ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

                                               















































































https://www.istorikathemata.com/2020/09/aegean-precautionary-strike-1914.html

2 σχόλια:

  1. Συμπληρωματικά να πούμε πως ενάντια στη συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών είχε τεθεί ο τότε επιτετραμμένος (αν θυμάμαι καλά τον βαθμό) στο Βερολίνο Ίων Δραγούμης, απειλώντας με παραίτηση.

    Αυτό που πρέπει να τονιστεί, επίσης, είναι ότι το ναυάγιο της αγοράς εκ μέρους μας του Ρίο ντε Τζανέιρο υπήρξε ο λόγος παραίτησης του Νικολάου Στράτου από τη θέση του Υπουργού Ναυτικών το Νοέμβριο του 1913 και η προσχώρησή του έκτοτε στον αντιβενιζελισμό. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο Βενιζέλος δεν επιθυμούσε αναβάθμιση του υπό κατασκευήν σκάφους (όπως μεθόδευαν ο Στράτος και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Λάμπρος Κορομηλάς) και πως αυτό βρισκόταν σε ευθυγράμμιση με τη βρετανική πολιτική, όπως είχε γίνει σαφές στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για τη συνθήκη του Λονδίνου, το Δεκέμβριο του 1912, στις άτυπες επαφές του με τον τότε Υπουργό Οικονομικών Λόυντ Τζωρτζ και τον τότε Υπουργό Ναυτικών Τσώρτσιλ. Σύμφωνα με τον Στράτο, οι Βρετανοί δεν ήθελαν οι Έλληνες να έχουν μεγάλα πλοία, ώστε να υπάρχει "συμπληρωματικότητα" ανάμεσα στις ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σημειώσω, ότι ο Νικόλαος Στράτος δεν παραιτήθηκε, αλλά ουσιαστικά αποπέμφθηκε από τον Βενιζέλο, ο οποίος δεν του συγχώρησε την πρωτοβουλία να υπογράψει την σύμβαση μεγέθυνσης του υπό ναυπήγηση καταδρομικού μάχης (κι όχι θωρηκτού) ΣΑΛΑΜΙΣ. Υπ' όψιν ότι τον απουσιάζοντα στο Λονδίνο Βενιζέλο, κατά την στιγμή της υπογραφής της σχετικής σύμβασης με τον γερμανικό ναυπηγικό οίκο που είχε αναλάβει την ναυπήγηση, αντικαθιστούσε ο υπουργός Εξωτερικών Λάμπρος Κορομηλάς.
    Ενώ όμως ο Κορομηλάς παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 1913, ο Στράτος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. Ο Βενιζέλος -μάλλον ψευδώς- ισχυρίσθηκε ότι είχε ενημερώσει τον Σταύρο ότι θα τον απομάκρυνε από το υπουργείο με το τέλος του πολέμου, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο τελευταίος. Από τότε ο Στράτος ενετάχθη στην αντιπολίτευση κατά του Βενιζέλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή