Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΟΛΕΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 1994 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Ο ΧΟΝΤΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΔΙΚΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΗ. Ο ΜΟΙΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΔΙΚΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗ.
Ο ελευθεριος βενιζελος και η κλικα του εφηυραν αυτο το ονομα στον καιρο του διχασμου. Χτυπουσαν με αυτο τον Βασιλεα Κωνσταντινο ΙΒ .
«Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ»…«Παύλος Γκλύξμπουργκ»…«Οικογένεια Γκλύξμπουργκ»…
Συνεχίζεται ακόμη και σήμερα από την πλειοψηφία των εγχώριων ΜΜΕ η άνευ σοβαρότητος και συνάμα προσβλητική αναφορά στον αείμνηστο Βασιλέα Κωνσταντίνο και την οικογένεια του ως «Οι Γκλύξμπουργκ»…
Παρόλο που έχουν τεθεί στη διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων ΜΜΕ τα ακράδαντα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν πως σφάλλουν, πως αναπαράγουν ψευδώς τον ισχυρισμό ότι η ελληνική βασιλική οικογένεια είχε και εξακολουθεί να έχει επώνυμο, το Γκλύξμπουργκ, δυστυχώς αδιαφορούν.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν για μια ακόμη φορά ο Διάδοχος Παύλος και ο Πρίγκιπας Νικόλαος στην κοινή τους συνέντευξη που παραχώρησαν στην εκπομπή «365 στιγμές» και προβλήθηκε χθες 3 Ιουλίου 2023 από την ΕΡΤ1.
«Είμαστε Έλληνες, το Γκλύξμπουργκ δεν είναι δικό μας όνομα»
«Το επίθετο Γκλύξμπουργκ, δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Το θέμα το πήγαμε στα δικαστήρια και εδώ και στη Δανία και υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι ότι το όνομα μας δεν είναι Γκλύξμπουργκ. Το Γκλύξμπουργκ είναι ένα από τα κάστρα της οικογένειας που τη πήρε η Γερμανία από τη Δανία. Στους τάφους των προγόνων μας γράφει Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Είναι εύκολο να το δώσει κανείς το όνομα Γκλύξμπουργκ και επειδή οι Γερμανοί ήταν οι κακοί του πολέμου, ώστε να μας κάνουν να φαινόμαστε χειρότεροι. Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγαπή μου και οι ρίζες μου είναι εδώ», είπε ο Διάδοχος Παύλος στην δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου.
Ας δούμε το ιστορικό από την αρχή…
Κανένα μέλος της βασιλικής δυναστείας της Δανίας δεν είχε ποτέ επώνυμο και, φυσικά, το Γκλύξμπουργκ είναι αποκύημα κακοήθειας και κακοποίησης της αλήθειας.
Όταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ έφτασε στην Ελλάδα το 1863,ηδη ειχε αφησει πισω του τον τίτλο του πατέρα του, Πρίγκιπας του Σλέσβιχ – Χολστέιν, Σόνεμπουργκ, Γκλύξμπουργκ. Επρόκειτο για δουκάτα τα οποία άνηκαν στην οικογένεια του. Όταν όμως ο πατέρας του ανήλθε στο θρόνο της Δανίας, το μοναδικό του όνομα ήταν Χριστιανός, Βασιλεύς της Δανίας. Του υιού του δε, Γεώργιος Α, Βασιλεύς των Ελλήνων και Πρίγκιπας της Δανίας. Έκτοτε, τα δουκάτα αυτά προσαρτήθηκαν από την Πρωσία, και ανήκουν σήμερα στην Γερμανία.
Tο Ψήφισμα ΚΕ’ (18-03-1863) της Εθνικής Συνέλευσης ανέφερε ότι: «Αναγορεύεται παμψηφεί ο Πρίγκηψ της Δανίας Χριστιανός-Γουλιέλμος-Φερδινάνδος-Αδόλφος-Γεώργιος, δευτερότοκος υιός του Πρίγκηπος Χριστιανού, Συνταγματικός Βασιλεύς των Ελλήνων υπό το όνομα Γεώργιος Α’».
Πουθενά και ποτέ δεν είχε γίνει χρήση του Γκλύξμπουργκ, όπως βλέπουμε και στο ψήφισμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι άλλο το όνομα ενός Βασιλικού Οίκου που μπορεί να περιλαμβάνει τοπονύμια, και άλλο το επώνυμο, όπου στην προκειμένη περίπτωση ο Οίκος που ίδρυσε ο Γεώργιος Α’ το 1863 δεν φέρει επώνυμο.
Ένα υπέροχο κάστρο…
Το Γκλύξμπουργκ είναι τοπωνύμιο. Πρόκειται για κωμόπολη του νομού Σλέσβιγκ της Πρωσίας στη νότια, γερμανική πλευρά του φιόρδ του Φλένσμπουργκ, που χωρίζει τη Γερμανία από τη Δανία. Τον δέκατο έκτο αιώνα (1582-87) οικοδομήθηκε ανάκτορο στη θέση ενός μοναστηριού, το οποίο έχει μέχρι και σήμερα το όνομα Γκλύξμπουργκ, στο οποίο διέμεναν οι δούκες που ο τίτλος τους περιλάμβανε – όπως συμβαίνει πάντοτε – και το όνομα της περιοχής για να ξεχωρίζουν από τους ομότιτλους τους. Το δέκατο ένατο αιώνα αποτελούσε θερινή κατοικία του δανού βασιλιά.
Η λέξη Γκλύξμπουργκ είναι Γερμανική (Glücksburg), σύνθετη από το Glücks (τυχερός, ευτυχισμένος) και το Burg (κάστρο, πύργος).
Οι βασιλείς της Δανίας ουδέποτε είχαν επώνυμο. Στις 25 Ιουνίου 1983, ετέθη υπ’ όψη της Βασίλισσας της Δανίας ένα Υπόμνημα σχετικό με το ότι ελληνικοί επίσημοι και ανεπίσημοι κύκλοι αποδίδουν στην Ελληνική Βασιλική Οικογένεια το επώνυμο Γκλύξμπουργκ. Ζητήθηκε από το Ιδιαίτερο Γραφείο της Βασιλίσσης Μαργκρέτε να επιβεβαιώσει αν οι Δανοί Βασιλείς ή κάποιο μέλος της Βασιλικής Οικογένειας φέρει το επώνυμο Γκλύξμπουργκ ή οποιοδήποτε επώνυμο. Η υπόθεση ανατέθηκε στον Δανό Πρωθυπουργό, το γραφείο του οποίου απάντησε την 1η Ιουλίου 1983, ότι «…κανείς Δανός Βασιλιάς ή μέλος της Δανικής Βασιλικής οικογένειας δεν φέρει ή έφερε το όνομα Γκλύξμπουργκ ή οποιοδήποτε άλλο επώνυμο».
Παραθέτω παρακάτω την με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1983 επιστολή από το Ιδιαίτερο Γραφείο της Βασίλισσας της Δανίας αναφορικά με το Γκλύξμπουργκ όπου σημειώνετε και η απαντητική επιστολή του δανού πρωθυπουργού της 1η Ιουλίου 1983. Η επιστολή αυτη είχε επιδοθεί και στο γραφείο του τότε έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Αποδεικνύεται περίτρανα με τον πιο επίσημο τρόπο, από την παρακάτω επιστολή, η αυθαιρεσία της χρήσης του Γκλύξμπουργκ ως επώνυμο για την ελληνική βασιλική οικογένεια.
Επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην απόφαση 4575/1996, αποφάνθηκε μεταξύ των άλλων ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναγνωρίζεται ως “Κωνσταντίνος, πρώην βασιλιάς των Ελλήνων”.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας
Συνεδρίαση της Ολομέλειας
Απόφαση: 4575/1996
«Ο αιτών, τέως βασιλιάς των Ελλήνων, έκπτωτος ήδη, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, στερείται επωνύμου λόγω των ιστορικών περιστάσεων και ειδικότερα γιατί οι βασιλιάδες των Ελλήνων δεν είχαν επώνυμο (βλ. συναφώς Ψήφισμα της Β’ των Ελλήνων Συνέλευσης της 18.3.1863, σύμφωνα με το οποίο ο ιδρυτής της δυναστείας Χριστιανός, Γουλιέλμος, Φερδινάρδος, Αδόλφος, Γεώργιος, δευτερότοκος γιος του πρίγκιπα Χριστιανού της Δανίας, ανακηρύσσεται «Συνταγματικός βασιλεύς των Ελλήνων» με το όνομα Γεώργιος Α’ Βασιλεύς των Ελλήνων, καθώς και το έγγραφο του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Δανίας με ημερομηνία 1.7.1983, το οποίο πιστοποιεί ότι «από το βασιλιά Christian IX και εφεξής κανείς Δανός βασιλιάς ή μέλος της δανικής βασιλικής οικογένειας δεν φέρει ή έφερε το όνομα Γλίκσμπουργκ ή οποιοδήποτε άλλο επώνυμο»).
Υπό τις ανωτέρω περιστάσεις ο αιτών έχει δικαίωμα να τύχει δικαστικής προστασίας κατά το άρθρο 20 του Συντάγματος, απευθυνόμενος στο δικαστήριο με το κύριο όνομά του, αρκεί να προκύπτει κάθε φορά, από το περιεχόμενο του δικογράφου, η ταυτότητα του. Στην προκειμένη περίπτωση, ο αιτών, για να προσδιορίσει την ταυτότητα του, αναφέρει, στο δικόγραφο της κρινόμενης αίτησης, ότι η αίτηση αυτή ασκείται από τον Κωνσταντίνο, πρώην βασιλιά των Ελλήνων.
Η ονομασία αυτή, «πρώην βασιλιάς» αναφέρεται στο δικόγραφο όχι ως τίτλος ευγενείας, ο οποίος απαγορεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 4 παρ. 7), αλλά για να προσδιοριστεί η ταυτότητα του αιτούντος, ο οποίος στερείται, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, επωνύμου.
Έχει, δηλαδή, την έννοια ότι ο αιτών είναι ο Κωνσταντίνος εκείνος που διατέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων έως την έκπτωση του. Πρόκειται για αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός που, όπως και άλλα στοιχεία, μπορεί πράγματι να προσδιορίσει την ταυτότητα του πιο πάνω προσώπου, προκειμένου το πρόσωπο αυτό να τύχει δικαστικής προστασίας. Υπό τις ανωτέρω λοιπόν περιστάσεις, και από την άποψη ειδικώς του άρθρου 20 του Συντάγματος, να ζητήσει δικαστική προστασία όταν προσβάλλεται δικαίωμα ή έννομο συμφέρον του.
Σε μια νεότερη κρατική απόφαση, το 2014, αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Απόφαση Ν.Σ.Κ 300/2014 την 30.09.2014) για την παροχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) στον Βασιλιά Κωνσταντίνο, αναφέρεται ότι θα πρέπει να του δοθεί ΑΜΚΑ (όπως και δόθηκε) και να εγγραφεί με το όνομα «Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου». Πουθενά, και σε αυτή την απόφαση, δεν έγινε χρήση του Γκλύξμπουργκ για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Όπως σημειώνει το Ν.Σ.Κ., στις αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), στις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται το ελληνικό κράτος, αναγνωρίζεται ως στοιχείο προσδιοριστικό της ταυτότητας του Κωνσταντίνου η λέξη «Βασιλεύς».
Επίσης, το Ν.Σ.Κ. αναφέρει ότι η ονομασία «πρώην βασιλιάς» είναι καθ’ όλα νόμιμη και ως εκ τούτου δύναται να αναφέρεται σε δημόσια έγγραφα, αφού δεν αφορά τίτλο ευγενείας και λειτουργεί ως προσδιορισμός του προσώπου του.
Ως προς το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «επί του τεθέντος ερωτήματος δίδεται η απάντηση ότι, εάν στο πρόσωπο του αιτούντος συντρέχουν και οι λοιπές προβλεπόμενες στον νόμο ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις για απόδοση ΑΜΚΑ, δύναται να του αποδοθεί ο AMKA με την αναγραφή Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου, ώστε να συμφωνεί με τα φορολογικά του στοιχεία (AΦM κ.λπ).». Μάλιστα, το Ν.Σ.Κ. υπογραμμίζει στην απόφασή του ότι «ο αιτών έχει ήδη λάβει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου από το ελληνικό κράτος αναγραφόμενος στις σχετικές εφαρμογές ως Κωνσταντίνος, τέως βασιλεύς του Παύλου και της Φρειδερίκης, κάτοικος εξωτερικού».
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος απέκτησε ΑΦΜ στις αρχές της δεκαετίας του 80′, καθώς πλήρωνε φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ). Κάθε χρόνο υπέβαλε φορολογική δήλωση και λάμβανε εκκαθαριστικό.
Συμπέρασμα, αποδεικνύεται περίτρανα με τον πιο επίσημο τρόπο η αυθαιρεσία από μεγάλο μέρος της εγχώριας δημοσιογραφίας που κακόβουλα κάνει χρήση του Γκλύξμπουργκ ως «επώνυμο» της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας. Μια τακτική που εδράζεται στην ολοκληρωτική άγνοια των ιστορικών στοιχείων και δεδομένων, σε συνδυασμό με έναν εμπαθή φανατισμό.
ΠΗΓΕΣ
https://www.royalchronicles.gr/glucksburg-and-the-hellenic-dynasty-2023/
Κείμενο: Ανδρέας Μέγκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου