ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΚΙΝΗΜΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 30ης ΠΡΟΣ 31η ΜΑΙΟΥ 1951.

                                               


ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΨΗΓΜΑΤΑ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΚΙΝΗΜΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 30ης ΠΡΟΣ 31η ΜΑΙΟΥ 1951.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
Το κίνημα της 30ης προς 31η Μαΐου 1951 αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σκοτεινά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας. 
Ο Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος αντιλαμβανόμενος πως το βασιλικό ζεύγος τον ήθελε μακράν της πολιτικής σκηνής, αποφάσισε να πολιτευθεί με αποτέλεσμα να έλθει σε ρήξη με τα ανάκτορα. 
Μετά από ένα εργώδες παρασκήνιο στις 29 Μαΐου 1951 υπέβαλε την παραίτησή του από την αρχιστρατηγία. 
Ο Πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος και η ανωτάτη στρατιωτική ηγεσία απέτυχαν να τον μεταπείσουν. Όμως μια ομάδα αξιωματικών, κατωτέρων, ανωτέρων και ανωτάτων, έκρινε ότι χρειάζονταν δραστικότερα μέτρα.
ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
Τη νύκτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1951 συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Μετοχικού Ταμείου Στρατου (ΜΤΣ) περίπου 12 αξιωματικοί, που κατείχαν καίριες θέσεις σε Μονάδες του Λεκανοπεδίου Αττικής, με επικεφαλής τους Ταξίαρχους Α. Χρηστέα και Στ. Ταβουλάρη, και αποφάσισαν να αποτρέψουν δυναμικά την παραίτηση του Παπάγου. Κινητοποίησαν λόχους Πεζικού και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα Γενικά Επιτελεία, που έδρευαν στο χώρο των παλαιών ανακτόρων, όπου έδρασε ο τότε Λοχαγός Δημήτριος Ιωαννίδης, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και το αεροδρόμιο του Τατοΐου. Σταδιακά η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία αφυπνίσθηκαν, αλλά οι ανώτατοι αξιωματικοί, που κατόρθωσαν να φθάσουν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, διαπίστωσαν ότι οι υφιστάμενοι τους στασιαστές δεν τους υπάκουαν.
Ο Παπάγος, που ενημερώθηκε έγκαιρα, σκόπιμα καθυστέρησε να προσέλθει στις 06.30 ώρα της 31ης Μαΐου στο Επιτελείο και σε ομιλία του προς τα συγκεντρωμένα στελέχη καταδίκασε με σφοδρότητα την αντιπειθαρχική αυτή εκδήλωση, που έκανε ζημιά και στον ίδιο, γιατί δεν ήθελε η έναρξη της πολιτικής του καριέρας να συνδεθεί με ένα στρατιωτικό κίνημα.
Αρχικά οι Βενιζέλος και Παπάγος συμφώνησαν στην πλήρη συγκάλυψη του γεγονότος, ενόψη της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ανάγκη αποφυγής οποιουδήποτε αρνητικού σχόλιου για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Διατάχθηκαν ανακρίσεις για την κίνηση των αξιωματικών και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές συνδέθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους του Παπάγου με τον ΙΔΕΑ(Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών). Οι αξιωματικοί που κατηγορήθηκαν για τη συμμετοχή των αμνηστεύθηκαν από την κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα τον Ιανουάριο του 1952 και αργότερα από την κυβέρνηση του Παπάγου επανήλθαν στο στράτευμα.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ.
Το κίνημα της 30ης προς 31η Μαΐου 1951 δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά ως ένα είδος προκήρυξης στασιαστικού χαρακτήρα. Οι κινηθέντες αξιωματικοί δεν είχαν ως σκοπό την κατάληψη της εξουσίας, αλλά τη μη παραίτηση του Παπάγου. Το κίνημα δεν αφορούσε τον ΙΔΕΑ, γιατί μεταξύ των στασιαστών υπήρχαν στελέχη, που δεν ήταν μέλη του ΙΔΕΑ. Το κίνημα απέτυχε γιατί δεν είχε την υποστήριξη οποιουδήποτε θεσμικού ή εξωθεσμικού παράγοντα, αλλά και γιατί δεν ήταν σοβαρά σχεδιασμένο. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι κινηματίες δεν επιχείρησαν να συλλάβουν μέλη της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
ΠΗΓΕΣ.
1.Νεώτερη ιστορία της Ελλάδας 1940-1974 του Σ. Γρηγοριάδη.
2.Άρθρο του Δημ. Παπαδιαμάντη στην Καθημερινή.
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΒΒΒΒ
1.Στρατηγε δικιο ειχε ο βασιλιας που δεν τον ηθελε τον Παπαγο,φαινεται απο την εκδηλωση του κινηματος.
Αξιοσημειωτο ειναι και το γεγονος οτι ο ενας κινηματιας αμνηστευει τον αλλον(τι παπαγος ,τι πλαστηρας!) ....οπως ο γερο-καραμανλης που εφερε τον ανδρεα και τον εκανε δημοσιο υπαλληλο τοτε το ΄62.
Κορακας κορακου ματι δεν βγαζει.
Μονο ο βασιλιας Παυλος καταλαβε το προβλημα...ευχαριστω για την ενημερωση.

2. Οι  Ελληνες  υποτιθεται  οτι  εφηυραν την ιδεα του  μετρου,αλλα μαλλον  ποτε  δεν  την εφαρμοσαν την ιδεα  του  μετρου παροτι  την εφηυραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου