Μεταξυ των αλλων γραφει ο Γριβας οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου εισηγηθηκε στον Μακαριο να δημιουργησει εναν προσωπικο στρατο με οπλισμο σοβιετικο,επισης πληροφορουσε τον Βασιλεα οτι σχηματισε εναν πυρηνα αξιωματικων που σκοπο ειχε να ανατρεψει την κυβερνηση του πατερα του !! Φοβισμενος και οργισμενος ο Γεωργιος Παπανδρεου καλεσε τον γιο του και ζητησε εξηγησεις.Ο Ανδρεας παραδεχτηκε οτι γνωριζε μερικους απο τους αξιωματικους,παραδεχτηκε οτι συνομιλουσε με τον Κυρκο και αλλους κομμουνιστες,δεν παραδεχτηκε οτι ηθελε να ριξει τον πατερα του. Ο Γιωργος Παπανδρεου δεν εκανε τιποτε. Η CIA βλεποντας οτι απετυχε η προσπαθεια της ερχεται σε επαφη με τον αυτοεξοριστο Καραμανλη οποιος δινει ονοματα εμπιστων στρατηγων που θα μπορουσαν να κανουν ενα κινημα κατα του Γεωργιου Παπανδρεου εν αγνοια του βασιλεως!! Ο Καραμανλης ειπε στους πρακτορες της CIA ‘’ οτι ο βασιλιας ειναι ενας ανικανος πλει μπο’ι’ που θα κανει οτι του πουν οι στρατηγοι! ‘’(Εγραφο του Στειτ Ντιπαρτμεντ/CIA03784221 Ιουλιος 1965).
Ενα αλλο πραγμα που εξοργισε τους Αμερικανους ηταν το ταξιδι που ηθελε να κανει ο Γ.Παπανδρεου στην Σοβιετικη Ενωση και που ο βασιλιας δεν ειχε αντιρρηση να γινει. Ο Βασιλιας στις αρχες του 1965 προτεινε στον Γ.Παπανδρεου να νομιμοποησει το ΚΚΕ. Ο Παπανδρεου εξεπλαγη ακουγοντας την προταση του βασιλια.Την απερριψε με την δικαιολογια οτι ετσι θα εχανε τις αριστερους ψηφους. Την ιδια εποχη ο Παπανδρεου σχεδιαζε μια μεγαλη σαρωτικη αλλαγη στην ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων. Ο Βασιλευς αρνηθηκε την υπογραφη του διαταγματος διοτι ετιθετο σε δοκιμασια η αμυντικη θωρακιση της χωρας.
Ο Βασιλευς ρωτησε τον πρωθυπουργο τι εκανε με την αναφορα του Γριβα. Ο πρωθυπουργος ισχυριστηκε οτι τα στοιχεια του Γριβα ειναι ανεπαρκη(ψεμματα, διοτι ο γιος του παραδεχτηκε μπροστα του οτι ειχε επαφη με μερικους αξιωματικους) και οτι τον πιεζει η ΕΡΕ να παραιτηθει. Ο Βασιλευς επεμεινε οτι πρεπει να ξεκαθαρισθει η υποθεση .Τελικα συμφωνησε ο Παπανδρεου να γινει μια ερευνα απο κυβερνητική επιτροπη που θα διοριζε ο ιδιος Πρωθυπουργος.
Την διενεργεια της ΕΔΕ ανελαβε ο αντιστρατηγος Σιμος που ηταν ανθρωπος του Παπανδρεου αλλα και ακεραιος χαρακτηρας υψηλου ηθους,τα αποτελεσματα της ΕΔΕ θα γινονταν απο ολους αποδεκτά.
Ο αντιστρατηγος Σιμος παρεδωσε στον Πρωθυπουργο την 01 Ιουν 1965 την ΕΔΕ ,ειχε επισυναψει στην ΕΔΕ αντιγραφα εκθεσεων πρακτορων της ΣΙΑ συμφωνα με τις οποιες ο Ανδρεας ειχε συναντησεις με τους ηγετες του παρανομου ΚΚΕ Κυρκο και Γλεζο. Υπηρχαν κοριοι στα μερη που τους συναντουσε, σχεδιαζαν ανατροπη της κυβερνησης και σχεδια προσεταιρισμου των στρατιωτικων με το μερος τους. Επισης η ΕΔΕ συνοδευοταν απο δεκαδες δηλωσεων και ενορκων καταθεσεων που ειχαν δοθει ανεξαρτητα η μια απο την αλλη και που βεβαιωναν οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ειχε στρατολογησει αξιωματικους ως μελη του ΑΣΠΙΔΑ. ( Παρενθεση εδω ,αυτος ειναι ο λογος που δεν ηθελαν τον βασιλια να μπλεκεται στα ποδια τους μεσα οι πρωθυπουργοι. Τους αναγκαζε η βασιλικη εξουσια να εφαρμοζουν τον νομο ακομη και προς γνωστους ,συγγενεις ,παιδια κλπ. Αυτο ομως εμποδιζει τις αυθαιρεσιες των πρωθυπουργων, κατι που οι πολιτικοι το απεχθανονται,διοτι δεν μπορουν να χρησιμοποιουν για κομματικο οφελος την κρατικη διοικηση, δεν μπορουν να ‘’βολεψουν’’ ημετερους’’. Αυτο ειναι και ο λογος που ο Καραμανλης αυτοεξοριστηκε οταν καταλαβε οτι τα σκανδαλα του δεν θα τα καλυπτε ο βασιλιας Παυλος εαν εχανε τις εκλογες. Η ιστορια λοιπον επαναλαμβανεται δυστυχως.)
Μολις λοιπον ο Γ.Παπανδρεου πηρε στα χερια του το πορισμα της ΕΔΕ και το διαβασε καταλαβε οτι ηλθε το πολιτικο του τελος εξαιτιας του γιου του. Ζητησε αμεση ακροαση απο τον βασιλεα. Ο Κωνσταντινος τον δεχθηκε , καθισε, του προσφερθηκε καφες ,τα χερια του ετρεμαν καθως κρατουσε το φλυτζανι. Ειπε στον βασιλια οτι ο γιος του οντως ειχε επαφες με παρανομους κομμουνιστες (Θεατρο επαιζε διοτι το ηξερε απο την αρχη). Χαρακτηρισε τον γιο του αρχιηλιθιο, παρεκαλεσε τον βασιλια να πιστεψει οτι δεν ειχε την παραμικρη ιδεα απο ολα αυτα. Οπως υποστηριξε ‘’Οταν κυκλοφορησαν σχετικες φημες και τον ρωτησα,ο Ανδρεας τα αρνηθηκε ολα’’.
Ο Βασιλευς Κωνσταντινος τον καθησυχασε και τον διαβεβαιωσε οτι σε καμμια περιπτωση δεν εθεσε υπο αμφισβητηση την νομιμοφροσυνη του πρωθυπουργου ουτε τον κατηγορουσε για τις ανευθυνες πραξεις του γιου του. Ο Γ.Παπανδρεου εφυγε ανακουφισμενος και ησυχος απο τα ανακτορα.
Νικολαος Ταντζος. Εκδοσις Λογος 1991.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου