ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΒΙΚΤΩΡ ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ(1862-1949)

Βιογραφία


Ο Βίκτορας Δούσμανης, Έλληνας ανώτατος αξιωματικός με το βαθμό του αντιστρατήγου και συγγραφέας, γεννήθηκε το 1862 στην Κέρκυρα και πέθανε  στις 13 Ιανουαρίου 1949 στην Αθήνα. Η κηδεία του έγινε στις 14 Ιανουαρίου 1949 στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών.
Ήταν παντρεμένος με την Ουρανία Δούσμανη, το γένος Δενδρινού.
Παππούς του Βίκτορα Δούσμανη ήταν ο Αντώνιος Λευκόχειλος-Δούσμανης, διαπρεπής πολιτικός, πατέρας του ο Ιωάννης Δούσμανης, ενώ μικρότερος αδερφός του ήταν ο ναύαρχος Σοφοκλής Δούσμανης και είχε μία αδελφή, την Ελίζα. 

Στρατιωτική δράση

Ο Βίκτορας αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, [Σ.Σ.Ε.], ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού. Το 1893 έγινε καθηγητής Γεωδαισίας και τοπογραφίας στη Σχολή Ευελπίδων, ενώ το 1896 λόγω της αναμείξεως του στην Κρητική επανάσταση μετατέθηκε στο Μεσολόγγι, με απαίτηση της τουρκικής κυβερνήσεως και το 1897 ήταν επιτελικός αξιωματικός, με τον βαθμό του Λοχαγού, του Διαδόχου Κωνσταντίνου. Το 1904 μετατάχθηκε στο νεοσύστατο Σώμα Γενικών Επιτελών, το μετέπειτα Γενικό επιτελείο Στρατού, όπου συνέταξε με τον Ιωάννη Μεταξά νέους κανονισμούς, οι οποίοι ψηφίστηκαν στη Βουλή τον ίδιο χρόνο και ανέλαβε την οργάνωση του Ταμείου Εθνικής Αμύνης, χάρις στο οποίο έγινε δυνατή η οχύρωση των περιοχών Θεσσαλίας και Ηπείρου και ανανέωσε τον εξοπλισμό του στρατού.

Βαλκανικοί Πόλεμοι

Στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο από τις 5 Οκτωβρίου 1912 έως τις 18 Μαΐου 1913, πήρε μέρος με το βαθμό του Ταγματάρχη στην υπογραφή του πρωτοκόλλου παραδόσεως της Θεσσαλονίκης και διετέλεσε, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, υπαρχηγός του επιτελείου στρατού Θεσσαλίας και διευθυντής του τμήματος επιχειρήσεων και ως υπαρχηγός του Επιτελείου στις 21 Φεβρουαρίου 1913, στην απελευθέρωση της πόλεως των Ιωαννίνων.

Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης

Στις 26 Οκτωβρίου 1912, λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα , συνυπέγραψε ως Ταγματάρχης-υπασπιστής του βασιλιά, τη συνθήκη της άνευ όρων παραδόσεως της Θεσσαλονίκης από τον Χασάν Ταξίν Πασά. Το πρωτόκολλο παραδόσεως της Θεσσαλονίκης υπογράφηκε στο Διοικητήριο, εκεί που στεγάζεται σήμερα το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, κι όπως έγραψε ο Δούσμανης στα απομνημονεύματά του «..η σύνταξις της συμβάσεως και η υπογραφή επερατώθη περί την 1.30 μετά μεσονύκτιον, εσυμφωνήσαμεν όμως να θέσωμεν ως ημερομηνίαν την 26ην Οκτωβρίου, διότι εξ υπαιτιότητος των Τούρκων εβραδύναμεν να συναντηθώμεν…». Στη συνέχεια ανέλαβε επιτελάρχης του στρατού εκστρατείας, με το βαθμό του συνταγματάρχη και μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων ανέλαβε αρχηγός του Επιτελείου την περίοδο από το 1915 έως το 1916, με το βαθμό του αντιστρατήγου, και υπασπιστής του βασιλέα Κωνσταντίνου.

Η δολοφονία του Βασιλιά Γεωργίου

Στα Ιωάννινα, έχοντας τη θέση του υπαρχηγού στο Επιτελείο κι ενώ προετοίμαζε τις διαταγές για την επίσκεψη του διαδόχου Κωνσταντίνου στο Αργυρόκαστρο, πληροφορήθηκε  τη δολοφονία του Βασιλιά Γεωργίου του Α΄ από τον φυματικό κι ανισόρροπο, Σχινά. Για τη δολοφονία τον ενημέρωσε ο διευθυντής της τηλεγραφικής υπηρεσίας του Στρατηγείου, Λεοντάρης, που του είπε,
«- Σκότωσαν τον Γεώργιο!
-Πώς το ξέρεις;
- Αυτή τη στιγμή πέρασε από τη Λάρισα τηλεγράφημα του Πάλη από την Θεσσαλονίκη στην κυβέρνηση. Ο τηλεγραφητής Λαρίσης Δούσης με πληροφόρησε γι’ αυτό. Τί με συμβουλεύετε να κάμω;
- Έλα μαζί μου.»
Αφού διασταύρωσε την πληροφορία από τη Λάρισα, μετέβη στην κατοικία του Διαδόχου και στην αίθουσα υποδοχής του είπε,
«- Αυτήν την στιγμήν έλαβα μια πολύ λυπηράν είδησιν.
- Από την Θεσσαλονίκη;  
Ρώτησε ο Κωνσταντίνος σαν να είχε κάποιο προαίσθημα.
- Μάλιστα, Υψηλότατε … Εδολοφόνησαν τον σεπτόν Σας πατέρα».
Στη συνέχεια ενημέρωσε την πριγκίπισσα Μαρία κι επέστρεψε στο γραφείο του για να φροντίσει τις διαδικασίες για την αναχώρηση του Κωνσταντίνου για την Αθήνα.

Δίκη-Εξορία-Αποκατάσταση

Απομακρύνθηκε με κακό τρόπο από τη θέση, στην οποία τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς, που κι εκείνος παραιτήθηκε, αφού διαφώνησε με την απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου να πολεμήσει η Ελλάδα στο πλευρό των Συμμάχων. Ο Βενιζέλος τον ανακάλεσε στην ενέργεια και στο Συμβούλιο του Στέμματος που συγκλήθηκε προκειμένου να αποφασισθεί ή συμμετοχή ή όχι της Ελλάδος στην εκστρατεία της Καλλιπόλεως, ο Κωνσταντίνος με την εισήγηση του Δούσμανη, απέρριψε την πρόταση του Βενιζέλου, ο οποίος του υπέβαλε την παραίτησή του. Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου καταδικάστηκε σε θάνατο από ειδικό στρατοδικείο, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά, και στη συνέχεια εξορίστηκε από τους οπαδούς του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1917 στην Κορσική μαζί με άλλους πολιτικούς και στρατιωτικούς.

Η δίκη του Επιτελείου

Οι Βίκτωρ Δούσμανης, Ιωάννης Μεταξάς, Ξενοφών Στρατηγός και Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ήταν κατηγορούμενοι και δικάστηκαν στο έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, από τις 7 Νοεμβρίου 1919 έως τις 14 Φεβρουαρίου 1920,  κατηγορούμενοι για την παράδοση της Ανατολικής Μακεδονίας, του Δ΄ Σώματος Στρατού και άφθονου πολεμικού υλικού στα Γερμανικά και Βουλγαρικά στρατεύματα.

Στη «Δίκη του πρώην Επιτελείου», που οι εφημερίδες της εποχής την αποκάλεσαν και «Υπόθεση Ρούπελ», από την παράδοση του ομώνυμου οχυρού στους Βούλγαρους.  Βασική κατηγορία υπήρξε η εσχάτη προδοσία για τους Δούσμανη και Μεταξά.
 O Δούσμανης στην απολογία του επισήμανε τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας, που δεν πίστευε στις δυνατότητες της πολιτικής ουδετερότητος και αναφέρθηκε στις εγγυήσεις που παρείχε η Γερμανία, ενώ και στα απομνημονεύματά του υπερασπίστηκε την πολιτική της ουδετερότητας που έσωσε την Ελλάδα από την καταστροφή, τις προσωπικές επιλογές του και εκθείασε την προσωπικότητα και τη γενικότερη πολιτική και στάση του βασιλιά Κωνσταντίνου .

Mε την απόφαση οι Βίκτωρ Δούσμανης και Ιωάννης Μεταξάς κρίθηκαν: για τη μεταβολή του πολιτεύματος αθώοι, για παράδοση της Ανατολικής Μακεδονία αθώοι, για την παράδοση των οχυρών της Ανατολικής Μακεδονίας ομόφωνα ένοχοι, για τον εξοπλισμό των επιστράτων αθώος ο Δούσμανης και ομόφωνα ένοχος ο Μεταξάς, ενώ αθωώθηκαν για την παράδοση κρατικών εγγράφων. Στον Ιωάννη Μεταξά επιβλήθηκε η θανατική ποινή και στον Δούσμανη η ποινή των ισοβίων δεσμών. Οι Ξενοφών Στρατηγός και Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κηρύχθηκαν αθώοι .
Φυλακίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1920, όμως αποφυλακίστηκε σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου 1920 και μετά την επάνοδο του βασιλέα Κωνσταντίνου, στα τέλη του ίδιου έτους, επανήλθε στο στράτευμα και χρημάτισε ως τον Οκτώβριο του 1921 αρχηγός στο Γενικό Επιτελείο, αναδιοργανώνοντας το στρατό της Μικράς Ασίας(Το επιτελειο του Δουσμανη δεν ειχε λογο αποφασιστικο στην διεξαγωγη των επιχειρησεων ηταν συμβουλευτικος ο ρολος του.Το επιτελειο της Στρατιας ηταν αυτο που διηυθυνε τις επιχειρησεις και που επαιρνε εντολες απο τον Πρωθυπουργο και τον υπουργο Αμυνας)Το Φεβρουάριο του 1921 με έκθεσή του εκδήλωσε την αντίθεση του με την περαιτέρω προέλαση των Ελληνικών στρατευμάτων και ζητούσε την ενίσχυση του μετώπου με 50.000 άνδρες. Σύμφωνα με την εκτίμησή του για τις επιχειρήσεις, «..ο τουρκικός στρατός ούτε συνετρίβη ούτε διελύθη. Ηττήθη μεν εις το τακτικόν πεδίον, όχι όμως ανεπανορθώτως». Μετά την επανάσταση του 1922, το κινημα του πλαστηρα, συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, απ΄όπου αποφυλακίστηκε το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου και το 1923 αποστρατεύθηκε. Συμμετείχε ως διευθυντής συντάξεως στην έκδοση της εγκυκλοπαίδειας «Πυρσός». Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος και άλλα πολλά μετάλλια ανδρείας Ελληνικά και ξένα.

Εργογραφία

Έγραψε έργα με στρατιωτικό περιεχόμενο και ιστορικά βιβλία για τους Βαλκανικούς και την Μικρασιατική εμπλοκή καθώς και απομνημονεύματα από την υπηρεσία του στο στρατό. Έγραψε βιβλία, όπως «Γεωδαισία»,
«Στρατηγικαί τακτικαί οδηγίαι»,
«Το βιβλιάριον του Ιταλού στρατιώτου» το 1883, μετάφραση από τα Ιταλικά,
«Παρατηρήσεις επί του προσδιορισμού του πεδίου μάχης μεταξύ Πομπηίου και Κάισαρος εν Θεσσαλία» το 1900,
«Ιστορία του πολέμου του 1913»,
«Ιστορία της Θεσσαλίας από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ' ημάς» το 1925,
«Ο συμμαχικός πόλεμος κατά των βουλγάρων: Ιστορούμενος επί τη βάσει των δυο συμμαχικών γενικών στρατηγείων, των διαταγών του αρχιστρατήγου και των ημερησίων αναφορών των μεράρχων» το 1928,
«Η εσωτερική όψις της Μικρασιατικής Εμπλοκής: διατί απέτυχον αι προσπάθειαι μου κατά το χρονικόν διάστημα 1920-22 προς αποτροπήν της καταστροφής» το 1928,
«Απομνημονεύματα, Βίκτωρ Δούσμανης-Ιστορικαί σελίδες τας οποίας έζησα»  το Μάιο του 1946.

https://el.metapedia.org/wiki
/%CE%92%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%89%CF%81_%CE%94%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου