Την 26 Μαΐου του 1896 ο Νικόλαος Β΄ Ρομανόφ στέφεται τσάρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ήταν ο τελευταίος και μοιραίος αυτοκράτορας της αχανούς χώρας του Πούσκιν, του Τολστόι, του Ντοστογιέφσκι...
Ο Νικόλαος κυβέρνησε μέχρι την αναγκαστική παραίτησή του από τον θρόνο το 1917, οπότε και ανετράπη από τους επαναστάτες.
Ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομάνοφ είχε γεννηθεί το 1868 στο Τσάρσκογιε Σελό (τώρα Πούσκιν), κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Ούτε η ανατροφή ούτε η ιδιοσυγκρασία του έδωσαν στον Νικόλαο τις αρετές εκείνες για να διοικήσει την αχανή χώρα του· ήταν παντελώς ακατάλληλος για τα περίπλοκα καθήκοντα που τον περίμεναν· ήταν αυταρχικός ηγεμόνας και μισητός στους υπηκόους του! Ο τελευταίος τσάρος θεωρείτο χαμηλής νοημοσύνης, του άρεσαν η σωματική άσκηση και τα πλουμιστά στολίδια στη στολή του. Αν και ήταν γοητευτικός ως άνθρωπος, ο Νικόλαος, ήταν δειλός και αγοραφοβικός. Προτιμούσε να κλείνεται επί μέρες στο Παλάτι από το να κυκλοφορεί στα Γραφεία και στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης!
Η σύζυγός του Νικόλαου, Αλεξάνδρα, τον εξουσίαζε απόλυτα. Ο Νικόλαος επίσης εμπιστευόταν και είχε ως συμβούλους ανθρώπους αμφίβολης ηθικής και νοημοσύνης που αυτοί τον οδήγησαν ουσιατικά στο τραγικό τέλος του· δεν εμπιστευόταν τους υπουργούς του, κυρίως επειδή τους θεωρούσε πνευματικά ανώτερους από τον εαυτό του και φοβόταν ότι προσπαθούσαν να σφετεριστούν τα κυριαρχικά του προνόμια . Ο Νικόλαος θεωρούσε (και έτσι είχε διδαχθεί) ότι αντλούσε την εξουσία του από τον Θεό, στον οποίο ήταν αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνος να δίνει αναφορά… Το πρώτο δυνατό χαστούκι ήρθε με την ήττα στον Ρωσο - ιαπωνικό πόλεμο το 1905. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε το δραματικό τέλος του Νικόλαου και της οικογένειάς του.
Παραίτηση και εκτέλεση
Ο τσάρος παραιτήθηκε μετά τη Ρωσική Επανάσταση, συνελήφθη και τον Απρίλιο του 1918, αυτός και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν στο Αικατερινούπολη των Ουραλίων. Εκεί σφαγιάστηκαν από τους Μπολσεβίκους. Παρά την αντιλαϊκή πολιτική του, τις σφαγές αμάχων επί των ημερών του και την εξαθλίωση του μεγαλύτερου ποσοστού των κατοίκων της Ρωσίας, αγιοκατατάχθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με το όνομα «Άγιος Νικόλαος ο το Πάθος Φέρων»…
Δεν δεχθηκε την ελληνικη βοηθεια κατα τον Α΄ Παγκοσμιο Πολεμο διοτι δεν θα μπορουσε να ανεχθει να εισελθει στην Κωνσταντινουπολη ελληνας βασιλιας(!) ,δηλαδη ο Κωνσταντινος ΙΒ΄. Αυτα ειναι γραμμενα σε εγγραφα των υπουργειων της τοτε εποχης.
Με δικη του καθοδηγηση προσπαθησε να ρωσοποιησει το Αγιον Ορος,αλλα με θαυμα της Παναγιας δεν πετυχε το σχεδιο του.
Ο πριγκιπας της Ελλαδος Γεωργιος ο Κρης τον εσωσε απο θανατο οταν του επιτεθηκε ενας ιαπωνας σε μια περιοδεια του στην Ιαπωνια οταν ηταν διαδοχος.Η αχαριστια !
Βεβαια πιεσε τους τουρκους το 1897 για να σταματησουν την καταληψη των ελευθερων ελληνικων περιοχων, λογω της θειας του, της βασιλισσας των Ελληνων της Ολγας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου