ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Από τη Βενετία της Κρήτης στη Βενετία της Γερμανίας

Αποτέλεσμα εικόνας για όθων α ́ της ελλάδας
Βασιλευς Οθων Α της Ελλαδος
            

03/03/2017 Της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

Το Ρέθυμνο ονομάζονταν Βενετία της Κρήτης, τόση μεγάλη ακμή είχε γνωρίσει όταν διοικούσαν το νησί οι Ενετοί.

Η Βαμβέργη η πρώτη πρωτεύουσα της Βαυαρίας ονομάζεται μέχρι σήμερα Βενετία της Γερμανίας.

Τι κοινό συνδέει αυτές τις τρεις Βενετίες εκτός από το έθιμο του καρναβαλιού;

Καθώς επισκέφθηκα το παλάτι του Όθωνα στην Βαμβέργη μου ήταν δύσκολο να κρύψω τη συγκίνηση μου… διαπιστώνοντας παντού την ελληνική παρουσία.

Έμαθα ότι ο Όθωνας είχε καθιερώσει ελληνικές γιορτές ποίησης, λογοτεχνίας, θεάτρου, μουσικής, φιλοσοφίας.

Στο παλάτι απαγορεύονταν να δουλεύει κάποιος αν δεν ομιλούσε την ελληνική γλώσσα, καθώς ορισμένες ώρες επιτρεπόταν μόνο η ομιλία της Ελληνικής.

Στην κηδεία του είχε απαγορεύσει να ψάλλουν Γερμανικούς εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στον τάφο του είχε παραγγείλει να υπάρχουν μόνο ελληνικά γράμματα. Η σχέση του με την Κρήτη ήταν πολύ στενή. Δώρισε όλη την αμύθητη κληρονομιά από τον πατέρα του Λουδοβίκο Α' βασιλέα της Βαυαρίας, στους κρητικούς επαναστάτες προκειμένου να αποδεσμευτεί το νησί από την Τουρκική κυριαρχία.

Ακόμη και όταν εκδιώχθηκε από την Ελλάδα, συνέχισε να επικοινωνεί με τους Κρητικούς και να τους συμβουλεύει ώστε να αποφύγουν τυχόν κινδύνους, μάλιστα κρυφά από τον βασιλιά Γεώργιο.

Η έκπληξή μου με οδήγησε να ερευνήσω για ποιο λόγο ήταν τόσο στενή η σχέση του Όθωνα της Βαυαρίας με την Κρήτη και την Ελλάδα και η έρευνα μου φανέρωσε ότι ο Όθωνας ο γιός του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου του Α' και πρώτος βασιλιάς του ελληνικού κράτους αποκρατούσε και από το γενεαλογικό δέντρο των Κομνηνών / Αγγέλων / Λασκαρήδων του Πόντου.

Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κομνηνός καταγόταν από την Κόμνη της Θράκης, την καρδιά των Ορφικών παραδόσεων. Μέσω επιγαμιών εξαπλώθηκαν στην Ιταλία και από εκεί κατάκτησαν τους θρόνους των μεγαλύτερων κρατών της Ευρώπης.

Ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας λοιπόν, ο Όθων, είχε ελληνική βυζαντινή καταγωγή και είμαι πολύ περήφανη για το έργο του. Έτσι εξηγείται η σχέση των Φωκάδων με τους Καλλέργηδες του Βυζαντίου που τους εμπιστεύτηκε ο Ισαάκ Κομνηνός το νησί μας, και με τους βασιλικούς οίκους των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα αυτής της μικρής έρευνας δείχνουν ότι ολόκληρη η Ευρώπη είναι γεμάτη από παιδιά του Βυζαντίου.

Θα ξεκινήσω από την πριγκίπισσα Θεοφανώ που παντρεύτηκε το 941 τον Όθωνα Β', γιο του Δούκα της Σαξονίας και βασιλιά της Γερμανίας και Ιταλίας.

Οι σχέσεις Βυζαντίου Βενετίας ενισχύονται με τον γάμο του γιού του Δόγη της Βενετίας, με την Μαρία Αργυροπουλίνα αδερφή του Ρωμανού Β' επί βασιλείας του Βασιλείου Β' Βουλγαροκτόνου (958 - 1025).

Συνεχίζω με την Θεοδώρα την Κομνηνή (κόρη του Ανδρόνικου) που παντρεύτηκε τον Ερρίκο τον Β' του οίκου Μπάμπεργκερ, δούκα της Αυστρίας.

Ο πατέρας της Ανδρόνικος ήταν γιός του Ιωάννη Β' Κομνηνού και αδερφός του Μανουήλ Α'. Ο δισέγγονος της Θεοδώρας είναι ο τελευταίος Bamberger και μετά από επιγαμία με απόγονο της, οι Αψβούργοι σαν απόγονοι του Ιωάννη Β' Κομνηνού μετά το 1453, θα διεκδικήσουν, τον τίτλο του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Αλλά ας ξετυλίξουμε και το κουβάρι του πρώτου βασιλιά του ελληνικού κράτους του Όθωνα.

Ο Βασίλειος Δούκας Καματερός παντρεύτηκε την ανεψιά της Ειρήνης της Δούκαινας.

Η κόρη τους Ευφροσύνη Δούκαινα Καματερή παντρεύτηκε τον Αλέξιο ΙΙΙ Αγγελο (1195 - 1203). 

Κόρη τους ήταν η Άννα Αγγελίνα Κομνηνή (1176 - 1212) που παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Λάσκαρη διοικητή της Νίκαιας του Πόντου.

 Από τον γάμο αυτό προέκυψε η Μαρία Λασκαρίνα που παντρεύτηκε τον Μπέλλα IV της Ουγγαρίας. 
Γιός τους ήταν ο Stephen ΙΙ της Ουγγαρίας που παντρεύτηκε την Ελισάβετ Κουμάνα, κόρη του Seyhan αρχηγού της φυλής των Κουμανών. 
Από αυτό το γάμο γεννήθηκε η Μαρία της Ουγγαρίας, που παντρεύτηκε τον Κάρολο Β' της Νάπολης (Βασιλιάς Αλβανίας, πρίγκιπας του Παλέρμο, πρίγκιπας Αχαΐας κλπ).
 Κόρη τους ήταν η Ελεονώρα του Ανζού που παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο ΙΙΙ της Σικελίας γιό του Πέτρου του ΙΙΙ της Αραγωνίας της Ισπανίας. Από τον γάμο αυτό προήλθε η δούκισσα της Βαυαρίας, Ελισάβετ της Σικελίας.

Η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Stephen II δούκα της Βαυαρίας 1319 - 1375 που ανήκε στον οίκο των Wittelsbach με καταγωγή και από τον οίκο της Βαρκελώνης. Είναι επίσης γνωστή ως Ισαβέλλα της Αραγωνίας.

Ο αδερφός της Ισαβέλλα της Αραγωνίας Manfred, ήταν ο δούκας του δουκάτου των Αθηνών, με επίτροπο τον Βερεγγάριο Εσπανιόλ από την αρχαία ελληνική πόλη Αμπουρία της Ισπανίας.

Ο σύζυγος της Ισαβέλλας της Αραγωνίας δούκας της Βαυαρίας Ιωάννης Β' (1341 - 1397) του οίκου των Wittelsbach ήταν πρόγονος του Όθωνα του Α' βασιλιά του ελληνικού κράτους.

Η διαδοχή συνεχίστηκε όπως περιγράφεται στο γενεαλογικό δένδρο.

Ο πατέρας του Όθωνα ήταν ο Λουδοβίκος Α' βασιλέας της Γερμανίας

Ο γάμος του έγινε στις ημερομηνίες που τελούντο τα Ελευσίνια Μυστήρια στην Αρχαία Ελλάδα και καθιερώθηκε από τότε μέχρι σήμερα σαν γιορτή που ονομάζεται October fest.

Η μεγάλη προσφορά του στην Ελλάδα ήταν η ανέγερση όλων των Υπέροχων νεοκλασικών κτιρίων, όπως η βουλή, ο δημοτικός κήπος, η Τράπεζα της Ελλάδος, Θέατρα και περίτεχνα μνημεία που κοσμούν την πόλη της Αθήνας.

Ο Λουδοβίκος Α' βασιλέας της Γερμανίας έκτισε το μνημείο Walhalla κοντά στο Μόναχο, στην περιοχή Donaustauf, κοντά στον Δούναβη, στα πρότυπα του αρχαίου ελληνικού τέμπλου με 65 προτομές παγκόσμιων διασημοτήτων, μεταξύ αυτών και επιφανών Ελλήνων του χώρου του πνεύματος και της τέχνης.

Η Βαμβέργη, που θυμίζει Μαριούπολη, όσον αφορά την κουλτούρα της, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Βαυαρίας και ήταν τόσο όμορφη που δεν τόλμησαν να την βομβαρδίσουν οι εχθροί της Γερμανίας, κατά τον ΙΙ Παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτή η λατρεία για την Ελληνική κουλτούρα των απογόνων του Βασιλέα Μαξιμιλιανού Α' της Βαυαρίας (οίκος Wittelsbach) είναι ¨ένας από τους λόγους που μέχρι σήμερα η πόλη της Βαμβέργης μοσχοβολά «Άγιο Ελληνικό Πνεύμα».

Νοιώθω τόσο πολύ περήφανη που η τύχη με ευλόγησε να την γνωρίσω.


Γενεαλογία Όθωνα Α' από τις Βυζαντινές δυναστείες

Andronikos Doukas of Palflagonia (976)

Irene Pagonitissa + Caesar John Doukas

Maria of Bulgaria daughter of Troyan, son of Vladislav of Bulgaria + Andronikos Doukas

Alexios I Komnenos + Irene Doukaina

Basil Dukas Kamateros + niece of Irene Dukaina

Alexios III Angelos + Euphrosine Doukena Kamaterina (1155-1211)

Theodoros Laskaris (emperor of Nicaea) + Anna Angelina Komnenos (1176-1212)

Bela II of Hungary + Maria Laskarina

Elisabeth Cuman, (daughter Seykhann cun and Cotton mother) + Stephen V of Hungary

Karolos B Naples (άρχων δουκάτου Αχαΐας) + Mary of Hungary

Frederic III of Sicily (γιος του Πέτρου Αραγωνίας και Κόνστανς Κιλικίαs) + Eleanor of Anjou

Stephen II duce of Bavaria (house of Barcelona + Elisabeth from Sicily Duchesse of Bavaria

Katharina of Gorizia + John II of Bavaria (1341 - 1397)

(Τα 2 βέλη σημαίνουν ότι απέκτησαν 2 γιους)

Ernest William

Albert III 1438 - 1460

Albert IV 1463-1508 John IV 1460 - 1463

William IV 1508 - 1550

Albert V 1550 - 1579

William V (1579 - 1597)

Maximilian I (1597 - 1623)

Electorate

Ferdinand (1651 - 1679)

Maximillian II Emanuel (1679 - 1726)

Charles Albert (1706 - 1745)

Maximillian III (1745 - 1777)

Charls Theodor (1777 1799)

Kingdom

Maximillian I John (1806 - 1825) παππούς του Όθωνα Α' βασιλέα της Ελλάδας

Ludwig Ι (1825 - 1848) - πατέρας του Όθωνα Α' βασιλέα της Ελλάδας

Maximillian II 1848 1864 αδελφός του Όθωνα Α βασιλέα της Ελλάδας

Ludwig II 1864 1886, γιος του Maximillian II, ανιψιός του Οθωνα Α βασιλεα της Ελλάδας


* Η Ευαγγελία Παναγιωτάκη κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» και στο «Οtto Friedrich Universität Bamberg» της Γερμανίας με θέμα «Εconomics and Politics on Eastern http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=41936and Southern»

http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=41936

1 σχόλιο:

  1. the first king of Greece, Othon, had Greek Byzantine origin . This explains the relationship of the Phokas with the Kallergians of Byzantium and why the emperor Isaac Komnenos entrusted to them to command the islannd of Kriti, and this also explains the connection with the royal houses of the countries of Western Europe.

    ΑπάντησηΔιαγραφή