ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΑΣ : ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΡΗΓΜΑ.

Οι διαφορετικοί στόχοι και προθέσεις εκ μέρους του ΓΕΩΡΓΊΟΥ  Β'  και του Μεταξά σε σχέση με τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου εκδηλώθηκαν από την έντονη αντιπαλότητα μεταξύ της Εθνική Οργανωση Νεολαιας (EON) του μεταξικου καθεστώτος απο την μια και των Προσκόπων απο την αλλη. Οι Προσκοποι ήταν υπό την αιγίδα του αδελφού του Γεωργιου Β'  , Πρίγκιπα Πάυλου. Παρόλο που η Ελλάδα υπό τον Μεταξά ήταν μια αυστηρά συντεταγμένη δικτατορία, οι Πρόσκοποι έγιναν προμαχώνας για τους μη φασιστές Έλληνες που (παρόμοια με την ελληνική βασιλική οικογένεια) θεωρούσαν το καθεστώς του Μεταξά ως μεταβατικό φαινόμενο.

Ο Μεταξάς ενδιαφερόταν περισσότερο και αφοσιώθηκε στην EON από ό, τι στην δικτατορια της 4ης Αυγούστου. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ομάδων νέων ήταν συχνά εμφανής σε επίσημες ή ημι-επίσημες τελετές και εκδηλώσεις. Αν και κανείς δεν θα το γνώριζε εκείνη την εποχή, η προστασία του δικτάτορα στην EON θα γινοταν αιτια να δυναμωσει η αντιπάθεια προς την  ελληνική μοναρχία, διότι οι κρυφά δημοκρατικοί συνταγματάρχες της δεκαετίας του 1960 επηρεάστηκαν τη δεκαετία του 1930 από τον αυταρχισμό και τον κρυμμενο αντι-μοναρχισμό του Μεταξά.

Το καθεστώς του Μεταξά (1936 έως 1941) είχε τις επιτυχίες του. Τα δημόσια χρέη για τους μικρούς αγρότες ακυρώθηκαν αμέσως μετά την εξουσία του Μεταξά. Πραγματοποιήθηκε ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων και οι δημόσιες υπηρεσίες πιέστηκαν να ανταποκριθούν περισσότερο στις ανάγκες του κοινού. Επιτεύχθηκε επίσης ένα υγιές εθνικό νόμισμα με ισχυρή αγοραστική δύναμη.

Στην Ελλάδα υπό τον Μεταξά  επίσημα  εισήχθη το οκταωρο της εργάσιμης ημέρας, έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια να επεκταθούν οι ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά και να σταματήσουν τυχόν  ταξικές διακρίσεις. Κάτι που προσεγγίζει ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και ασφαλισης(ΙΚΑ) εισήχθη επίσης τοτε επι  Μεταξά, το οποίο έκτοτε οδήγησε στην προσδοκία των μελλοντικών γενεών Ελλήνων ότι θα υπάρχει πάντα ένα δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης.

Η βασική επιτυχία του καθεστώτος (ακόμη και αν είναι προσωρινή) ήταν η καταστροφή των πυρήνων  του ΚΚΕ. Η πραγματική απειλή μιας κομμουνιστικής επανάστασης ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας για τον Μεταξά που τον εκανε να αναλάβει σχεδόν απόλυτη εξουσία. Ακολούθως ήταν βασικός στόχος του καθεστώτος για την εξάλειψη του καλά οργανωμένου ΚΚΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Μανιαδάκης διείσδυσε έξυπνα στο ΚΚΕ στα υψηλότερα του επίπεδα για να καταστήσει το κόμμα αναποτελεσματικό.

Αλλά σε ένα σενάριο παρόμοιο με το C.K. Το βιβλίο του Chesterton το 1908, The Man Who Was Thursday, ορισμένοι βασικοί λειτουργοί του καθεστώτος που είχαν προηγουμένως διεισδύσει στο ΚΚΕ στην πραγματικότητα υπηρετούσαν πιστά το ΚΚΕ και τον αντάρτικο οργανισμό του Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο / Εθνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (EAM-EΛAΣ) μετά τη γερμανική εισβολή  στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.Ο σκοπος της 4ης Αυγουστου ήταν να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και διαρκές ολοκληρωτικό κράτος. Ο Μεταξάς θαύμαζε ανοιχτά τη ναζιστική Γερμανία και το ελληνικό καθεστώς χαρακτηρίστηκε ως «ο τρίτος ελληνικός πολιτισμός». Η Ελλάδα έγινε βασικός εμπορικός εταίρος με τη * Ναζιστική Γερμανία, η οποία χρησιμοποίησε τη χώρα ως εφαλτήριο για να διεισδύσει πολιτικά και οικονομικά στα Βαλκάνια.

(* Πιο τρομερά σύγχρονη Ελλάδα μετά το GFC, Ελληνικη Οικονομικη Κριση, του 2008 χρησιμοποιείται τώρα ως βάση απο  τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τη ΛΔΚ,  για να διεισδύσει οικονομικά και πολιτικά στα Βαλκάνια).

Οι φασιστικοί στόχοι του καθεστώτος Mεταξα περιηλθαν  σε δευτερη μοιρα εξαιτιας της  αποτελεσματικής αντίστασής του στην ιταλική εισβολή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940. Το σαφές «Όχι» του Μεταξά στο φαινόμενο ιταλικό τελεσίγραφο που θα μετετρεπε την Ελλάδα σε ιταλικό δορυφόρο αναγνωρίστηκε ακόμη και από αντι- φασιστές Έλληνες ως ηρωική πράξη. Λόγω του ενδελεχούς στρατιωτικού προγραμματισμού και της προετοιμασίας, η Ελλάδα όχι μόνο αντεξε με επιτυχία στην ιταλική εισβολή, αλλά μέχρι τον Μάρτιο του 1941 ήταν έτοιμη να καταλάβει την ιταλική κατεχόμενη Αλβανία.

Οι αντικρουόμενοι στόχοι μεταξύ του Γιώργου Β 'και του Μεταξά εκδηλώθηκαν σχετικά με τη βαθιά διαφωνία ως προς το κατά πόσον μια Ελλάδα πρέπει να συνάψει συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία. Ο Μεταξάς ήξερε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να αντέξει μια γερμανική παρέμβαση εκ μέρους των Ιταλών. Ως φασιστας ο Μεταξάς θεώρησε την επιτυχή άμυνά του εναντίον της Ιταλίας ως προοίμιο για την Ελλάδα του  να συνάψει συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία, η οποία ήλπιζε να κερδίσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντίθετα, ο Γεώργιος Β '(ο οποίος θεώρησε προσωρινό καθεστώς της 4ης Αυγούστου) ήλπιζε για συμμαχική νίκη και αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ δεν θα ξεχάσει ποτέ τη στάση του Γεωργιου  Β ', ιδίως μετά την πτώση της Γαλλίας το 1940, όταν οι ηπειρωτικοί σύμμαχοι της Βρετανίας ήταν λιγοστοί.

Η Ελλάδα κερδίζει έναν ένθερμο πατριώτη: Η έλευση της  Πριγκίπισσας  Φρειδερίκης του Ανοβέρου

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί για την ιστορική ακρίβεια ότι η γερμανή κουνιάδα του Γεώργιου Β ', η πριγκίπισσα  Φρειδερίκη ήταν πάντα ένθερμη αντιναζί. Η πριγκιπισσα γεννηθηκε το 1917, κόρη του Δούκα Έρνεστ Αύγουστου Γ΄ του Μπράνγουικ-Γκότα και της Πριγκίπισσας Βικτώριας-Λουίζ της Πρωσίας. Ο Δούκας Έρνεστ Αύγουστος Γ΄ ήταν επίσης ο νομιμος κληρονομος του θρόνο του Ανόβερου. Οι βασιλιάδες του Ανόβερου είχαν βασιλέψει ως βασιλείς της Βρετανίας από το 1714 έως το 1837 έως ότου η ανάληψη της βασίλισσας Βικτώριας τερμάτισε τον δεσμό επειδή δεν επιτρέπεται η διαδοχή των γυναικών στο Ανόβερο. Το Βασίλειο του Ανόβερου εξαφανίστηκε επίσημα από τον χάρτη της Ευρώπης όταν το βασίλειο προσαρτήθηκε από την Πρωσία ,με ενεργειες του Βισμαρκ, ως τιμωρία για την υποστήριξη του προς την  Αυστρία στον πόλεμο του 1866.

Η διαμάχη μεταξύ της Βουλής του Ανόβερου και των Hohenzollerns (η γερμανική αυτοκρατορική οικογένεια) έκλεισε προφανώς όταν ο Δούκας Έρνεστ-Αύγουστος και η πριγκίπισσα Λουίζ Βικτώρια συναντήθηκαν, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν το 1913. Παρά την εκρηξη  του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ο Δούκας Έρνεστ-  Αύγουστος Γ΄ κρατησε τις εγκάρδιες σχέσεις με τους  Βρετανούς  βασιλείς  συγγενείς του και  μετά το τέλος του πολέμου.

Η αγγλοφιλια του Δούκα εκδηλώθηκε με  την εχθρότητα του προς το ναζιστικό καθεστώς. Στον γάμο της Πριγκίπισσας Φρειδερικης  με τον Πρίγκιπα  Παύλο των Ελληνων τον Ιανουάριο του 1938, η σημαία του Ανόβερου κυμματιζε  προκλητικά αντί για την χιτλερικη Σβάστικα. Κατά τη διάρκεια της ιταλικής εισβολής, το ναζιστικό καθεστώς προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον Δούκα ως μεσάζοντα με την κόρη του για να προωθήσει μια γερμανική-ελληνική συμμαχία. Αντίθετα, ο Δούκας έστειλε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στην  κόρη του, προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση να αντισταθεί σε οποιαδήποτε συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία. *

(* Ο αντιναζισμός του Δούκα ερχεται σε αντιθεση  δυστυχώς με το ρόλο που επαιξε  η γυναίκα του Πριγκίπισσα Λουίζ-Βικτώρια τον Μάιο του 1940 στο  να μην  αφησει  τον πατέρα της, τον εκθρονισθεντα Wilhelm II, να  αποδεχτεί την προσφορά του Γουίνστον Τσόρτσιλ να μεταφερθεί στη Βρετανία από το κτήμα του Ντόρν στην Ολλανδία. Ο σταθερα φιλομοναρχικός Τσόρτσιλ ήθελε να ιδρύσει μια βασιλική γερμανική κυβέρνηση σε εξορία στο Λονδίνο με επικεφαλής τον Wilhelm II. Παρόλο που ο πρώην Γερμανός Kaiser, ο οποίος αγαπούσε βαθιά την εγγονη του την  πριγκιπισσα  Φρειδερικη, δυστυχώς χαιρέτισε τις πρώτες γερμανικές στρατιωτικές επιτυχίες, και αρνήθηκε  ταφει στην Γερμανια  οταν  πεθανε το 1941.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η μοναρχία συγκρουεται  με τον φασισμό

Η κρυφή ρωγμή μεταξύ του Γιώργου Β 'και του Μεταξά επιλύθηκε όταν ο δικτάτορας πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή τον Ιανουάριο του 1941. Φήμες κυκλοφόρησαν γύρω από τα καφενεία της Αθήνας ότι ο θάνατος του Μεταξά οφείλεται στην δηλητηρίαση του καφέ του. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου διαλύθηκε μετά το θάνατο του Μεταξά με τη διαδοχή του απολιτικού Αλέξανδρου Κορυζή, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ως νέου πρωθυπουργού. Η γερμανική επέμβαση ήρθε τον Απρίλιο του 1941 και υπήρχε ένα συναίσθημα μεταξύ των αξιωματικών του στρατού που συμπαθουσαν τον  Μεταξά για την  συνεργασία με τους Γερμανούς κατακτητες.

Ο Πρωθυπουργός Κορυζης αυτοκτόνησε τον Απρίλιο λιγο πριν οι Γερμανοί μπουν στην Αθήνα καθώς η κυβέρνηση και η βασιλική οικογένεια φυγαδευτηκαν  στην Κρήτη. (Η Κρήτη ήταν μια ισχυρή δημοκρατική βαση. Παρά την αποτελεσματικότητα της καταστολής του καθεστώτος Μεταξά, αυτό το νησί κατάφερε να επαναστατήσει ενάντια στη δικτατορία το 1938). Πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο, ο Γεώργιος Β' συμφιλιώθηκε θεωρητικά με το Φιλελεύθερο κομμα διορίζοντας τον Εμμανουήλ Τσούδερο ως πρωθυπουργό. Ο Τσούδερος ήταν ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος και υποστηρικτής του Βενιζέλου.

Η καθυστερημένη βασιλική συμφιλίωση του Γεωργιου Β΄με το στρατόπεδο των Φιλελευθέρων φαινόταν να έχει μόνο συμβολική σημασία. Οι προοπτικές της ελληνικής βασιλικής οικογένειας να επιστρέψει ποτέ στην  στην πατρίδα της φάνηκε να είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες από όλες τις εξόριστες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες που είχαν αποβληθεί από τους Γερμανούς. Μεγάλο μέρος των στρατευμένων αξιωματικών του Metaxas που παρέμειναν στη χώρα το έκαναν επειδή ήταν υπέρ των γερμανών. Η Ελλάδα θα ήταν μια χώρα συνεργατης των Ναζι  αν δεν υπήρχε ο πατριωτισμός και το θάρρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων να αντισταθούν στους Γερμανούς και τους Ιταλούς.

Δυστυχώς, ένα καθυστερημενα  αναδυόμενο ΚΚΕ κινήθηκε άκυρα δημιουργώντας το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο / Εθνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (E.A.M.-E.Λ.A.Σ). Αυτή η αντάρτικη ομάδα έκανε έκκληση στον αντιφασισμό των φιλελεύθερων δημοκρατικών τμημάτων της κοινωνίας. Ακόμη και ο σημαντικότερος αντικομμουνιστικός αντίπαλος του E.A.M.-E.Λ.A.Σ ήταν ο Ρεπουμπλικανικός, ο Εθνικός Δημοκρατικος  Ελληνικός Σύνδεσμος (E.Δ.E.Σ) με επικεφαλής τον ένθερμο ρεπουμπλικανό-αντιβασιλικο  συνταγματάρχη Ναπολέοντα Ζέρβα.

Ο ηδη περιορισμένος πυρήνας στρατιωτικής υποστήριξης της μοναρχίας υπονομεύτηκε από μια αριστερή ανταρσία των ελληνικών στρατευμάτων που στάθμευαν στην Αίγυπτο τον Απρίλιο του 1944. Αυτή η ανταρσία έθεσε το σκηνικό για μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό μεταξύ της κυβέρνησης του Καΐρου (όπως ήταν γνωστή η εξοριστη ελληνικη κυβερνηση) και μια κομμουνιστική  προσωρινή  κυβέρνηση στην κατεχόμενη Ελλάδα Αυτές οι δύο κυβερνήσεις συγχωνεύτηκαν ονομαστικά για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του δημοκρατικού Γεωργίου Παπανδρέου.

Οι μη κομμουνιστικές συνιστώσες της νέας κυβέρνησης και ο Γεώργιος Β'  στη συνέχεια μετακόμισαν στο Λονδίνο το 1944. Μετά τη γερμανική υποχώρηση από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944 ο Παπανδρέου μετέφερε την κυβέρνησή του στην Αθήνα αλλά χωρίς τον Γεώργιο Β '. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνος της Αθήνας διορίστηκε αντιβασιλέας της Ελλάδας από την κυβέρνηση Παπανδρέου κατά την άφιξή του στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πράγματι, όχι μόνο η προοπτική μιας μοναρχικής αποκατάστασης ήταν μικρή, αλλά και οι πιθανότητες της Ελλάδας να μετατραπει σε  μια κομμουνιστική χωρα ήταν επίσης αντίστοιχα απομακρυσμένες. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είχε υποστεί την ίδια μοίρα με την εξορία της βασιλικής γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, η οποία κατά την άφιξή της στο Βελιγράδι το 1944 (χωρίς τον βασιλιά Πέτρο Β ') έγινε κομμουνιστική. Η κυβέρνηση Παπανδρέου απέφυγε αυτό το αποτέλεσμα λόγω της προσγείωσης και της συνοδευτικής παρουσίας βρετανικών στρατευμάτων που προσγειώθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στα τέλη Οκτωβρίου 1944. Υπήρξαν ακόμη και συγκρούσεις μεταξύ EΛΑΣ και βρετανικών στρατευμάτων στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944 («τα γεγονότα του Δεκεμβρίου») που προκάλεσαν ανησυχία στο Λονδίνο και τη Μόσχα.

https://www.socialactionaustralia.com/project/183-the-fall-of-constantine-ii-and-the-greek-financial-crisis.html?fbclid=IwAR0H6b9BO_SMGF0ZfG56tNw2Mp78vHJXxzNpluCo8fhMzB_tcxGObeYUnUs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου