ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Η Βασίλισσα Φρειδερικη Προχωρά στην Πλήρη Συμφιλίωση με την Φιλελευθερη Παραταξη.

 
Αγωνας Εναντι στον Χρονο: Η Βασίλισσα Φρειδερικη Προχωρά στην Πλήρη Συμφιλίωση με την Φιλελευθερη Παραταξη.

Η βασίλισσα Φρειδερικη είχε πραγματικές ανησυχίες για το μέλλον του γιου της, όταν ο Βασιλιάς Παύλος διαγνώστηκε με καρκίνο το 1963. Η Μεγαλειότητά της ανησυχούσε ότι ο πολιτικά αδιάφορος γιος της δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στους πολιτικούς μηχανισμούς του «ανενδοτου αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου. Η βασίλισσα κατά συνέπεια πίστευε ότι η μοναρχία έπρεπε να καταλήξει σε συμφιλίωση με το Φιλελεύθερο στρατόπεδο (με τη μορφή της Ένωσης Κέντρου ) πριν ο γιος της ανέβει στο θρόνο.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη πίστευε ότι η ευνοια της Ε.Κ. προς την μοναρχια θα μπορούσε να αποκτηθεί χωρίς να αποξενωθεί η συντριπτικά μοναρχικη EΡE εάν η μοναρχία ερχοταν σε ρηξη με τον Καραμανλή. Πιστεύε η βασίλισσα οτι  η διαδοχη κατασταση στη Ε.Κ. μετα τον Γεωργιο Παπανδρέου  θα ηταν ο Σοφοκλης Βενιζελος. Πράγματι, αναμενόταν ότι ο γηραιος  Παπανδρέου θα μπορούσε να πεθάνει κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και θα τον  διαδέχοταν ο  φιλομοναρχικος Σοφοκλής Βενιζέλος. Εν πάση περιπτώσει υπηρχε η πεποιθηση  ότι ο νεότερος Βενιζέλος θα εμποδιζε την μεγαλη  επιρροή του Ανδρεα Παπανδρέου. Επιπλέον, η βασίλισσα Φρειδερικη προέβλεπε ότι μια κυβέρνηση της Ε.Κ. θα διαλυε πλήρως το Παρακρατος, το οποίο δεν μπορούσε να το κάνει μια κυβέρνηση EΡE λόγω της αντίθεσης των  ψηφοφορων της. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα  η  Μεγαλειότητα της πίστευε ότι θα επέτρεπε στο Έλληνικο Στέμμα να κάνει τη μετάβαση σε μια πλήρως μη κομματικοποιημενη  βασιλευομενη δημοκρατια.

Η βασίλισσα προσπάθησε την πολιτική μετατόπιση προς το Κεντρο αφού αυτή και η κόρη της Πριγκίπισσα Ειρήνη κυνηγηθηκαν  από αριστερους διαδηλωτές,  σε μια ιδιωτική επίσκεψη στο Λονδίνο το 1963. Επομένως, όταν ο Πρωθυπουργός Καραμανλής συμβούλεψε τον Βασιλιά Παύλο να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο που είχε προγραμματιστεί για αργότερα εντος του 1963, ο βασιλιάς αρνήθηκε να το πράξει μετά από συμβουλή της γυναίκας του. Δεδομένου ότι η βασίλισσα Φρειδερικη πιστευε πως  κατά πάσα πιθανότητα ο Καραμανλης θα παραιτείτο απο πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 1963 λόγω της άρνησης του βασιλεως Παυλου στο να ακολουθήσει τις συμβουλές του.

(* Η πρόβλεψη του Καραμανλή αποδείχθηκε σωστή και η ελληνική βασιλική επίσκεψη αμαυρώθηκε από εκτεταμένες εχθρικές διαδηλώσεις στη Βρετανία. Η Ελισάβετ Β ' ενω συνοδευε τους ελληνες βασιλεις  εγινε αντικειμενο  κοροιδιας και κραυγων αποδοκιμασιας και  δυσφορίας και αυτό έκανε την βασιλισσα Φρειδερικη να κλαψει δημοσίως για πρώτη φορά).

Η παραίτηση του Καραμανλή εθεσε τελος στην προηγούμενη  του φιλία με τη βασίλισσα Φρειδερικη. Αν και κανείς δεν θα το υποπτευοταν  τότε ο Καραμανλής θα κρατουσε την εκδίκηση του για  αργότερα,και εναντιον της βασιλικης  ελληνικής οικογένειας και  ιδιαίτερα για τη βασίλισσα Φρειδερικη. Αλλά όπως ακριβώς του Καραμανλή, ετσι και ο κακός χειρισμός του Ανδρέα Παπανδρέου σε μια αντιθετη κατευθυνση, εγινε αιτια η κακία τους εναντίον της ελληνικής βασιλικής οικογένειας να είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα.

Ο Παναγιώτης Πιπινέλης, ο απερχόμενος Υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Καραμανλή, και ένας από τους βασικούς πολιτικούς συμβούλους του Βασιλιά Παύλου, δημιούργησε μια υπηρεσιακη κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Καραμανλή. Μια διάδοχη μη κομματική υπηρεσιακη κυβέρνηση (με επικεφαλής τον Στυλιανό Μαυρομιχάλη, Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου) σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο μετά την επιστροφή του Καραμανλή από διακοπές στο εξωτερικό για να αμφισβητήσει τις πρόωρες εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 1963.

Η κομμουνιστικη EΔA απεκτησε ρυθμιστικο ρολο  στην ισορροπία της εξουσίας στις εκλογές του Νοεμβρίου 1963, με αποτέλεσμα ο Γεωργιος Παπανδρέου να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφιας της Ένωσης Κεντρου. Η ιστορική επιρροή των εκλογών του 1963 ήταν ότι η αποτυχία του Καραμανλή να κερδίσει οδήγησε στην παραίτησή του από την αρχηγια της EΡE και την αναχώρηση για μια ελβετική εξορία. Τον  Καραμανλή διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ως ηγέτης της EΡE, ο οποίος παραδόξως, ήταν δημοκρατικός παρά το γεγονός ότι το κόμμα του ήταν υπερβολικά μοναρχικό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπηρέτησε ως πρωθυπουργός για λίγο περισσότερο από ένα μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου μοιρασε  επιδέξια και λαικιστικα παροχες πριν παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 1963 για να ερθει  μια άλλη υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της μέχρι να διεξαχθούν νέες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 1964. Ο Παπανδρέου ηγήθηκε της Ενωσης Κεντρου.

Αν και ο Βασιλιάς Παύλος ήταν σοβαρα άρρωστος, η  Μεγαλειότητα του επέμενε να παρεβρεθει στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, διότι αυτό φαινοταν να δείχνει την τελική συμφιλίωση της μοναρχίας με το στρατόπεδο των Φιλελευθέρων. Η ταχεία σειρά γεγονότων που συνέβησαν μετά την παραίτηση του Καραμανλή τον Ιούνιο του 1963 προφανώς κορυφώθηκε με το θάνατο του Βασιλιά Παύλου στις αρχές Μαρτίου 1964.

Το  διαδεδομένος και ευρυτατο πένθος για τον  θάνατο του Βασιλιά Παύλου και τα διεθνή αφιερώματα στην  Μεγαλειότητα του, έδειχναν ότι η συνέχεια της ελληνικής μοναρχίας ήταν εξασφαλισμένη. Πράγματι, το κύριο επίτευγμα του αείμνηστου βασιλιά φάνηκε να κερδίζει τη συνολική λαικη αποδοχή υπερ της μοναρχίας. Σε αναδρομή, το βασικό επίτευγμα του Βασιλιά Παύλου ήταν ότι η  Μεγαλειότητα του ήταν ο μοναδικός Έλληνας μονάρχης που  πέθανε ειρηνικά και η βασιλεία του ήταν αδιάκοπη.

Η ανάληψη του θρονου απο τον  Κωνσταντίνο Β 'τον Μάρτιο του 1964 φάνηκε επίσης να εδραιώνει τη μοναρχία καθώς ο νέος βασιλιάς ήταν γνωστό ότι δεν είχε μεροληπτικο πολιτικό πνεύμα. Ίσως ο πρώτος κακός οιωνος για τη βασιλεία του Κωνσταντίνου Β΄ ήταν ότι ο Σοφοκλής Βενιζέλος πέθανε το τον Φεβρουάριο πριν ο Παπανδρέου ορκιστεί πρωθυπουργός.

Ο απροσδόκητος θάνατος του Σοφοκλή Βενιζέλου ανέστρεψε τα σχεδια  που είχε οραματιστεί η βασίλισσα Φρειδερίκη ότι ο ηλικιωμένος Γεώργιος Παπανδρέου θα πέθαινε και θα τον διαδέχονταν ο ένθερμος μοναρχικός και μετριοπαθής Βενιζέλος. Παρ 'όλα αυτά, η πτέρυγα του Βενιζέλου μεσα στην Ενωση Κεντρου ήταν ακόμα ισχυρή και αρχηγος της ηταν ο  ανιψιος του Σοφοκλή Βενιζέλου, ο υπουργος Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τώρα ήταν γενικά αναμενόμενο ότι η νέα κυβέρνηση της Ε.Κ. θα προχωρούσε στην πλήρη διάλυση του παρακρατους.

https://www.socialactionaustralia.com/project/183-the-fall-of-constantine-ii-and-the-greek-financial-crisis.html?fbclid=IwAR0H6b9BO_SMGF0ZfG56tNw2Mp78vHJXxzNpluCo8fhMzB_tcxGObeYUnUs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου