ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΟ 1965 ΜΕΡΟΣ ''Β''

 

Μετα απο αυτα η Ελενη Βλαχου  τηλεφωνησε στον Πρωθυπουργο και του ειπε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου εδωσε συνεντευξη τυπου  πριν απο λιγο και αρνηθηκε κατηγορηματικα καθε αναμειξη του στον ΑΣΠΙΔΑ,επισης κατηγορησε τον βασιλεα οτι δωροδοκησε μαρτυρες (!) και τον ρωτησε αν ηθελε να κανει καποια δηλωση στον Τυπο. Ο Πρωθυπουργος δεν απαντησε τιποτα. Εδωσε εντολη να συλλαβουν τους αξιωματικους του στρατου που συμμετειχαν στην συνωμοσια. ( Εδω βλεπουμε ποσο αχαριστα φερθηκε ο Ανδρεας στον πατερα του. Προσεβαλλε τον αντιστρατηγο Σιμο που εκανε την ΕΔΕ υπονοώντας οτι χρησιμοποιησε ψευδομαρτυρες, μολονοτι ηξερε οτι ηταν ανθρωπος του πατερα του. Χωρις σεβασμο συκοφαντησε τον Βασιλεα χωρις να φταιει ο Βασιλιας σε τιποτε. Αποκηρυξε οσους αξιωματικους πηρε με το μερος του και τους εβαλε στην συνωμοσια του ΑΣΠΙΔΑ). Πολλοι πολιτικοι πρωτης σειρας επιθυμουσαν να εκδιωξει ο Βασιλιας απο την πρωθυπουργια τον Γ.Παπανδρεου,αλλα ο Κωνσταντινος αρνηθηκε να το κανει λεγοντας οτι ο Γ.Παπανδρεου ηταν εντιμος, αγαπουσε την Ελλαδα  και θα εκανε το σωστο. Και αυτη η βασιλικη στηριξη απετρεψε  την αμεση διασπαση της Ενωσης Κεντρου. 

Εκεινο τον καιρο ο Βασιλιας δεν ειχε το δικαιωμα απο το Συνταγμα να διωξει τον Πρωθυπουργο. Εαν η κυβερνηση δεν κατορθωνε να περασει καποιο νομοσχεδιο στην Βουλη ή αν ο Πρωθυπουργος δεν συμφωνουσε με τον Βασιλεα τοτε κατα παλια αγραφη συνηθεια ο Πρωθυπουργος υπεβαλλε την παραιτηση του, αυτο ομως ομως δεν ειχε συνταγματικη στηριξη. Ο Βασιλιας μπορουσε να κανει δεκτη την παραιτηση η οχι. Απο την στιγμη που θα γινοταν δεκτη μια πρωθυπουργικη παραιτηση ,τοτε ο Βασιλευς βασει Συνταγματος μπορουσε να αναθεσει την εντολη σχηματισμου κυβερνησης  σε οποιο προσωπο ηθελε αυτος, φτανει να μπορουσε να παρει ψηφο εμπιστοσυνης στην Βουλη. Στην περιπτωση των εκλογων του 1951 ο Παπαγος ηρθε πρωτος σε ψηφους αλλα δεν ειχε 151 βουλευτες ,τοτε ο βασιλευς εδωσε την εντολη σχηματισμου της κυβερνησης στον Πλαστηρα που μαζι με ενα αλλο κομμα σχηματισε κυβερνηση. Επισης απο την πλευρα του πρωθυπουργου υπηρχε αγραφη μακροχρονια συνηθεια να υποβαλεται ο καταλογος των υπουργων στον Βασιλεα για να δοθει η εγκριση του. Ο Βασιλιας ειχε και μια αλλη δυνατοτητα να διαλυσει την Βουλη και να προκηρυξει εκλογες μεσα σε 45 ημερες. 

Μεσα στην Βουλη επικρατουσε αναβρασμος πολλοι βουλευτες ηθελαν η ερευνα για τον ΑΣΠΙΔΑ να παρει τον δρομο της δικαιοσυνης,ηθελαν να αφαιρεθει η βουλευτικη ασυλια απο τον Ανδρεα Π. 
Ο Βασιλιας Κωνσταντινος ξανακαλεσε τον Γ.Παπανδρεου και ζητησε να αρχισουν οι δικες με βαση το πορισμα του Σιμου (Μη ξεχνουμε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου κατα εναν ανοητο και ανευθυνο τροπο ενεπλεξε το ονομα του βασιλεως στην υποθεση,αρα ειχε και προσωπικο λογο ο Βασιλευς να προχωρησουν οι δικες προκειμενου περιτρανα να καταπεσει η ψευτικη κατηγορια του Ανδρεα Π.).Ο πρωθυπουργος ειχε αντιρρησεις. Ισχυριστηκε οτι δεν υπηρχε οργανωση ΑΣΠΙΔΑ(!) και συνωμοτικο σχεδιο αξιωματικων και οτι το θεμα μπορουσε να τακτοποιηθει με μερικες μεταθεσεις και πειθαρχικες ποινες. Ομως ο υπουργος Αμυνας ειχε αντιθετη αποψη απο τον πρωθυπουργο ηθελε να διεξαχθουν δικες . Τοτε ο Βασιλευς απερριψε την προταση του πρωθυπουργου.  Ζητησε ο πρωθυπουργος πιστωση χρονου για να γινουν νεες ανακρισεις . Εστω και ακουσια ο Βασιλευς το δεχθηκε.

Τώρα τον λογο ειχε ο Ανδρεας Π. χρησιμοποιησε τους δικους του οπαδους και τις δυνάμεις του ΚΚΕ για να ανατιναξει την κοινωνικη  γαλήνη. Οχλοκρατικες  διαδηλωσεις γινόταν στους δρομους  της Αθηνας  με ηχηρα συνθηματα κατα των ανακρισεων του   ΑΣΠΙΔΑ  και κατα  της υποτιθεμενης  παρέμβασης του Βασιλεως  σε πολιτικα θεματα, ενω ακομη διατυπώνονταν ψευτικες κατηγοριες οτι πισω απο την συνωμοσια βρισκονταν ο Βασιλιας Κωνσταντινος.  Ωστοσο εγινε πολυ συντομα αντιληπτο οτι ο Βασιλευς δεν ειχε την παραμικρη προθεση να ασχοληθει  με την πολιτικη κατασταση, πραγμα που τρομαξε τους οπαδους του Ανδρεα Π. (διοτι θα εμενε εκτεθειμενος μεσα στο κομμα του πατερα του), εξοργισε τους κομμουνιστες, απογοητευσε τους κακομαθημενους πολιτικους της ΕΡΕ που ειχαν την αντιληψη οτι θα ενεργησει ο βασιλιας εναντιον της Ενωσης  Κεντρου και θα καρπωθουν την εξουσια αυτοι. Κλασικο σκεπτικο του Καραμανλη αυτο.

Και αυτο προκαλεσε  μεγαλυτερο θυμο στους Αμερικανους γιατι ειδαν οτι ο Βασιλευς δεν επεσε στην παγιδα που του εστησαν με την βοηθεια του Ανδρεα Π. 

Εστειλαν λοιπον στην Ελλαδα τον Ριτσαρντ Μπάρχουμ που τον θεωρουσαν ειδικο στα ελληνικα πραγματα με την αποστολη να οργανωσει πραξικοπημα εναντιον της Ενωσης Κεντρου με την βοηθεια των ονοματων των στρατηγων  που τους ειχε δωσει ο αυτοεξοριστος Καραμανλης. Οι αμερικανοι με δικους τους ανθρωπους προωθησαν την  εφαρμογη του  σχεδιου ''Προμηθεας''. Επροκειτο για ενα σχεδιο  που καλυπτε την αντιδραση του κρατους σε περιπτωση κομμουνιστικου πραξηκοπηματος και που ειχε καταστρωθει στην δεκαετια του 1950. Καθε στρατιωτικος διοικητης ειχε εναν σφραγισμενο φακελο το περιεχομενο του οποιου ηταν αγνωστο. Μολις θα εφτανε το κωδικο συνθημα απο την Αθηνα, οφειλε ο διοικητης να ανοιξει τον φακελο και να εφαρμοσει τις οδηγιες που περιειχε. Το κινημα των επιορκων συνταγματαρχών εκμεταλλευτηκε την υπαρξη αυτου του παλιου σχεδιου για να αλωσει την εξουσια  .  Στην Ισπανια δεν ειχε εκπονηθει τετοιο  σχεδιο και αυτος ηταν ενας απο τους λογους που μπορεσε ο Βασιλευς Χουαν Καρλος  να συντριψει στην γεννηση του το πραξικοπημα  που επιχειρηθηκε στην χωρα την 23 Φεβ 1981.

 ''Βασιλευς Κωνσταντινος ΙΓ' ''

Νικολαος Ταντζος. Εκδοσις Λογος 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου