ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας και της Δανίας


Ο Πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας και της Δανίας (10 Αυγούστου 1888 - 21 Ιανουαρίου 1940) ήταν το όγδοο και τελευταίο παιδί του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ των Ελλήνων και της Βασίλισσας Όλγας των Ελλήνων.

Γέννηση
Ο Πρίγκιπας Χριστόφορος γεννήθηκε στο Παλάτι του Παβλόφσκ της Ρωσίας, Αγία Πετρούπολη, στις 10 Αυγούστου 1888 και βαπτίστηκε στο παρεκκλήσι του παλατιού. Ο τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας, πρώτος εξάδελφος της μητέρας του και η σύζυγός του αυτοκράτειρα Μαρία Φεοντόροβνα, θεία του Χριστόφορου, ήταν οι ανάδοχοι του.

Ζωή

Ο Χριστόφορος φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και μιλούσε έξι γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Δανικά, Ρωσσικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Του προσφέρθηκαν μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τρεις θρόνοι, της Πορτογαλίας, της Λιθουανίας και της Αλβανίας, αλλά δεν δέχτηκε κανέναν.

Την 1 Ιανουαρίου 1920 παντρεύτηκε τη χήρα και διαζευγμένη Αμερικανίδαπολυεκατομμυριούχο Νάνσυ Λιντς στην Ελβετία.
Στην Νάνσυ Λιντς δόθηκε ο τίτλος «Α.Β.Υ. Πριγκίπισσα Αναστασία της Ελλάδας και της Δανίας» και βοήθησε πολύ με την περιουσία της την εξόριστη βασιλική οικογένεια, όταν αυτή βρισκόταν στην Ελβετία. 
Απεβίωσε από καρκίνο στο Λονδίνο στις 29 Αυγούστου 1923 και δεν απέκτησαν με τον Χριστόφορο παιδιά.
Ο γιος της Νάνσυ Λίντς από τον προηγούμενο γάμο της, Γουίλιαμ Λίντς, νυμφεύτηκε το 1921 την ανιψιά του Χριστόφορου, την Ξένια Γκεοργκίεβνα Ρομανώφ πριγκίπισσα της Ρωσίας, κόρη της αδελφής του Χριστόφορου, Πριγκίπισσας Μαρίας.

Μέσω της γηραιάς δούκισσας της Αόστης, Ελένης, γνώρισε την ανιψιά αυτής Φραγκίσκη πριγκίπισσα της Ορλεάνης, κόρη του Ιωάννη δούκα του Γκιζ. Στις 11 Φεβρουαρίου 1929 παντρεύτηκαν στο Παλατινό παρεκκλήσι του Παλέρμο, στην Ιταλία. Απέκτησαν ένα γιο λίγο πριν πεθάνει ο Χριστόφορος, τον Μιχαήλ πρίγκιπα της Ελλάδας (γεν. 7 Ιανουαρίου 1939), γνωστό συγγραφέα με το όνομα Μισέλ ντε Γκρες.

Το 1939 το διοικητικό συμβούλιο του Όμιλου Αντισφαίρισης Αθηνών του πρότεινε την προεδρία του συλλόγου. Ο προηγούμενος πρόεδρος Ιωάννης Κετσέας είχε παραιτηθεί αναγκαστικά, επειδή ανέλαβε πρόεδρος της Ε.Ο.Α..
Ο Πρίγκηπας δέχτηκε την πρόταση και ανέλαβε καθήκοντα στις 17 Δεκεμβρίου 1939 μετά από έναν μήνα απεβίωσε.

Στην αρχή του 1940, ενώ διέμενε στην Αθήνα επισκεπτόμενος τους συγγενείς του, κτυπήθηκε από βαριά ασθένεια των πνευμόνων. Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ακόμα αντιβιοτικά, δεν στάθηκε δυνατόν να σωθεί. Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1940 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι.

Τίτλοι

10 Αυγούστου 1888 - 21 Ιανουαρίου 1940: Η Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας και της Δανίας

Τιμητικές διακρίσεις

Ιππότης του Τάγματος του Ελέφαντα (Βασίλειο της Δανίας, 29/07/1909).
Ιππότης Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Αγίου Όλαφ (Βασίλειο της Νορβηγίας).
Ιππότης Μεγαλόσταυρου της Τιμής του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος (Ηνωμένο Βασίλειο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου