Ένας βασικός παράγοντας για την ήττα του ΚΚΕ ήταν η εμφάνιση ενός μηχανισμού πολιτικής ασφάλειας που έγινε γνωστός ως «παρακράτος». Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μαζική στρατιωτική βοήθεια στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και με την αμερικανική βοήθεια δημιουργήθηκε μια Ελληνική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA). Ο στρατός και η ελληνική CIA ήταν ουσιαστικά ανεξάρτητες από διαδοχικές πολιτικές κυβερνήσεις. Βασική προσωπικότητα του παρακράτους ήταν ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος, ο οποίος, όταν έγινε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, το 1949, προήχθη στο αξίωμα του στρατάρχου του στρατού.
Ο Παπάγος ήταν ο αρχηγός του στρατού, όταν ο ελληνικός στρατός αντιστάθηκε αποτελεσματικά στην ιταλική εισβολή του 1940. Οι Γερμανοί ζήτησαν από τον Παπάγο να ηγηθεί ενός φιλοναζιστικου συνεργατικού καθεστώτος, αλλά απάντησε εκεινο το περιφημο ότι η Αγγλία χάνει κάθε μάχη εκτός από την τελευταία. Για την ανυπακοή του, ο στρατηγός Παπάγος απελάθηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1943. Απελευθερώθηκε το 1945 ο στρατηγός Παπάγος επέστρεψε στην Ελλάδα εκείνο το έτος για να γίνει μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που αντιστέκονταν στο ΚΚΕ.
Η Ελλάδα φαινόταν να κινείται προς τα αριστερά το 1950 όταν ο φιλελεύθερος συνασπισμός με επικεφαλής τον Νικόλαο Πλαστήρα κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, η ήττα των Λαϊκών διευκόλυνε με μοναδικο τροπο την επίσημη πολιτική εξελιξη του Αρχηγού Παπαγου στο πολιτικο προσκηνιο. Μετά από μια περίοδο εναλλαγων ασταθών κυβερνηικών συνασπισμών, η οποία συνέβαλε περαιτέρω στην κατάρρευση του καθιερωμένου κομματικού συστήματος, ο Στρατηγός Παπαγός αποχώρησε από το στρατό και δημιούργησε ένα νέο πολιτικό κόμμα που ονομάζεται '' Ελληνικός Συναγερμός''. Αυτό το νέο κόμμα κέρδισε πολλές έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 1951. Δημιουργήθηκε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία συνέταξε ένα νέο σύνταγμα που επικυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1951.
Οι εκλογές βάσει του νέου συντάγματος διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 1952, οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλη νίκη για το κομμα του Παπάγου. Το νέο σύνταγμα καθιέρωσε νέες διατάξεις για τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά στην πραγματικότητα η άνοδος του Παπάγου στην εξουσία εδραίωσε το παρακράτος. Η ελληνική CIA διατήρησε εκτεταμένα αρχεία για τους περισσότερους πολίτες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας διείσδυσαν στον Τύπο, τα πολιτικά κόμματα , τη νεολαία και τις επαγγελματικές οργανώσεις για τη διεξαγωγή κατασκοπευτικών επιχειρήσεων για την αποτροπή πιθανής αριστερής κινητοποίησης. Ο συνδικαλισμός επιτρεπόταν, αλλά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μπορούσαν να έχουν πολιτική διάσταση σε αυτούς που ξεπερνούσαν τα εργασιακά ζητήματα.
Η εμφάνιση του παρακράτους είχε την ισχυρή υποστήριξη περίπου 35% του πληθυσμού που μετά τον εμφύλιο πόλεμο ήταν έντονα αντικομμουνιστικό και μοναρχικό. Η βιωσιμότητα του παρακράτους υποστηριχθηκε επίσης από μια γενιά που είχε υποστεί τον φασισμό της EON του Μεταξά και ως εκ τούτου υποστήριξε την ύπαρξη ενός παρακρατους εντος του αυταρχικού κράτους.
Οι αξιωματικοί του στρατού και οι υπηρεσίες ασφαλείας επικαλούνται συχνά την υποτιθέμενη πίστη τους στο στέμμα για να δικαιολογήσουν την ανεξαρτησία τους από την κοινοβουλευτικη εξουσια (απότοκο και αυτό της βενιζελικης νοοτροπιας συμφωνα με την οποια η ''σωτηρια'' της πατριδας ειναι ανωτερη απο τους θεσμους, μονο που την σωτηρια της πατριδας την εννοουν οι δικτατορες διαφορετικα!!! ). Η βασίλισσα Φρειδερίκη ήταν εχθρική προς το παρακράτος. Η Μεγαλειότητα της ήταν αρκετά έξυπνη για να γνωρίζει ότι οι κοινωνικές διαιρέσεις που καλλιεργούνται από το παρακράτος θα μπορούσαν τελικά να προκαλέσουν εκτεταμένες μελλοντικές αναταραχές.
Η βασίλισσα Φρειδερικη δημιούργησε ένα αντι-δίκτυο μεταξύ πολιτών, μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας που αντιτάχθηκαν στον Παπάγο.
Οι ενέργειες της βασίλισσας ήταν επικίνδυνες και η συνέχεια της μοναρχίας απειλήθηκε από τη Δεξιά. Οποιαδήποτε ιδέα του Παπάγου για την κατάργηση της μοναρχίας συναντουσε δυσκολιες μεγαλες διοτι αυτοι που στηριζαν το παρακρατος του Παπαγου ηταν ταυτογχρονα και φιλομοναρχικοί.
Η βασίλισσα Φρειδερίκη δεν έλαβε ποτέ κανένα ευσημο απο κανεναν για την αντίθεσή της στον Παπάγο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Μεγαλειότητα της δεν εκανε δημοσια γνωστο τον αγώνα της κατα του παρακρατους και του Παπαγου ούτε προσπάθησε να προσεγγίσει πολιτικά τους Φιλελευθερους Ρεπουμπλικανικούς Έλληνες. Αν το εκανε αυτό θα υπηρχε ο φοβος να αποξενώσει την μοναρχια απο την υπάρχουσα φιλομοναρχικη βάση του λαου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου