Η Συντακτική Πράξη <<Περί εγκαθιδρύσεως πολιτεύματος Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, τροποποιήσεως του Συντάγματος και διενεργείας δημοψηφίσματος>>, εγκρίθηκε ομόφωνα, επακολούθησε διάγγελμα για την ενημέρωση του Ελληνικού Λαού και δικαιολόγηση της πολιτειακής μεταβολής, μετά τη στάση του Βασιλέως Κωνσταντίνου στο Κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού και την άρνησή του να το αποκηρύξει.
Στο δημοψήφισμα, που διεξήχθηκε στις 29 Ιουλίου 1973, το ποσοστό του ΝΑΙ ανήλθε στο 66,27% και του ΟΧΙ στο 21,60%, με ποσοστό αποχής 14,5%. Πρόεδρος εξελέγη ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και Αντιπρόεδρος ο Στρατηγός Οδυσσέας Αγγελής.
Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε την απαρχή της κατάργησης στην Πατρίδα μας του θεσμού της βασιλείας, που επήλθε με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974.
Το Πολιτευμα δεν αλλαζει με συντακτικη πραξη. Αλλαζει με ελευθερο δημοψηφισμα . Ηταν παρανομη η συντακτικη πραξη. Φανηκε η αρχη του τελους της Χουντας των Συνταγματαρχων. Η Κυπρος ηταν το μεγαλο θυμα.
Πατριωτικη η σταση του Βασιλια. Επεχειρησε και αυτος την ανατροπη της χουντας .Δεν το πετυχε .Η αμερικανικη επιρροη στο στρατευμα ηταν μεγαλη. Η αμερικανικη βοηθεια στην χουντα ηταν πολυ μεγαλυτερη.Θυμαμαι ιστοριες που ακουγα μικρος. Με την βια ψηφιζαν οι πολιτες οχι στην μοναρχια.
Οι κομμουνιστες πρωτη φορα συμμαχησαν με την χουντα! Θα πρεπει να ειναι πολυ περηφανοι οι χουντικοι που εγιναν αδερφια με τους κομμουνιστες !Εγιναν ομοϊδεάτες. Ψήφιζαν μαζι οχι! Η ψηφος αυτη των κομμουνιστων και των χουντικων εφερε και την προδοσια της Κυπρου. Η μοναρχια εφυγε απο την Ελλαδα και χρειαστηκαν προς τουτο δυο ψευτικα δημοψηφισματα, δυο προδοσιες στην Κυπρο και η κατατρομοκρατηση του Ελληνικου λαου ωστε να μιλαμε για την κλοπη της ψηφου του λαου και στις δυο περιπτωσεις των ψευδοψηφισματων του 1973 και 1974.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου