ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β ΄ ΑΔΙΚΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΕΘΝΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΗ Η ΡΩΜΕΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ   ΘΥΡΕΟΣ
ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Β.ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής,  στον Κίμωνα Φραγκάκη αναφερεται στον  βασιλιά Κωσταντίνο .Ημερομηνια συνετευξης28/3/2020.


«Με τον  Βασιλιά Κωνσταντίνο κλείνει μια μεγάλη ιστορική εποχή. Είναι ο τελευταίος εν ζωή Βασιλιάς της χώρας» (Photo by Ole Jensen – Corbis/Corbis via Getty Images/Ideal image). 
– Ο  βασιλιάς  Κωνσταντίνος είναι πια άρρωστος και τα παιδιά του δεν έχουν πολιτικά ερείσματα. Το πολιτειακό ζήτημα έχει βεβαίως κλείσει από το 1974 στην πατρίδα μας ωστόσο θεωρείτε ότι βιώνουμε και ένα επιπλέον τέλος εποχής στη χώρα μας με τη βασιλεία να περνά οριστικά στη λήθη; 
--Ιστορικά το τέλος εποχής για την Μοναρχία στην Ελλάδα ήρθε στις 13 Δεκεμβρίου του 1967. Ουσιαστικά είχε έρθει λίγα χρόνια πριν με τον πρόωρο θάνατο του Βασιλιά Παύλου. Τυπικά ήρθε το 1974. Η βασιλεία σαν ενεργό πολίτευμα στην Ελλάδα πιστεύω ότι έχει περάσει στη λήθη σε ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Είναι ένας θεσμός που ζει και έχει νόημα ύπαρξης μόνο αν έχει μεγάλο λαϊκό έρεισμα. Δεν ανήκω σε αυτούς που βλέπουν κάποιο έρεισμα στην παρούσα φάση. Ακρότητες, λιβανιστήρια, φωνασκίες, γραφικότητες, και η ύπαρξη αρκετών στην Ελλάδα που θεωρούν εαυτούς βασιλικότερους του βασιλέως δεν συνιστούν υπολογίσιμη δύναμη για μια αναβίωση του θεσμού. 
 – Δεν περίμενα ότι θα απορρίπτατε τους έστω γραφικούς βασιλόφρονες μας τόσο… συνοπτικά. 
--Θεωρώ ότι κάνουν τεράστια ζημιά στη μελέτη της ιστορίας του θεσμού στη χώρα μας και στην αποδοχή του ως ιστορικής πραγματικότητας από το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού. Αν κάνετε ένα γύρο στα social media για παράδειγμα σε διάφορες σχετικές σελίδες θα διαπιστώσετε τον ακραίο λόγο, το μίσος απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας, εθνικιστικά παραληρήματα και φωτογραφίες με τον  Βασιλιά να μπαίνει στην Αγιά Σοφιά. Φαντάζομαι δεν θέλετε να τα σχολιάσω. Καταλαβαίνουμε όλοι τη ζημιά που γίνεται στην μελέτη και κατανόηση της Ελληνικής ιστορίας. »Αυτό που λέω πάντα και το πιστεύω βαθύτατα είναι ότι πρέπει να δώσουμε σε όλους τους Έλληνες την δυνατότητα να μάθουν ιστορία. Όχι την ιστορία των σχολικών εγχειριδίων. Ιστορία πλουραλιστική. Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το 1821 διαβάζοντας τις πηγές που μας σερβίρει το σχολείο. Ούτε το 1922. Ούτε την πτώση της μοναρχίας στην Ελλάδα. Αφήστε που στην έρευνα σε αυτά τα ζητήματα είμαστε πίσω και κρυβόμαστε πάντα πίσω από τα ιδεολογικά και πολιτικά μας πρόσημα. Εξαίρεση εδώ αποτελεί η βαθύτατη, τεκμηριωμένη ιστορική έρευνα του Κώστα Σταματόπουλου που με συνέπεια τα τελευταία χρόνια υπηρετεί και μας κάνει όλους κοινωνούς άγνωστων και παραποιημένων πτυχών της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό. Εν πάσει περιπτώσει, με τον  Βασιλιά Κωνσταντίνο κλείνει μια μεγάλη ιστορική εποχή. Είναι ο τελευταίος εν ζωή Βασιλιάς της χώρας. Τα παιδιά του δεν βασίλεψαν. Όλα πλην του Πρίγκιπα Νικολάου ζουν στο εξωτερικό πολύ μακριά από την Ελλάδα και τους Έλληνες. 
.
O Παύλος, ο Νικόλαος και η σύζυγός του Τατιάνα (Photo by Milos Bicanski/WireImage/Ideal image). – Όταν ήταν πρωθυπουργός ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, υπήρχαν φιλομοναρχικοί στο υπουργικό του συμβούλιο. Σήμερα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πρώην βασιλικής οικογένειας; 
--Φαντάζομαι ότι υπάρχουν σε κοινωνικό επίπεδο και καλό είναι να υπάρχουν. Δεν περισσεύει κανείς στην εθνική προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Ο καθένας από το μετερίζι του. Η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, τραυματίστηκε βαθιά στα χρόνια της κρίσης, οι θεσμοί της μέχρι σήμερα βάλλονται πανταχόθεν, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ήταν εξαιρετικά άσχημη. Εθνικά θέματα και μεταναστευτικό ενέχουν κινδύνους και η οικονομία έχει ανάγκη από βαθιές τομές και επενδύσεις για να μπορέσει μακροπρόθεσμα να καταστεί βιώσιμη. Για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα χρειάζεται εθνική πανστρατιά, ενότητα και ομοψυχία. Όσοι αγαπούν την Ελλάδα εντός και εκτός της χώρας και θέλουν να βοηθήσουν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να το κάνουν. 
– Νομίζω ότι ακούγεστε λίγο αιθεροβάμων εδώ. Έχει κάτι να προσφέρει σήμερα η  βασιλική οικογένεια π.χ. διπλωματικά; 
--Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι στο παρελθόν μέλη της  Βασιλικής Οικογένειας είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια μέσα από το δίκτυο γνωριμιών τους και διεθνών επαφών τους, χωρίς κανένα πολιτικό έρεισμα (το τονίζω) και αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Διότι, “τι θα πει ο κόσμος…”, κλπ. Ψίθυροι όπως “σίγουρα θα έχει κάποιο πολιτικό κόστος όλο αυτό, προσπαθούν να φέρουν τη Βασιλεία από την πίσω πόρτα” και άλλες τέτοιες ανοησίες βάρυναν στις αποφάσεις των ηγετών μας. Οι δεξιοί για να μην τους πουν φιλοβασιλικούς, οι αριστεροί από ιδεολογία. »Θυμίζω επίσης ότι ο  Βασιλεύς τόσο για την διεκδίκηση όσο και και την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ως μέλος της ΔΟΕ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Μπορείς να προσάψεις πολλά σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αμφισβητήσει την βαθιά τους αγάπη για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον γνήσιο πατριωτισμό τους. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ξεπεράσει δυστυχώς ακόμα τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος. Η εγχώρια πολιτική σκηνή σας υπενθυμίζω άφησε το Τατόι να ρημάξει επειδή φοβόταν ότι αν το βασιλικό κτήμα παράξει προϊόντα και γίνει μουσείο θα επανέλθει η μοναρχία στη χώρα! Επιτρέψτε μου να μην έχω πειστεί ακόμα ότι έχουμε ξεπεράσει αυτό το κόμπλεξ. Υπάρχουν άνθρωποι σε κρίσιμα πόστα που διαχειρίζονται παραμέτρους του Κτήματος που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους, δεν έχουν ιδέα από την ιστορία του κτήματος. Δεν συζητώ για το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει μυρωδιά για το πως λειτουργούν αντίστοιχα ιστορικά σύνολα στο εξωτερικό αποφέροντας τεράστια έσοδα και δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. 
.
. Δεκαετία του ’50 στο Τατόι: Η Φρειδερίκη με τις  πριγκίπισσες Ειρήνη και Σοφία και τον Κωνσταντίνο (Photo by Evans/Three Lions/Getty Images/Ideal image). 
– Σε συνέντευξη του στο Andro ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος είχε δηλώσει ότι «σε εμάς οι γερμανο-δανοί βασιλείς έγιναν Έλληνες πέρα ως πέρα. Όπως έγιναν Ισπανοί οι Γάλλοι Βουρβώνοι, Άγγλοι οι γερμανοί Ανοβεριανοί/Ζάξεν – Κόμπουργκ, Βέλγοι οι επίσης Ζάξεν-Κόμπουργκ, Ολλανδοί οι Γερμανοί Νασάου, Ρουμάνοι οι Γερμανοί Χόεντζόλλερν, Σουηδοί οι Γάλλοι Μπερναντότ και πάει λέγοντας». Το συμμερίζεστε; Ή ισχύει ότι στη βασιλεία δεν υπάρχουν εθνικότητες, αλλά μόνο συγγένειες; 
--Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι αυτοί έγιναν Έλληνες πέρα ως πέρα. Κάποιοι δε εξ αυτών περισσότερο Έλληνες από κάποιους γεννημένους ως Έλληνες! Τι να πει κανείς για τον Γεώργιο Α’, τον ικανότερο Έλληνα Μονάρχη που ξεψύχησε στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη υπερασπιζόμενος με την εκεί παρουσία του την Ελληνικότητά της. Όλοι τους ανεξαιρέτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου