ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟ 1964 ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΑΥΛΟΥ Α' . ΜΕΡΟΣ ''Γ''

 

Μετα την επανοδο των βασιλεων απο το Λονδινο ο πρωθυπουργος Πιπινελης ανακοινωσε οτι θα γινουν εκλογες την 3 Νοε 1963. Ο Γ.Παπανδρεου ''ξεχασε'' οτι συμφωνησε  γιαυτο  και  απειλησε  οτι θα μπο'ι'κοτάρει τις εκλογες. Ο Βασιλιας Παυλος  δεν ηθελε  ταραχες στην πολιτικη ζωη του τοπου και ανεθεσε την κυβερνηση στον  Προεδρο  του Αρείου Παγου  Στέλιο Μαυρομιχάλη. Αξιζει να σημειωσουμε εδω μια λεπτομερεια που δειχνει το υψηλο ηθος  του Βασιλεως Παυλου. Ο Πιπινελης τονισε  σε ιδιαιτερη συναντηση του με τον Βασιλεα οτι ισως τελικα θα ηταν καλο να μπο'ι'κοτάρει ο Παπανδρεου τις εκλογες γιατι με αυτον τον τροπο θα προκαλουσε την διασπαση της Ενωσης Κεντρου και θα τερματιζε μονος του την πολιτικη του σταδιοδρομια. Ωστοσο αυτου του ειδους '' βρωμικη πολιτικη '' ηταν αντιπαθης στον βασιλεα Παυλο. Επισης ισως ο Βασιλευς  να πιστευε οτι μια διαλυση της Ενωσης Κεντρου και μια ταυτογχρονη ενδυναμωση της ΕΡΕ  δεν θα συνεβαλλε στην πολιτικη ομαλοτητα .  Απο αυτο εδω συναγεται το συμπερασμα οτι ο Βασιλευς Παυλος  ειχε δημοκρατικο ηθος  και ενδιαφεροταν για τον κοινοβουλευτισμο περισσοτερο απο τον Γ.Παναδρεου, αφου μπορουσε με μια αποφαση του να οδηγησει σε διασπαση την Ενωση Κεντρου και δεν το εκανε. Τελος οι εκλογες εγιναν η Ενωση Κεντρου πηρε 138 εδρες,η ΕΡΕ 132 ,η ΕΔΑ 28 , Προοδευτικοί 2. 

Ο Βασιλευς Παυλος ανεθεσε στον Γ.Παπανδρεου την εντολη σχηματισμου κυβερνησης . Σε δηλωσεις του ο Γ. Παπανδρεου ελεγε οτι περιμενει απο βουλευτες αλλων κομματων να προσχωρησουν στο δικο του κομμα ωστε  να αποκτησει την απολυτη πλειοψηφια (βεβαια μετα απο 2 χρονια  αυτο θα το ελεγε ''αποστασια''!! Αλλά ειπαμε ο λαος μας δεν θελει να θυμαται...).  Τελικα με τις ψηφους της ΕΔΑ σχηματισε κυβερνηση ,εγινε πρωθυπουργος, πηγε στον Βασιλεα Παυλο και ζητησε  διενεργεια νεων εκλογων γιατι δεν μπορουσε να κυβρνησει με τους 150 βουλευτες  ,η ΕΔΑ  θα τον εκβιαζε. 

Εν τω μεταξυ  επεστρεψε απο την αυτοεξορια του ο Καραμανλης  για να  παρει μερος στις εκλογες της 16 Φεβ 1964 ,αλλα αιφνιδιαστικα ξαναφυγε πισω στο Παρισι στις 9 Δεκ 1963. 

Στις εκλογες της  16 Φεβ 1964 ο Παπανδρεου απεκτησε 171 εδρες ,η ΕΡΕ 107,η ΕΔΑ 22 εδρες. Ο Βασιλεας Παυλος του ανεθεσε τον σχηματισμο κυβερνησεως. Η ορκομωσια εγινε στο Τατοι διοτι ο Βασιλευς ηταν σοβαρα αρρωστος απο καρκινο,με φρικτους πονους παραβρεθηκε στην τελετη .

 Ο Καραμανλης αν δεν ηταν κατι  σιγουρο δεν το επιχειρουσε ,ηξερε, καταλαβε οτι πλεον δεν μπορουσε να επηρεασει τους ψηφοφορους και ετσι εγκατελειψε την προσπαθεια στην μεση. Ηδη εδω και δυο χρονια ολοι ειχαν καταλαβει οτι ο Αμερικανικος παραγοντας στην Ελλαδα στηριζε τον Καραμανλη ακομη και με χρηματα, ωστε να προωθει την πολιτικη των αμερικανων. Η κυβερνηση Καραμανλη ειχε δωσει δειγματα διαφθορας ,κυκλοφορουσε στους δρομους της Αθηνας το ανεκδοτο οτι δεν υπηρχε υπουργος του Καραμανλη που να μην ειχε διορισει την νεκρη πεθερα του στο Δημοσιο!!! Τα λαδωματα ηταν ο μοναδικος τροπος για να προωθησει καποιος ακομη και δικαια αιτηματα του! Οταν δολοφονηθηκε στην Θεσσαλονικη ο αριστερος βουλευτης Λαμπρακης την 22 Μαι 1963 δυο απ τους προσωπικους φρουρους του Καραμανλη ηταν παροντες στην δολοφονια. Ο Καραμανλης προσπαθησε να επηρεασει την διενεργουμενη ανακριση. Ισως οι ποινικες ευθυνες του Καραμανλη να τον εξαναγκασαν να παραιτηθει και να αυτοεξορισθει τον Ιουνιο 1963(με το προσχημα του ταξιδιου στο Λονδινο), οι ΗΠΑ αιφνιδιαστηκαν με την απροσμενη παραιτηση του Καραμανλη και την φυγή του στο Παρισι. 

Τον Σεπ 1963 σε μια συσκεψη που πραγματοποιηθηκε στον Λευκο Οικο ο προεδρος Κενεντι ζητησε να στηριξουν με καθε μεσο τον Καραμανλη. Ενας εκπροσωπος του Υπουργειου Εξωτερικων των ΗΠΑ (στην πραγματικοτητα πρακτορας της CIA) ταξιδεψε στο Παρισι, συναντησε τον αυτοεξοριστο Καραμανλη , μετα απο ελαχιστο χρονο ο Καραμανλης ανακοινωσε την επιστροφη του στην Ελλαδα και την εκ νεου αναμιξη του στην πολιτικη, οπου και παλι τον Δεκ 1963 εγκατελειψε την Ελλαδα  και ξαναγυρισε  στο Παρισι. 

Εκεινο τον καιρο εγινε  η κριση της Κουβας, ο Κενεντι για να ακυρωσει την εγκατασταση των σοβιετικων πυραυλων στην Κουβα δεσμευτηκε οτι θα αποσυρει τους πυραυλους απο την Τουρκια και την Ιταλια. Οι Αμερικανοι εστειλαν στην Αθηνα τον πρακτορα της CIA Τζακ Μορι με σκοπο να εξασφαλισει με καθε μεσο υποστηριξη για την εγκατασταση πυραυλων στην Ελλαδα (αυτους που θα απεσυραν απο Τουρκια και Ιταλια),αλλη αποστολη του Μορι ηταν να δημιουργησει ρηγμα στην Ενωση Κεντρου με σκοπο την ανατροπη του Γ. Παναδρεου, τριτη αποστολη ηταν η παρακολουθηση των κομμουνιστων  ωστε να γνωριζει η Αμερικη τις δραστηριοτητες του Ανδρεα Παπανδρεου.  Παραλληλα βρισκοταν σε εξελιξη και αλλη μια ανεξαρτητη επιχειρηση των αμερικανικων στρατιωτικων υπηρεσιων. Ο συνταγματαρχης Τζαμισον,απεσταλμενος των στρατιωτικων υπηρεσιων της Αμερικης, ειχε αμεση επαφη με τους κορυφαιους Ελληνες στρατιωτικους ηγετες(οι οποιοι φαινεται οτι ''ξεχασαν'' να ενημερωσουν τον βασιλεα και τον Υπουργο Στρατιωτικων)  . 

Με απλα και ξεκαθαρα λογια οι ΗΠΑ ενδιαφεροταν για την υπαρξη στην Ελλαδα σταθερης μη κομμουνιστικης κυβερνησης, αποκλεισμο των κομμουνιστων απο την κυβέρνηση και ιδρυση βασεων του στρατου των ΗΠΑ στην χωρα.  Η κυβερνηση Καραμανλη αφησε τους Αμερικανους να διαβρωσουν την κρατικη μηχανη (ενδυναμωση του παρακρατους της δεξιας που δεν έτρεφε καμίαν συμπαθεια προς τον βασιλικο θεσμο. Απο την στιγμη που ο Βασιλευς Παυλος δεν συμφωνησε με την εισηγηση του Πιπινελη ,για την διαλυση της Ενωσης Κεντρου, απο τοτε η βασιλεια εγινε αντιπαθης στον Αμερικανιο παραγοντα και μαλιστα πιο αντιπαθης και απο τους κομμουνιστες και τον Αν.Παπανδρεου).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ηδη ο διαδοχος του θρονου ο μελλοντικος βασιλευς Κωνσταντινος Β΄ με την αδεια του βασιλεως Παυλου συμμετειχε σε ολες τις συσκεψεις του Παυλου με τους πολιτικους και κρατικους αξιωματουχους,μαλιστα με δικαιωμα να εκφερει γνωμη και να ερωτα.

''Βασιλευς Κωνσταντινος ΙΓ' ''
Νικολαος Ταντζος. Εκδοσις Λογος 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου