ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1868 ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ.

 
Ο ΕΥΖΩΝΑΣ. ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ.

  Ο Εύζωνας, ένα σύμβολο ηρωισμού, θυσίας και νίκης, είναι στενά συνδεδεμένο με τη νεώτερη ιστορία του Ελληνικού Βασιλειου και μετεπειτα. Ο Εύζωνας ως σύμβολο έχει υμνηθεί τόσο, όσο κανένα άλλο. Σαν θρύλος πέρασε στα δημοτικά τραγούδια μας και στην ποίηση, αποτυπώθηκε στα καναβάτσα των ζωγράφων, ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου, φωτογραφήθηκε όσο τίποτε άλλο και προβλήθηκε σε κάθε Εθνική εορτή και τελετή, ακόμα και στο εξωτερικό.

  Ο Εύζωνας, ο γνωστός σε όλους μας Τσολιάς, έχει καταξιωθεί στην σκέψη και στη ψυχή της Ελληνίδας και του Έλληνα, σαν μυθική μορφή. Η λέξη Εύζωνας συναντάται στον Όμηρο με την έννοια του <<καλά ζωσμένου>> με τα άρματα του πολεμιστού, που διακρινόταν για την ευρωστία του και τις πολεμικές ικανότητές του. Η στολή του Εύζωνα καθιερώνεται επίσημα ως εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της Επαναστάσεως του 1821. Ο Τσολιάς με τη φουστανέλα και το τσαρούχι του κυριαρχεί στα πεδία των μαχών, στα βουνά και στους κάμπους και γίνεται ο κυριότερος πρωταγωνιστής και το σύμβολο της Εθνεγερσίας.

  Η Βασιλική, Φρουρά ιδρύθηκε τη 12η Δεκεμβρίου 1868, ως <<στράτευμα αυθύπαρκτον υπό την ονομασία  το <<ΆΓΗΜΑ>>, αποτελούν μέρος του μονίμου στρατού και προορισμένον αποκλειστικώς δια την υπηρεσίαν ημών>> ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄, με σκοπό την καθιέρωση πυρήνα οπλιτών του Στρατού Ξηράς, που διακρίνονται στις στρατιωτικές αρετές και με άρτια στρατιωτική εκπαίδευση.

  Τα Τάγματα και τα Συντάγματα Ευζώνων, που συγκροτήθηκαν αργότερα, μνήμονες των εθνικών παραδόσεων και με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος προς το Έθνος, διακρίθηκαν και συνετέλεσαν στις νικηφόρες μάχες του Σαρανταπόρου, των Γιαννιτσών, του Μπιζανίου κατά τον Α΄Βαλκανικό Πόλεμο, και του Λαχανά, του Κιλκίς και Τζουμαγιάς κατά τον Β΄Βαλκανικό Πόλεμο, το 1912-1913. Συμμετείχαν ενεργά σ΄όλες τις μάχες του Μακεδονικού Μετώπου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επέδειξαν ιδιαίτερα απαράμιλλη ανδρεία, τόλμη και ορμητικότητα.

  Αλλά και κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία τα Συντάγματα διακρίθηκαν στις μάχες της Κιουτάχειας, Εσκί Σεχίρ και Αφιόν Καραχισάρ για το απτόητο θάρρος, την άφθαστη ορμητικότητα και την απαράμιλλη αντοχή των. Ένα μάλιστα από τα Συντάγματα Ευζώνων, το 5/42  έφθασε στην κορυφή της δόξας του. Ο ηρωισμός και η ορμητικότητά των Ευζώνων έκαναν το 5/42 γνωστό στους Τούρκους με το όνομα <<Σεϊτάν Ασκέρ>>(Ασκέρι του Διαβόλου). Κατά τις επιχειρήσεις της Στρατιάς Μικράς Ασίας προς την Άγκυρα έφθασε μέχρι το Κάλε Γκρότο, λίγα χιλιόμετρα από την Άγκυρα.

  Σε ανάλογες μάχες συμμετείχαν τα Συντάγματα των Ευζώνων και κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου 1940-1941 στην Πίνδο, στο Καλπάκι, στην Κορυτσά, στο Αργυρόκαστρο, στην Κλεισούρα και αλλού, επιδείξαντα γενναιότητα και ακαταμάχητη πίστη στο καθήκον προς την Πατρίδα, για την ασφάλεια και ελευθερία της.

  Κατά την παρούσα περίοδο οι οπλίτες του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι επανδρώνουν την Προεδρική Φρουρά, είναι κληρωτοί στρατεύσιμοι και επιλέγονται για το ανάστημά των, 1,85 και άνω, άριστη σωματική διάπλαση, άριστη ψυχοπνευματική κατάσταση, χαρακτήρα και ήθος. Η Ευζωνική στολή αντιπροσωπεύει τον μαχητή του ηπειρωτικού χώρου, ενώ η Κρητική του μαχητού του Ελλαδικού νησιώτικου χώρου. Όλα τα είδη των ευζωνικών στολών είναι στενά συνδεδεμένα με τις τοπικές στολές και με την ευζωνική πολεμική παράδοση. Πρόσφατα εισήχθη στην Προεδρική Φρουρά η Ποντιακη και η Θρακιώτικη ενδυμασία.

  Οι ευζωνικές στολές, χειροποίητες και μεγάλης παραδοσιακής αξίας, είναι αυθεντικές, γνήσιες με Εθνικό τιμητικό χαρακτήρα και μεγάλου κόστους. Τμήματα της Προεδρικής Φρουράς συμμετέχουν σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, σε όλα τα μέρη της υφηλίου.

  Σήμερα ο Εύζωνας φορώντας την ένδοξη και αιματοβαμμένη ευζωνική στολή, συνεχίζει την παράδοση και ιστορία των Ευζώνων. Σήμερα ο Εύζωνας με τις δάφνες του παρελθόντος και της ιστορίας του, φρουρεί με πίστη και αφοσίωση προς τα ιδανικά της Πατρίδας του τιμητικά τον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτου, που έπεσε στα πεδία των μαχών, για τη τιμή και τη δόξα της αιώνιας Ελλάδας, αλλά και στο πρωην βασιλικο Ανακτορο, σύμβολο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, για να θυμίζει σ΄ολόκληρο τον κόσμο: <<Η μεγαλοσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα>>.

ΠΗΓΗ: Ειδική αφιέρωση στον Εύζωνα του Γενικού Επιτελείου Στρατου/ Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων-Ενημερώσεως.

Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.

ΜΕΤΑΒΗΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ http://www.reporterkallitheas.gr/2020/12/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-12-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-1868/#axzz7EcxKYc70

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου