Στγου Πατιαλιάκα Κωνσταντίνου
ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΨΗΓΜΑΤΑ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
20 ΜΑΙΟΥ 1941. ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.
Η Γερμανική επίθεση κατά της Κρήτης εκδηλώθηκε την 20 Μαΐου 1941 σε τρεις τομείς: Των Χανίων-Μάλεμε, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Οι ανίσχυρες Ελληνικές Δυνάμεις μαζί με τα Βρετανικά, Αυστραλιανά και Νεοζηλανδικά στρατεύματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πιο επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Γ΄ Ράιχ, τους αλεξιπτωτιστές. Παρά τον σφοδρό βομβαρδισμό της νήσου, τα πρώτα Γερμανικά τμήματα σχεδόν αποδεκατίσθηκαν. Όμως η αποτυχημένη αντεπίθεση των Βρετανικών στρατευμάτων για ανακατάληψη του Αεροδρομίου του Μάλεμε στις 22 Μαΐου, μετέστρεψε την κατάσταση υπέρ των Γερμανών. Στις 23 Μαΐου ο Βασιλεύς και η Κυβέρνηση διέφυγαν στο Κάιρο. Μέχρι το τέλος του Μαΐου ολοκληρώθηκε η κατάληψη της Κρήτης, παρά την άμυνα των Συμμαχικών και Ελληνικών δυνάμεων και την αντίσταση σύσσωμου του Κρητικού Λαού. Οι Γερμανοί είχαν 3.986 νεκρούς και αγνοουμένους και 2.594 τραυματίες το διάστημα μεταξύ της 20ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου. Από τους νεκρούς οι μισοί ήταν αλεξιπτωτιστές και σκοτώθηκαν την πρώτη ημέρα της μάχης. Οι βαριές αυτές απώλειες, ιδιαίτερα όσον αφορά τους αγνοουμένους, θεωρήθηκαν από τις Γερμανικές αρχές ως αποτέλεσμα της έντονης δραστηριότητας των << ατάκτων >> Κρητών.
Τα τελευταία χρόνια αξιόλογοι ιστορικοί, συγγραφείς και στρατιωτικοί αναλυτές με μελέτες, με εκθέσεις και συγγράμματα επισημαίνουν και αποδεικνύουν ότι η Μάχη της Κρήτης χάθηκε από εσφαλμένες εκτιμήσεις και τραγικά λάθη των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών των Συμμάχων, τόσο στον στρατηγικό τομέα, όσο και στο τακτικό τομέα. Συγκεκριμένα αναφέρονται:
1. Η μεταστάθμευση της Vης Μεραρχίας Πεζικού, επανδρωμένης από τους γενναίους Κρήτες, από την Κρήτη στο Αλβανικό μέτωπο αποδυνάμωσε σημαντικά την αμυντική ισχύ της νήσου. Η δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ουΐνστον Τσώρτσιλ << Το να στερούμεθα μια Ελληνική Μεραρχία, επειδή πολεμά στο μέτωπο της Αλβανίας, είναι κάτι κακό, το να χάσουμε όμως την Κρήτη, επειδη δεν υπάρχει όγκος δυνάμεων, θα ήταν εγκληματικό >> και το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη συγκρότηση νέας Μεραρχίας στη νήσο από Κρήτες δεν μετουσιώθηκε σε πράξεις-ενέργειες για την αμυντική θωράκιση της νήσου. Την άμυναν ανέλαβαν οι καταπονημένες με μεγάλες απώλειες σε προσωπικό και ελλείψεις σε υλικά Συμμαχικές Δυνάμεις, εξαιτίας του αγώνα τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και Νεοσύλλεκτοι στρατιώτες από τα Συντάγματα της Πελοποννήσου, που είχαν μεταφερθεί στη νήσο προ μηνός.
2. Η έλλειψη αμυντικής οργάνωσης και οχύρωσης της νήσου, πλην κάποιων έργων στο όρμο της Σούδας. Έτσι, παρότι αναμενόταν η από αέρος επίθεση με ρίψη αλεξιπτωτιστών και χρήση αεραγημάτων, τα Αεροδρόμια του Μάλεμε, Δυτικά των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου δεν οχυρώθηκαν και δεν επανδρώθηκαν.
3. Η παρασχεθείσα ναυτική και αεροπορική υποστήριξη των αμυνομένων δυνάμεων καθώς και ο οπλισμός ήταν ανεπαρκείς, γιατί δόθηκε σε βάρος της Κρήτης προτεραιότητα στο Θέατρο Επιχειρήσεων της Βόρειας Αφρικής και στη Μέση Ανατολή.
4. Ο Διοικητής των Συμμαχικών και Ελληνικών Δυνάμεων Στρατηγός Φρέιμπεργκ, επηρεασμένος να διαφυλάξει τη μυστικότητα των πληροφοριών από υποκλοπές ( Σύστημα << Ultra >> ) δεν έδωσε την προβλεπόμενη βαρύτητα στην άμυνα του υπ΄αριθ 1 Αντικειμενικού Σκοπού του Αεροδρομίου Μάλεμε. Εκτιμώντας ως βεβαία την αποβατική επιχείρηση Δυτικά των Χανίων προσανατόλισε τις εφεδρείες του προς την περιοχή αυτή και όχι προς το Αεροδρόμιο του Μάλεμε.
5. Η αδικαιολόγητη και αδιανότη παράλειψη εκτόξευσης άμεσης αντεπίθεσης από τις Εφεδρικές Μονάδες των Συμμάχων τη νύκτα της 20ης Μαΐου 1941 κατά των αποδεκατισμένων και ενεργουσών σε άγνωστο έδαφος Μονάδων Αλεξιπτωτιστών στο Αεροδρόμιο του Μάλεμε, έκρινε την έκβαση της Μάχης της Κρήτης.
6. Η εσφαλμένη οργάνωση των αμυνομένων δυνάμεων, η εσφαλμένη σχεδίαση προ της επίθεσης, οι κακές έως ανύπαρκτες επικοινωνίες, ο ανεπαρκής εξοπλισμός, η κόπωση και η σύγχυση τόσον των ηγητόρων, όσον και των οπλιτών, η έλλειψη τόλμης, πρωτοβουλίας και επιθετικού πνεύματος, κατά τα πρώτα στάδια της αεραποβατικής επιχείρησης από τους τοπικούς Διοικητές επηρέασαν σημαντικά την έκβαση της Μάχης της Κρήτης.
Παρά τα προβλήματα αυτά τα Συμμαχικά στρατεύματα προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στο προσωπικό, έπως έχει γραφεί παραπάνω, στα μεταφορικά και μαχητικά αεροσκάφη των Γερμανών. Συγκεκριμένα καταστράφηκαν 200 μαχητικά και 150 μεταφορικά, η απώλεια των οποίων αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα στη Γερμανική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης στις 21 Ιουνίου 1941 και επηρέασε την όλη επιχείρηση κατά τρόπο σημαντικό και μοιραίο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
Το τίμημα της νίκης των Γερμανών ήταν τόσο σοβαρό, ώστε να χαρακτηρίζεται αυτή πύρρειος. Η αντίσταση των γενναίων Κρητών, μαχητών και αμάχων, στην αντιμετώπιση των αλεξιπτωτιστών ήταν εμπειρία πρωτόγνωρη για τη Βέρμαχτ. Για το λόγο αυτό και στη δεκάτη διαταγή του Διοικητού της Μεραρχίας αλεξιπτωτιστών καθοριζόταν: << Πολεμάμε με ιπποτισμό εναντίον ενός τακτικού στρατού, αλλά δεν δείχνουμε έλεος στους αντάρτες-ατάκτους >>.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ.
Ο αγώνας πέρασε από πολλές κρίσιμες φάσεις και κλείνει σκηνές φρίκης και αφάνταστου ηρωισμού. Όμως μπροστά στη φωτιά και στο σίδερο η Κρήτη έπεσε.
Κ΄εφτά φορές τον έβαλε ο νιος το χάρο κάτω.
Πάνω στ΄ εφτά, πάνω στ΄ οχτώ του χάρου βαρειοφάνη.
Πιάνει το νιο απ΄τα μαλιά και κάτω τόνε βάνει....
Η Κρήτη πατήθηκε. Μα δε λύγισε και δε νικήθηκε η Κρητική ψυχή. Ανυπόταχτη, αδάμαστη, χαλυβδωμένη απ΄τους αγώνες και τις θυσίες, έθαψε τους νεκρούς, έδεσε τις πληγές και συνέχισε την αντίσταση.(Γ.Π.Βογιατζάκη, πρώην Προέδρου Παγκρήτιας Ένωσης).
ΠΗΓΗ. Η Μάχη της Κρήτης της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.
https://www.facebook.com/kostas.patialiakas.7?__cft__[0]=AZU1CJ5B6z9uY90WfGPCOisiTt4bNkePzL-i4rktF33tUjX3BG5qpJyiHrzQjuYy2VFSTTwa8obq7h6B-FABD4oOW_nc5-5vcO33HMcnHDh7mQe9B8XmEdiNJrYjgv6AIVI&__tn__=-UC%2CP-R
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου