Η βασίλισσα Άννα-Μαρία ήταν έτοιμη να αφιερώσει τη ζωή της στην Ελλάδα, όπως είχε κανει και η Πριγκίπισσα Αλίκη. Δυστυχώς, η δολια διπλοπροσωπια του πρωθυπουργού Γιώργη Παπανδρέου έγινε εμφανής τη στιγμή του βασιλικού γάμου. Η βασίλισσα Φρειδερικη παρολο το πένθος της εκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο γάμο. Σε αντίθεση με τη επικρατουσα άποψη, η βασίλισσα Φρειδερικη δεν ήταν σε οικονομικά καλή κατασταση. Η Μεγαλειότητα της έγραψε εμπιστευτικά στον πρωθυπουργό ζητώντας βοήθεια για την οικονομική της κατάσταση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου διέρρευσε στην δημοσιοτητα την προσωπική αλληλογραφία της βασίλισσας και στη συνέχεια υποκριτικά υπερασπίστηκε την Μεγαλειότητα της. Για να υπονομεύσει περαιτέρω τη θέση της βασίλισσας Φρειδερίκης, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου θέσπισε νέο νόμο περί λογοκρισίας του Τύπου που έκανε ευκολη την δημοσιογραφικη επιθεση στη βασίλισσα Φρειδερίκη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υποσκέλισε επίσης σημαντικους υπουργούς στην κυβέρνησή του και τελικά ανέλαβε τα υπουργικά χαρτοφυλάκια Παιδειας και Εξωτερικών . Οι αναμενόμενες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις για τη διάλυση του παρακράτους, όπως η απελευθέρωση των υπόλοιπων κομμουνιστών κρατουμένων δεν τέθηκαν ποτε σε ισχύ. Η μόνη ουσιαστική μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν η μεταρρύθμιση του σχολικού προγράμματος.
Ιδιαίτερη διαμάχη συνδέθηκε στις αρχές της πρωθυπουργίας του Παπανδρέου με τον ρόλο του γιου του. Σε μια πράξη κατάφωρου νεποτισμού ο Ανδρέας Παπανδρέου διορίστηκε απο τον πρωθυπουργο πατερα του αναπληρωτής υπουργός οικονομικού συντονισμού. Αν και ο Ανδρέας υποτιθεται οτι ηταν αμερικανοφιλος, αυτός ήταν που κινήθηκε να απαγορεύσει τις εκπομπές της Voice of America στην Ελλάδα και αυτός ηταν που αντιτάχθηκε δημοσίως στην ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο ήταν οι ισχυρισμοί περι διαφθοράς εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίοι τον υποχρεωσαν να παραιτηθεί από υπουργός τον Ιούνιο του 1964 για την ανάθεση μιας προσοδοφόρας σύμβασης σε έναν φίλο του. Μετά από μια προχειρη και βιαστικη έρευνα, ο Ανδρέας Παπανδρέου επαναδιορισθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ως υπουργός.
Το σεναριο που επινοησε σχετικά με την αποτυχία του ο γερος Παπανδρέου σε οτι αφορουσε τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις που δεν εγιναν και την υποστήριξη του γιου του ,ήταν να προβάλει τη δικαιολογια ότι σαμποτάρεται από «αντιδραστικά» στοιχεία που υπαρχουν στην κυβέρνηση και το κόμμα του. Στην πραγματικότητα, η στρατηγική του Παπανδρέου ήταν να αυξήσει τις προσδοκίες για μεταρρυθμισεις δημαγωγοντας , να αποφύγει σκόπιμα να προβει σε μεταρυθμισεις και στη συνέχεια να μετατρέψει την απογοήτευση των λαικων μαζων σε μια νέα φανατικη πολιτική βάση της αριστερής πτέρυγας της Ε.Κ. , έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί υπογεια ένα ρηγμα με τα μετριοπαθή στοιχεία της Ε.Κ. Ένα αποδεικτικο στοιχειο σε σχέση με αυτό το δολιο πολιτικό παιχνίδι ανακαλυφθηκε τον Ιούνιο του 1965 όταν ο συντηρητικός Τύπος αποκάλυψε την ύπαρξη μιας αριστερής ομάδας αξιωματικών του στρατού που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου