Ο Ελβετος δημοσιογραφος Γουωλτερ Μαγιερ πηρε συνεντευξη απο την βασιλισσα Φρειδερικη ,οταν η μεγαλειωτάτη βρέθηκε στην Λωζαννη και την δημοσιευσε στην εφημεριδα του ''Ελβετικη Εικονογραφημένη''.
Παρακατω παρατιθενται στοιχεια για τις περιφημες παιδοπολεις της βασιλισσας Φρειδερικης. Ενα τεραστιο κοινωνικο και εθνικο εργο που ακομη και σημερα ειναι υποτιμημενο και παρεξηγημενο ,ομως ηταν πρωτοπορο για την εποχη του και για την Ελλάδα.
Απο τα 7.000.000 Ελληνες οι 700.000 ζουν ως προσφυγες ,ως αξιολυπητα θυματα του εμφυλιου πολεμου. Η κομμουνιστικη ανταρσια δημιουργησε ενα ανθρωπιστικο προβλημα. Η υλικη και η ηθικη βοηθεια στην νεολαια και η διατηρηση της ανθρωπινης αξιοπρεπειας στους ενηλικους ηταν αυτο που παρεκινησε την βασιλισσα Φρειδερικη για την δημιουργια των παιδοπολεων.
Χιλιαδες χωρια ειχαν κατακαει και εκαντονταδες χιλιαδες ανθρωποι ειχαν μεινει αστεγοι. Η βασιλισσα Φρειδερικη ξεκινησε μεσω ιδιωτικων εράνων την προσπάθεια εξευρεσης πορων . Η εκκληση της βασιλισσας προς τους Ελληνες του εξωτερικου απεφερε 70 δισεκατομυρια δραχμες (22 εκατομυρια ελβετικα φράγκα).4.5 δισεκατομυρια δοθηκαν απο τους εργατες οι οποιοι εδωσαν απο ενα ημερομισθιο. Ποια προεδρος δημοκρατιας θα ειχε αυτην την ικανοτητα ωστε να της εμπιστευθουν τις οικονομιες τους οι Ελληνες εργατες;
Με τα χρηματα αυτα ιδρυθηκαν 52 παιδοπολεις. 18000 αγορια και κοριτσια περιθαλπονταν σε αυτες, τα οποια προερχονταν απο τις συμμοριοπληκτες περιοχες της Ελλαδος .
Οι συμμοριτες ηδη ειχαν απαγαγει 28.000 παιδια. Οι παιδοπολεις ιδρυθηκαν ως αντιδραση στις αρπαγες παιδιων των Ελληνων απο τους συμμοριτες.
Στην Γιουγκοσλαβια, Ουγγαρια,Τσεχοσλοβακια Αλβανια,Σκοπια ,τα αγορια και τα κοριτσια υποβληθηκαν σε ''μετεκπαιδευση''.
Με ενα σατανικο συστημα εμποτισθηκαν με το δηλητηριο του μισους ωστε να γινουν εχθροι της πατριδας τους , της οικογενειας τους ,του λαού τους, με σκοπο να χρησιμοποιηθουν στο μελλον εναντιον της ιδιας της πατριδας τους. Αυτα τα παιδια οταν μεγαλωναν θα εδιναν πολυ ευκολα την ελληνικη Μακεδονια στην Γιουγκοσλαβια οταν θα το ζητουσε ο Τιτο.
Η βασιλισσα σχηματισε μια επιτροπη απο 20 κυριες που λογοδοτουσαν σε αυτην,ειχαν τα προσοντα για την αμεση εφαρμογη του προγραμματος περιθαλψεως. Εντος 14 μονο ημερων τα ερειπωμενα οικηματα μετατρεπονταν σε καταλληλα ασυλα για παιδια. Η θεληση της βασιλισας παρεκαμπτε ολες τις γραφειοκρατικες περιπλοκές που ανέκυπταν.
Στη Λερο της Δωδεκανήσου δημιουργηθηκε ενα πρωτυπο αναμορφωτικο κεντρο οπου εσταλησαν χιλιαδες νεαρων συμμοριτων για την αναμορφωση τους λογω της πλυσης εγκεφαλου που ειχαν υποστει απο την κομμουνιστικη ιδεολογια.
Ενα τραγικο προβλημα που αντιμετωπισε η βασιλισσα Φρειδερικη ηταν οι κοπέλες που επεσαν θυμα βιασμου και ατιμωσης απο τους συμμοριτες. Ιδρυσε σχολη οικοκυρικης και οικοτεχνιας οπου μαθαιναν πως θα γινουν καλες νοικοκυρες και τους εδινε η βασιλισσα να καταλαβουν οτι δεν τις θεωρουσε ατιμασμενες αλλα θυματα πολεμου και πως θα μπορουσαν να ναλαβουν χρησιμο ρολο στην Ελλαδα.
ΓΟΥΩΛΤΕΡ ΜΑΓΙΕΡ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.
Παρατίθεται μια περιληψη του σημαντικου αρθρου που δημοσιευσε η Ελβετικη εφημεριδα ''ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ'' για το εργο και την προσωπικοτητα της βασιλισσας των Ελληνων Φρειδερικης.
1.Προσωπικοτητα
α. Ειναι τολμηρη και μεταβαινει αυτοπροσωπως στις επικυνδυνες ζωνες των πολεμικων επιχειρησεων.
β. Εχει φυσικη γοητεια που εμπνεει σεβασμο.
γ. Λαμβανει γρηγορα σωστες αποφασεις και διδει αμεσες λυσεις για τα επιβαλλομενα μετρα περιθαλψεως.
δ. Ειναι ακοματιστη και προσελκυει τον σεβασμο και των δημοκρατικων πολιτων.
2. Εργον της Βασιλισσας.
α. Ειναι επικεφαλης του οργανισμου ''φανελλα του στρατιωτου'' απο το 1940,εσταλλησαν στο μετωπο 167.000 δεματα.
β. Ηταν επικεφαλης του ερανου μεταξυ των Ελληνων της Αιγυπτου που προμηθευσε 32 νοσοκομειακα αυτοκινητα για τις αναγκες του ελληνικου στρατου απο το 1944 και μετα.
γ. Ειναι επικεφαλης του Ταμειου ''Ερανος της Βασιλισσας'' που χρηματοδοτει 52 παιδουπολεις και συντηρει και εκπαιδευει 220.000 παιδια που επληγησαν απο τους κομμουνιστες.
δ. Λειτουργει με ευθυνη της σχολες στο κτημα ''Πυργος Βασιλίσσης'' και στην Ελευσινα,για 4000 αγορια και κοριτσια,με στοχο την αναμορφωση και την επαγελματικη αποκατασταση.
ε. Ειναι υπευθυνη για την λειτουργια του ''Ιδρυματος Περιθαλψεως Οικογενειων Στρατευμενων''.
3. Χαρις εις την γρηγορη περιθαλψη των δυστυχουντων Ελληνων δεν σημειωθηκαν ταραχες εσωτερικες και την διαρκεια του συμμοριτοπολεμου διοτι η βασιλισσα Φρειδερικη εδωσε ολη την ψυχην της στην ανακουφιση των θυματων .
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΕΜΠΡΟΣ''9/6/1949