Ο ελληνικός λαός υπήρξεν ανέκαθεν ο δημοκρατικότερος λαός του κόσμου. Πλην αι μακραί τύχαι αυτού και η υπερχιλιετής Βυζαντινή ιστορία ,ήτις ανήγαγεν τον θεσμόν της βασιλείας εις τον κολοφώνα της αίγλης και της δόξης αυτής , κατέστησεν οικείον τον θεσμόν τούτον στον ελληνικό λαό. Οταν δε επήλθεν η πτώσις της Κωνσταντινουπόλεως και ο τελευταίος των αυτοκρατόρων αυτής επεσφράγισε διά του ιερού αυτού αίματος το ένδοξον τέλος της ιστορίας αυτής ,το στέμμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου υπήρξεν ο φάρος ο φωταυγής , προς τον οποίον έβλεπε με στραμμένο εκεί το βλέμμα του το γένος που πάλευε μέσα στο σκοτάδι της τουρκικής δουλείας. Και η ανάμνησις αυτού του στέμματος ,μεταστάσα εις τον χώρον των εθνικών ονείρων και της ποιήσεως ,υπήρξε διά μέσου των αιώνων το σύμβολον της εθνικής ενότητος και της μελλούσης πολιτικής αναβιώσεως του Έθνους.
Επί το σύμβολον τούτο(το βυζαντινό στέμμα) επίστευσαν γενεές ολόκληρες κα περί αυτό περιεστράφησαν όλες οι εθνικές παραδόσεις και τα δημοτικά άσματα ,τα αντηχούντα εις τας φάραγγας και τας υψηλάς κρυφάς των ορέων, ως παρήγορος φωνή των δυστυχούντων, πηγάζουσαν εκ των σπλάγχνων της εθνικής συνειδήσεως καθ΄ ολους τους χρόνους της δουλείας. Διά τούτο και μετά την αποκατάστασιν και την επιτέλεσιν της εθνικής ανεξαρτησίας η βασιλεία ήταν το μόνον παρήγορον και ελπιδοφόρο φως , προς το οποίο έριξε το βλέμμα του ο ελληνικός λαός που εξήλθε νικητής από την γιγαντιαία πάλη με τον βάρβαρο τούρκο.
Ο λαός πιστεύοντας στις εθνικές παραδόσεις και ονειροπολώντας το στέμμα των Κωνσταντίνων ,που σύμφωνα με την ωραία παράδοση το φυλάγουν κρυμμένο τα κύματα του Βοσπόρου μέσα στην αγκαλιά τους, δέχθηκε την βασιλεία ως συνέχεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
''Και έτσι η ιστορία παρίστατο μάρτυς του θαυμασιώτατου εξωτερικώς , αλλά φυσικότατου στην ιστορική του εξέλιξη φαινομένου ,ένας δημοκρατικότατος λαός με μια δημοκρατική κοινωνική οργάνωση, με ένα δημοκρατικό τρόπο σκέψης και ενεργείας να είναι ταυτόγχρονα και βασιλικότατος στα αισθήματα, στις ενέργειες και στον εθνικό ενθουσιασμό''.(Π. Καρολίδη, καθηγητού πανεπιστημίου ''Βασιλεία Εθνική'', Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Ακρόπολη'' των Αθηνών).
ΠΗΓΕΣΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ .σελ.227 Τομος Α΄.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΥ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ.
20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1989.