ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,ΛΕΕΙ Ο ΒΙΝΤΓΚΕΝΣΤΑΙΝ!

Ο Συμβολικός και Ψυχολογικός Ρόλος της Μοναρχίας ειναι σιγουρος. Η μορφη του βασιλια ειναι η μορφη της πατριδας, της ιστοριας ,της κοινωνιας. Οταν την Θεσσαλονικη την κατεκτησε ο παππους του βασιλια τοτε κανενα μικρο ελληνοπουλο δεν θα το ξεχασει αυτο ποτε, οταν βλεπει τον βασιλια του θα το θυμαται.Οταν μιλαει για τη Θεσσαλονικη θα θυμαται και τον βασιλια του.
«Το νόημα της πολιτικης πρέπει να βρίσκεται έξω από την πολιτικη. Στην πολιτικη όλα είναι όπως είναι και όλα συμβαίνουν όπως συμβαίνουν. Μέσα στην πολιτικη δεν υπάρχει καμιά αξία – και αν υπήρχε, δεν θα είχε καμιά αξία. Αν υπάρχει μια αξία που να έχει αξία, πρέπει να βρίσκεται έξω από όσα συμβαίνουν· και έχουν – έτσι. Γιατί όλα όσα συμβαίνουν και έχουν – έτσι ,είναι συμπτωματικά. Αυτό που τα κάνει να μην είναι συμπτωματικά δεν μπορεί να βρίσκεται μέσα στην πολιτικη , γιατί τότε θα ήταν και αυτό συμπτωματικό. Πρέπει να βρίσκεται έξω από την πολιτικη». Η πολιτικη εχει αξια οταν στηριζεται σε κατι εξω απο αυτην. Η πολιτικη εχει αξια οταν αναφερεται στο προσωπο του βασιλεως. Ο Βίτγκενσταϊν γραφει τα παρακατω και συνοψιζει μοναδικά:
«Το νόημα του κόσμου πρέπει να βρίσκεται έξω από τον κόσμο. Στον κόσμο όλα είναι όπως είναι και όλα συμβαίνουν όπως συμβαίνουν. Μέσα στον κόσμο δεν υπάρχει καμιά αξία – και αν υπήρχε, δεν θα είχε καμιά αξία. Αν υπάρχει μια αξία που να έχει αξία, πρέπει να βρίσκεται έξω από όσα συμβαίνουν· και έχουν – έτσι. Γιατί όλα όσα συμβαίνουν και έχουν – έτσι είναι συμπτωματικά. Αυτό που τα κάνει να μην είναι συμπτωματικά δεν μπορεί να βρίσκεται μέσα στον κόσμο, γιατί τότε θα ήταν και αυτό συμπτωματικό. Πρέπει να βρίσκεται έξω από τον κόσμο». Χαιρομαι που σαν βασιλοφρων εχω συμμαχο εναν φιλοσοφο! Αυτο το ''εν ονοματι του βασιλεως των Ελληνων'',δειχνει πολλα και σημαινει πολλα για την προοδο, την ιστορια ,την κοινωνια της πατριδας μας.
Σε μία μεγαλοπρεπή (θρησκευτική) εορτή ο Βασιλέας Κάρολος Γ΄ στέφτηκε και επίσημα Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Πρόκειται για τον τεσσαρακοστό Μονάρχη που στέφεται με μία τελετή που λίγο πολύ έχει παραμείνει απαράλλαχτη από το 1066.
Είναι η μοναδική τελετή στο είδος της όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Και περίπου μισό δισεκατομμύριο τηλεθεατές την παρακολουθησαν, πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν, ποιος είναι ο ρόλος ή η χρησιμότητα της Μοναρχίας; Και γράφουμε ετσι διότι ο κάθε λαός επιλέγει το πολίτευμα που του ταιριάζει την κάθε χρονική στιγμή.Και ο ελληνικος λαος δεν μπορει να αποτελει εξαιρεση ειδικα αν σκεφτει κανεις οτι το δημοψηφισμα του 1974 εγινε κατω απο ακαταλληλες συνθηκες.Η θεληση του ελληνικου λαου σαφως δεν λειτουργησε ελευθερα με μια δικτατορια να καταρρεει και μια Κυπρο να λεηλατειται απο ορδες τουρκων.
Oι Βρετανοί οπως και καθε ευρωπαικος λαος που εχει βασιλεα ,αναγνωρίζουν την εθνική τους ταυτότητα μέσω των αναφορών και στη Μοναρχία.
Ο ρόλος της Μοναρχίας είναι τόσο συμβολικός όσο και βαθιά ψυχολογικός για τον καθε λαό. Για να χρησιμοποιήσουμε μία αναλογία, πιο συγκεκριμένα, όπως ένας Έλληνας δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί τη χώρα του αλλά και τον εαυτό του χωρίς τις αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα και τον Παρθενώνα, στον τελευταιο αυτοκρατορα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ, στον βασιλια Λεωνιδα των Θερμοπυλων,τον βασιλια Οδυσσεα της Αθηνας,με τον ίδιο τρόπο οι Βρετανοί αναγνωρίζουν την εθνική τους ταυτότητα μέσω των αναφορών στα Ανάκτορα του Buckingham και στη Μοναρχία.
Παράλληλα, σε πολιτειακό/πολιτικό επίπεδο ο Μονάρχης αποτελεί ένα σταθερό στοιχείο του τοπίου, πέρα από τις εκλογές, ένα σημείο αναφοράς πάνω από τα πολιτικά κόμματα, ομογενοποιώντας αντίρροπες τάσεις εντός της κοινωνίας και λειτουργώντας ως σύμβολο ενότητας.Επισης λειτουργει και ως σημειο αναφορας που δεν επιδεχεται αμφισβητηση απο κανεναν που θελει να λεγεται βρετανος.

To στέμμα του St Edward (φωτογραφία: Jack Hill – WPA Pool).

Αυτόν το συμβολικό, πολιτικό και αισθητικό ρόλο υπηρέτησε με εξαιρετική επιτυχία για επτά δεκαετίες η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Και το ίδιο καλείται να πράξει ο νέος Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οπως αλλωστε και καθε βασιλεας οπου υπαρχει σε ολον τον κοσμο. Ειδικα στην Ελλαδα ο βασιλικος ρολος ηταν εγγυηση νομιμοτητας και συνθετικος παραγοντας της κοινωνικης ζωης του τοπου. Να θυμησουμε οτι ο βασιλευς Παυλος εκλεισε σε ενα δωματιο στα ανακτορα τους πολιτικους αρχηγους και δεν τους αφησε να βγουν εξω μεχρις οτου συμφωνησαν στον σχηματισμο κυβερνησης ενω εμαινετο ο συμμοριτοπολεμος.
Ο Κάρολος κομίζει ένα διαφορετικό ύφος άσκησης βασιλικής εξουσίας, προσαρμοσμένο και στις νέες συνθήκες και ανάγκες.
O Kάρολος είναι ένθερμος και ειλικρινής περιβαλλοντιστής, έχει εδραιωμένες αντιλήψεις για την αισθητική και την νεοκλασική αρχιτεκτονική ενώ αρέσκεται στα θρησκευτικά και άλλα διαβάσματα.
Η τελετη στεψης του θυμισε σε ολη την οικουμενη οτι υπηρχε καποτε ενα ελληνικο βυζαντινο αυτοκρατορικο παρελθον με το οποιο συνδεεται στενα ο Καρολος λογω της ελληνικης καταγωγης του πατερα του πριγκιπα Φιλιππου.
Είναι ένθερμος και ειλικρινής περιβαλλοντιστής -before it was cool-, έχει εδραιωμένες αντιλήψεις για την αισθητική και την νεοκλασική αρχιτεκτονική ενώ αρέσκεται στα θρησκευτικά και άλλα διαβάσματα, διανθίζοντας τις ομιλίες του με Shakespeare και εδάφια της Αγίας Γραφής. Όλα αυτά, από κοινού με το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που έχει προσφέρει ως Πρίγκιπας της Ουαλίας τις περασμένες δεκαετίες, τον εφοδιάζουν για την επιτυχία.
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιο θα είναι το αποτύπωμα, η κληρονομιά του νέου Μονάρχη. Η ηλικία του τον καθιστά εκ των πραγμάτων μία γέφυρα ανάμεσα σε μία μακρά βασιλεία, αυτή της μητέρας του και μία άλλη, αυτή του γιου του στο μέλλον. Έτσι, μπορεί να τον δει κανείς, χρησιμοποιώντας ένα ιστορικό παράλληλο, σαν τον Εδουάρδο τον Ζ΄, ο οποίος βασίλεψε για 9 χρόνια (1901-1910) μεταξύ της Βασίλισσας Βικτώριας (1837-1901) και του Βασιλέα Γεωργίου Ε΄ (1910-1936).
Και αν η βασιλεία του Εδουάρδου ήταν σύντομη και, επίσης, μεταβατική, αυτό δεν τον εμπόδισε από το να αφήσει στην Ιστορία την λεγόμενη Εδουαρδιανή Εποχή, το βρετανικό αντίκρισμα της Belle Epoque.
Θα μας αφήσει στο μέλλον και ο Κάρολος Γ΄ μία νέα, καρολίγγεια εποχή; 
https://www.andro.gr/apopsi/king-charles-coronation-role/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου