ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΘΩΝΑ ΣΤΗΝ ΒΑΥΑΡΙΑ(6 ΔΕΚ 1832)




Ottosäule

γράφει ο Βασίλης Σ. Ε. Τσίχλης

Την 6η Δεκεμβρίου 1832 (γρηγοριανό ημερολόγιο), ο ανήλικος Πρίγκιπας Όθων της Βαυαρίας αποχαιρετούσε τον πατέρα του Βασιλέα Λουδοβίκο Α΄ σε ένα δάσος δώδεκα χιλιόμετρα νοτίως του Μονάχου. Λίγες ημέρες αργότερα, ο νεαρός Όθων έφθανε στο Ναύπλιο. Η συνέχεια της ιστορίας είναι σε γενικές γραμμές γνωστή.

Στο σημείο όπου ο Όθων αποχαιρέτησε τον πατέρα του, περίπου δεκατέσσερις μήνες αργότερα, ανεγέρθηκε δωρικός κίονας πάνω στον οποίο βρισκόταν η προτομή του νεαρού μονάρχη. Το μνημείο έχει συνολικό ύψος περίπου εννέα μέτρων ενώ στη βάση του απεικονίζεται λέων, έμβλημα της Βαυαρίας. Ονομάζεται Ottosäule, δηλαδή: «στύλος του Όθωνος».

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το μνημείο δεν παραγγέλθηκε από την Αυλή ή τη βαυαρική κυβέρνηση αλλά δωρήθηκε από τον Anton Ripfel(1786-1850), γνωστό τεχνίτη του Μονάχου. Βλέπουμε λοιπόν την εντύπωση που προκάλεσε στην κοινωνία της εποχής η επιλογή του Όθωνος για τον ελληνικό Θρόνο.

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει ότι ο τεχνίτης, αν και ζήτησε και έλαβε την άδεια να αναγείρει το μνημείο, έμπλεξε στα γρανάζια της βαυαρικής γραφειοκρατίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρώσει το μνημείο αλλά να μην μπορεί να προβεί στα αποκαλυπτήρια, τα οποία αρχικώς σχεδιάζονταν για την πρώτη επέτειο από την αναχώρηση του Όθωνος.

Το ζήτημα λύθηκε μετά την προσωπική παρέμβαση του Βασιλέως Λουδοβίκου και τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν την 13η Φεβρουαρίου 1834. Όταν ο βασιλιας Όθων επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Βαυαρία το 1836, επιθεώρησε αυτοπροσώπως το μνημείο.

Στην περιοχή όπου βρίσκεται ο κίονας ιδρύθηκε αρκετές δεκαετίες αργότερα η πόλη Ottobrunn, η οποία έλαβε το όνομά της από τον βασιλεα Όθωνα. Το μνημείο απεικονίζεται στο έμβλημα της πόλεως και αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής.


Μνημείο του Όθωνος στο Κάρλοβι Βάρι

Αξίζει να αναφερθούμε σε ένα ακόμη παρόμοιο μνημείο. Μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα της Βαυαρίας με την τότε Αυστριακή αυτοκρατορία, στη Βοημία (σημ. Δημοκρατία της Τσεχίας), βρίσκεται η λουτρόπολη Κάρλοβι Βάρι (Karlovy Vary). Μεταξύ των ετών 1836 και 1865, ο βασιλευς Όθων επισκέφτηκε πέντε φορές το Κάρλοβι Βάρι. Του άρεσε μάλιστα να περπατά σε ένα ύψωμα στο δάσος, το οποίο διέθετε ωραία θέα προς την πόλη.

Ο Όθων υπήρξε πολύ συμπαθής στους κατοίκους για την απλότητα, την ευγένεια και τη γενναιοδωρία του. Για να τον τιμήσουν, η πόλη ονόμασε το ύψωμα αυτό: «ύψωμα Όθωνος» και ανήγειρε γρανιτένιο δωρικό κίονα πάνω στον οποίο βρίσκεται μια σφαίρα. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν την 8η Σεπτεμβρίου 1852 παρουσία του ίδιου του Όθωνος.

Το μνημείο αυτό παραμένει σήμερα στη θέση του και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντηρήσεώς του.

Θυρεος βασιλεως Οθωνος Α΄
http://www.istorikathemata.com/2018/10/6-1832.html?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου