ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Βασιλιάς Χωρίς Βασίλειο; Η εξορία του Κωνσταντίνου Β΄ Μετά το 1974

Η εκλογή το 1990, του Καραμανλή στην «προεδρία» κάποια στιγμή ηρθε σε αδιεξοδο, επειδή ο εξόριστος Κωνσταντίνος Β 'εξέφρασε ενδιαφέρον να υπηρετήσει σε αυτήν τη θέση. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Αυτου  Μεγαλειότητος προκάλεσε κάποια σχόλια, παρόλο που ο εξόριστος βασιλιάς είχε αντιμετωπιστεί ως μη πρόσωπο, απαξιωτικα , από τις μεγάλες εφημερίδες της Ελλάδας. 
Εξαιρεση η ''Καθημερινή'' της Ελένης Βλάχου που αντιμετώπιζε εμφανώς και προκλητικά τον εξόριστο Κωνσταντίνο Β  με σεβασμό και πάντα αναφερόταν στον βασιλιά ως «Μεγαλειότατο».

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974, ο Κωνσταντίνος Β  και η βασίλισσα Αννα-Μαρία ίδρυσαν το σπίτι τους στο Χάμπστεντ στο Εσωτερικό Λονδίνο. Ο εξόριστος βασιλιάς σκέφτηκε να ακολουθήσει καριέρα δημοσιογράφου ή να σπουδάσει νομική. Πιθανως ήταν μάλλον πολύ δύσκολη η μετάβαση γιατί ο Κωνσταντίνος Β  δεν θα μπορούσε να αφήσει την αίσθηση ότι ήταν ακόμα βασιλιάς.

Ο Κωνσταντίνος Β  παρέμεινε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκαφών Αναψυχής. Η συμμετοχή του σε αυτές  τις  επιτροπές βοήθησε στην κάλυψη των διεθνών εξόδων ταξιδιού του βασιλιά. Επιπλέον, ο Έλληνας βασιλιάς και η βασίλισσα εξακολουθούσαν να εκτιμούνται από τους βασιλικούς οίκους της Ασίας, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, επειδή ήταν συχνά προσκεκλημενοι και απασχολημένοι με επίσημες βασιλικές δρστηριοτητες  όλο το χρόνο. (Η παρουσία του βασιλιά στο γάμο του πρίγκιπα Κάρολου και της Λαίδης Ντιάνα στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 1981 προκάλεσε τον «Πρόεδρο» Καραμανλή να μποϊκοτάρει τον Βρετανικό Βασιλικό Γάμο).

Τα βασιλικά οικονομικά ήταν προβληματικά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο μετά το δημοψήφισμα. Υπήρχαν φήμες ότι ο βασιλιάς χρηματοδοτήθηκε ιδιωτικά από Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά στην πραγματικότητα ήταν γνωστό ότι η ελληνική βασιλική οικογένεια έλαβε μετριοπαθείς αλλά σωρευτικά σημαντικές οικονομικές δωρεές που αποστέλλονται από μεμονωμένους Έλληνες μοναρχικούς.

Ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα που αντιμετώπισε αμέσως ο βασιλιάς μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η ίδρυση και η διατήρηση ενός ελληνικού μοναρχικού κινήματος. Η Βασιλική Ένωση ήταν και εξακολουθεί να είναι η κύρια μοναρχική οργάνωση στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι ο βασιλιάς ασκεί μικρή επιρροή στη Βασιλική Ένωση, η οποία προφανώς ελέγχεται από στελέχη του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν υποδηλώνει μια επιθυμία της ΝΔ να αποκαταστήσει την Βασιλευομενη Δημοκρατία , αλλά μάλλον να εξουδετερώσει τη μοναρχία ως ζήτημα στην Ελλάδα ή τουλάχιστον να αποκοιμίσει το μοναρχικό συναίσθημα*.

Η ροή κεφαλαίων δωρητών από Έλληνες μοναρχικούς βοήθησε τον βασιλιά να δημιουργήσει ένα καλά διοικούμενο ιδιωτικό γραφείο στο Λονδίνο. Πριν από την έλευση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η κύρια λειτουργία του γραφείου του βασιλιά ήταν να απαντά στις τεράστιες ποσότητες αλληλογραφίας που έρχονταν από την Ελλάδα κάθε χρόνο. Παρόλο που η επιλογή της βασιλευομενης  Δημοκρατίας  απορρίφθηκε τρεις προς μία στο δημοψήφισμα του 1974 το μοναρχικό συναίσθημα παραμένει στο 30 % του πληθυσμού. Αυτό το συναίσθημα συνδέεται συντριπτικά με τη Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε η ίδρυση ενός μοναρχικού κόμματος δεν είναι βιώσιμη.

Η πλησιέστερη προσέγγιση σε ένα μοναρχικό κόμμα ήταν η Εθνικη Παράταξη (ΕΠ) που ηγήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Στέφανο Στεφανόπουλο. Η ΕΠ κέρδισε πέντε έδρες στις εκλογές του 1977. Αυτό το κόμμα ήταν ουσιαστικά μιά  αναβίωση  της αριστερης  ΕΔΑ επι το δεξιοτερον. Η εκλογική βάση της ΕΠ αποτελουνταν απο σκληρούς υποστηρικτές του καθεστώτος των συνταγματαρχών.

Η αμελητέα μοναρχική υποστήριξη προς την ΕΠ συνεβη διοτι η μοναρχικη εκλογικη  βαση παρέμεινε συντριπτικά στη Νέα Δημοκρατία. 
Η επιρροη της ΕΠ αμβλύνθηκε από την άνοδο του μοναρχικού Γιώργου Ράλλη στην πρωθυπουργία το 1980 και ως εκ τούτου η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΕΠ)  συμμετείχε στις εθνικές εκλογές του 1981 για να βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία να αποτρέψει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Η μικρή επιρροή της ΕΠ ήταν εμφανής τον Φεβρουάριο του 1981 όταν ο Κωνσταντίνος Β  και η οικογένειά του επέστρεψαν  για να παρευρεθούν  στην κηδεία της βασίλισσας Φρειδερίκης στο Τατόι. Η επιστροφή του βασιλιά ήταν σύντομη , η Αυτού Μεγαλειότης δεν είχε καν την άδεια να διανυκτερεύσει. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ο βασιλιάς και η οικογένειά του εγιναν δεκτοι υπο  τις επευφημίες των μοναρχικών πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη. Εντυπωσιακά, πολλοί από τους συγκεντρωμένους μοναρχικούς ήταν ενοχλημένοι στο σημείο να κλαίνε διότι ο βασιλιάς τους δεν επιτρέπονταν να πάει και να συναντηθεί μαζί τους.

(*Στην κηδεία της βασίλισσας Φρειδερίκης συμμετείχε πλήθος βασιλικών οικων, ενεργων και μη. Αυτό ήταν απόδειξη της μεγάλης εκτίμησης που ετρεφαν για την  αείμνηστη βασίλισσα οι βασιλικοι κύκλοι. Δυστυχώς η ιδιότητα της βασίλισσας Φρειδερίκης ως σημαντικής ιστορικής προσωπικότητας του εικοστού αιώνα μειώθηκε προοδευτικά μετά την  εξορία του βασιλια υιου της Κωνσταντινου Β΄, και την απόρριψη της μοναρχίας το 1974. Η Μεγαλειότητά της είχε εκπληρώσει έναν ζωτικό ρόλο στην αναχαίτιση της κομμουνιστικής κυριαρχίας στην Ελλάδα και η παρέμβασή της στην ελληνική πολιτική είχε ως στόχο, που σχεδόν επιτεύχθηκε, την διάλυση του παρακράτους του Παπαγου-Καραμανλη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου