(Ημέρες δόξης για την Ελλάδα, μεγάλωνε το μικρό βασίλειο και αγκάλιαζε όλο και περισσότερους Έλληνες και σε λίγο θα έφτανε στο όνειρο ....θα έφτανε στην Κωνσταντινούπολη! Παρακάτω αντιγράφουμε από εφημερίδες της εποχής την υποδοχή, την θριαμβευτική υποδοχή, του Έλληνα Βασιλιά Αλεξάνδρου που του επεφύλαξε ο λαός της Αλεξανδρούπολης ,όταν αυτός εισήλθε ελευθερωτής αλλά και επικεφαλής ενός Στρατού νικητή και γενναίου. Τότε η Αλεξανδρούπολη ελέγετο Δεδέαγατς και μετονομάσθηκε σε Αλεξανδρούπολη προς χάριν του βασιλέως για να θυμίζει για πάντα και πάντοτε και σε όλους οτι ελευθερώθηκε από τους τούρκους και ενσωματώθηκε στον φυσικό κορμό του ελληνισμού ,στο βασίλειο των Ελλήνων. Ο καλός βασιλιάς Αλέξανδρος σε τρεις μήνες αργότερα θα έφευγε από την ζωή από .....ένα δάγκωμα πιθήκου και μαζι του θα γκρεμιζόταν και το όνειρο .)
Η ΥΠΟΔΟΧΗ
Ο Θρυλικός ''Αβέρωφ'' ήταν σκιά υποστάσεως ακόμη ,οταν η κωδωνοκρουσία ήρχισε,αι θυρίδες τω καταστημάτων εκλείοντο και οι δρόμοι επλημύριζαν απο πυκνήν συρροήν κοσμου. ''Ο Βασιληάς έρχεται''. Και όλοι βαδίζουν προς την θάλασσαν.Οι δρόμοι οι ευρείς και ωραίοι ειναι καταστόλιστοι απο αψίδας και σημαίας.
Εμπροσθεν της αποβάθρας μεγάλη θριαμβευτική αψίς δεικνύει ωραίαν θελκτικήν εμφάνισιν.Και η προ της αποβάθρας πλατεία πληρούται εντός ολίγου από άνδρας και γυναίκας με εστραμμένην την προσοχήν των εις το πέλαγος οπου εις απόστασιν τριών μιλίων αγκυροβολεί ο ''Αβέρωφ''.
Μετ΄ολίγον ατμάκατος εκπορεύεται εκ του σκάφους και έρχεται εις την αποβάθραν. Επιβαίνουν διαγγελείς φέροντες την είδσιν ότι ο Βασιλεύς θα εξέλθη την 4ην ώραν. Βασιλεύει η απογοήτευσις και ο κόσμος κυματοειδώς επανέρχεται, επιστρέφει εις τα ίδια,
ίνα μετά τεσσαρας ώρας επανέλθη και επανακτήσει τας θέσεις του διά το θέαμα. Την 4ην ώραν ακριβώς η ατμάκατος με το Βασιλικόν έμβλημα σχίζει τα κύματα. Ο κόσμος συνωθείται περί την εξέδραν. Έρχονται οι επίσημοι. Ο ύπατος Αρμοστής κ.Σαχτούρης μετά του προσωπικού του, ο Αντιστράτηγος κ.Ζυμβρακάκης μετά του επιτελείου του, ο πολιτικός Διοικητής κ.Σνωκ μετα του προσωπικού της Διοικήσεως , ο Δήμαρχος κ. Αλτιναμάδης, αντιπρόσωποι όλων των Κοινοτήτων και αντιπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και των Συντεχνιών. Κατά την προσέγγισιν της ατμακάτου ο κ.Σαχτούρης, ο κ. Ζυμβρακάκης , ο κ. Σνωκ και ο Δήμαρχος αποχωρίζονται των λοιπών και μεταβαίνουσιν εις το άκρον της προβλήτος όπως δώσουν τον πρώτον χαιρετισμόν. Ο κ. Αρμοστής συνιστά τους πολιτικούς υπαλλήλους και κατόπιν εις την βάσιν του προβλήτος ο Δήμαρχος προσφωνεί την Αυτου Μεγαλειότητα,τον Βασιλέα , ως εξής :
.
Μεγαλειώτατε,
Καθ΄ην ώραν ο ήχος των τηλεβόλων του ηρω'ι'κού στρατου της Υμετερας Μεγαλειότητος φθάνων μέχρι Δεδέαγατς, αναγγέλει την υπό των Ελληνικων δυναμεων απόδοσιν της Θρακικής γης εις την μεγαλυνθείσαν πατρίδα, η ενταύθα παρουσία της Υμετέρας Μεγαλειότητος συμβολίζουσα τας υπό την σκέπην της Θείας Προνοίας συντελουμένας προόδους της φυλής , αποτελεί σταθμόν φωτεινόν εν τη ιστορία του Εθνους. Αι εξαιρετικαί συνθήκαι υπό τας οποίας αι νέαι Ελληνικαί χώραι εκδηλούσι την εις τον νεαρόν αυτών βασιλέα αφοσίωσιν και αγάπην των, αποτελούσι Μεγαλειώτατε το ασφαλέστερον εχέγγυον της μελλούσης συμπράξεως του Θρόνου και του Εθνους η δε πολυπαθής πόλις του Δεδέαγατς και οι μαρτυρικοί αυτής κάτοικοι μεθ΄ υπερηφανείας θα διατηρήσωσι την μνήμην της επισκέψεως Υμών , ήτις θα αποβή η αφετηρία της αναγεννήσεως μας και η
αισία απαρχή της περαιτέρω αναπτύξεως σπουδαίου λιμένος επι της βορείας ακτής της αποκλειστικώς πλέον Ελληνικής θαλάσσης του Αιγαίου.
Τα αυτοκίνητα βαδίζουσιν ηρέμα(δηλ. με ηρεμία) προς τον σκοπόν του να παρακολουθούνται υπό του πλήθους το οποίον ζητωκραυγάζει.
Έμπροσθεν της Μητροπόλεως αναμένει ο επίσκοπος ενδεδυμένος την μεγάλην στολήν μετά του κλήρου και υποδέχεται τον Βασιλέα , οδηγών Αυτόν μέχρι του μητροπολιτικού θρόνου.
Αι αρχαί λαμβάνουν τας Θέσεις των και άρχεται η δοξολογία.
Έξωθεν της Μητροπόλεως ειναι συγκεντρωμένη όλη η πόλις. Εις την έξοδον του Βασιλέως Αλεξάνδρου και υπό τους ήχους της μουσικής παιανιζούσης τον εθνικόν ύμνον , το πλήθος εκσπά εις φρενητιώδεις ζητωκραυγάς, συνωθείται ,πιέζεται, ίνα ίδη εκ του πλησίον τον νεαρόν βλαστόν
τον φέροντα το όνομα του Μεγάλου Στρατηλάτου.
Η δεξίωσις γίνεται εις το Μητροπολιτικόν μέγαρον. Συνιστώνται εις την Αυτου Μεγαλειότητα οι αντιπρόσωποι των κοινοτήτων, οι επιφανείς και οι πρόκριτοι και όλος ο υπαλληλικός κόσμος. Εκ στόματος όλων ο Βασιλεύς ακούει ευχαριστήσεις διά την Διοίκησιν ,διά τον Στρατόν, διά την αμερόληπτον και δικαίαν στάσιν των αρχών. Αι ξέναι Κοινότητες υπερθεματίζουσιν εις επαίνους και εγκώμια διά την επικρατούσαν θαυμασίαν διοίκησιν , την ασφάλειαν και την τάξιν. Ο ύπατος Αρμοστής κ. Σαχτούρης διαβιβάζει τας απαντήσεις του Βασιλέως , τας ενθαρρυντικάς διά το μέλλον , οπότε εν καταστάσει ηρεμωτέρα και τακτικωτέρα η Κυβέρνησις θα επιληφθεί ζωτικώτερον του συστήματος της Διοικήσεως και θέλει επεκτείνη την μέριμναν της επί ζητημάτων σοβαρωτάτων και εξυπηρετικών όλων των αναγκών του τόπου.
Μετά την δεξίωσιν η Αυτού Μεγαλειότης μετέβη δι΄αυτοκινήτου μεχρι Μάκρης προς επισκόπησιν της ερειπωμένης κωμοπόλεως , της οποίας αι κρημνισμέναι οικίαι χρησιμεύουν ως διαλαληταί της διελθούσης βαρβαρικής λαίλαπος.
Την επομένην ο Βασιλεύς δι΄εκτάκτου αμαξοστοιχίας , μετέβη εις Γκιουμουλτζίναν (Κομοτηνήν), επέστρεψε δε το εσπέρας δι΄αυτοκινήτου και παρέστη εις γεύμα δοθέν προς τιμήν Αυτού υπό του υπάτου Αρμοστού κ. Σαχτούρη εις ό παρεκάθησαν άπασαι αι Στρατιωτικαί και Πολιτικαί Αρχαί. Η Αυτού Μεγαλειότης προτίθεται να παρακολουθήσει τας επιχειρήσεις της Ανατ.Θράκης, επιθυμών , ίνα διά της παρούσιας του αυξάνει την δύναμιν και το μένος του στρατού Του(Βασιλέως).
''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'' 12 ΙΟΥΛ1920
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου