αλίκη ζούσε στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι και ντυνόταν ως μοναχή. Μετακόμισε για λίγους μήνες στην Τήνο, όπου προσπάθησε να ιδρύσει μοναστήρι και έκανε ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο γιος της της ζήτησε να μετακομίσει στο Μπάκιγχαμ.
Η Αλίκη έφυγε από την Ελλάδα και πέθανε τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 84 ετών.Ηρθε ο ιδιος  και  την παρελαβε.

-«Τι μπορώ να κάνω για σας;» 
– «Μπορείτε να πάρετε τα στρατεύματά σας από την χώρα μου».
Αυτή ήταν η απάντηση που η Πριγκίπισσα Αλίκη, μητέρα του Φιλίππου της Αγγλίας και γιαγιά του Καρόλου, έδωσε στον Γερμανό αξιωματικό που την επισκέφθηκε στο σπίτι της, στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πριγκίπισσα Αλίκη, που είχε γίνει συνειδητά Ορθόδοξη, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, όταν την κατέλαβαν οι Γερμανοί και ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα στις δύσκολες εκείνες κατοχικές ημέρες, ενώ προστάτευε και διωκόμενες εβραϊκές οικογένειες.

Επιπλέον, η Πριγκίπισσα Αλίκη κυκλοφορούσε ελεύθερα στην διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου όταν οι μάχες στην Αθήνα μαίνονταν, για να προσφέρει βοήθεια όπου χρειαζόταν, αγνοώντας τις εκκλήσεις όσων της έλεγαν ότι κινδύνευε να σκοτωθεί από αδέσποτες σφαίρες.

Οι πνευματικές εφέσεις της Αλίκης, που οφείλονταν κατά πολύ στην θεία της αγία Δούκισσα Ελισάβετ της Ρωσίας, μοναχή-νεομάρτυρα της Οκτωβριανής Επανάστασης, δεν μπορούσαν να γίνουν κατανοητές από το αριστοκρατικό περιβάλλον της, που την υπέβαλε στην δεκαετία του 1930 σε αναγκαστικές απάνθρωπες ψυχιατρικές «θεραπείες» με ψυχιάτρους οπαδούς της θεωρίας του Φρόιντ, που απέδιδαν τα πάντα στο libido και φυσικά δεν είχαν σωστή γνώση της ανθρώπινης ψυχής.

Ήταν οι ψυχίατροι που όχι μόνο δεν μπορούσαν να κάνουν σωστή διάγνωση κάποιου ψυχιατρικού θέματος, αλλά και να τρελάνουν κάποιον λογικό άνθρωπο. Μετά τον πόλεμο, η Πριγκίπισσα Αλίκη ίδρυσε τη «Χριστιανική Αδελφότητα της Μάρθας και της Μαρίας», με πρότυπο την αντίστοιχη Αδελφότητα που είχε ιδρύσει στην Μόσχα η αγία νεομάρτυς Ελισάβετ.

Η Αδελφότητα ήταν εμπνευσμένη από την αντίστοιχη ευαγγελική περικοπή της συνάντησης του Χριστού με τις αδελφές του Λαζάρου Μάρθα και Μαρία:

«Μάρθα-Μάρθα, μεριμνάς και τυρβάζει περί πολλά, ενός δε εστί χρεία· Μαρία δε την αγαθήν μερίδα εξελέξατο, ήτις ουκ αφαιρεθήσεται απ’ αυτής».

Είχε στόχο να συνδυάζει τα πρακτικά έργα της Μάρθας, δηλαδή την κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, με τα έργα της Μαρίας, δηλαδή την θεωρία, την προσευχή και την μοναστική/πνευματική ζωή. Ο προσανατολισμός αυτός της μοναχικής ζωής της Πριγκίπισσας δεν έγινε αντιληπτός από όσους ασχολήθηκαν με την ζωή της, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν το αντίστοιχο παράδειγμα της Αγίας Ελισάβετ, από το οποίο αυτή είχε εμπνευστεί.

Έτσι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχε γίνει πραγματική μοναχή, επειδή ζούσε στον κόσμο, αλλά φορούσε μόνο τα μοναχικά ρούχα. Ως κοσμοκαλόγρια δηλαδή..Όμως το «τυπικό» των Αδελφοτήτων αυτού του είδους δεν πρόβλεπε πλήρη απόσυρση σε ησυχαστικό μοναστήρι, αλλά συνδυασμό μοναχικής ζωής και φιλανθρωπικής προσφοράς στην κοινωνία, κάτι που είναι αναμφισβήτητο ότι έπραξε και η Πριγκίπισσα-Μοναχή.

Η έμπνευση και στενή πνευματική σχέση της Αλίκης με την Αγία Ελισάβετ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ζήτησε να ταφεί κοντά της, επιθυμία που εκπληρώθηκε το 1988, δηλαδή είκοσι περίπου χρόνια μετά την κοίμησή της το 1969.

Στον τάφο της κατά την επιθυμία της γράφηκε το «Γενηθήτω το θέλημά σου».
https://www.exapsalmos.gr/i-mitera-tou-filippou-tis-anglias-prigkipissa-aliki-i-orthodoksia-kai-i-ellada/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου