ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΕΘΝΑΡΧΙΑ
KING CONSTANTINE ΙΙ EXTRACTED OF HIS THRONE UNFAIRLY . BUT ALWAYS REMAIN THE NATIONAL LEADER. THE NATIONAL ROLE OF THE KING IS INDEPENDENT FROM THE HEAD OF THE STATE. KING IS ALWAYS THE FATHER OF THE NATION. WITH MONARCHY BECOME VISIONABLE THE ROMAN FOLLOWING OF THE GREEK NATION.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΥΡΕΟΣ

ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Κυριακή 31 Μαρτίου 2024
+Αρχιμανδρίτης Πατρίκιος Καλεώδης – O Χαρισματικός Κληρικός.
Κυριακή 24 Μαρτίου 2024
Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΟΘΩΝΑ
Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλο τον κόσμο από τους Έλληνες της διασποράς στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.
Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, πραγματοποιείται μαθητική εορτή στα σχολεία της χώρας. Σε άλλους Δήμους, γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ. καθώς και δοξολογίες σε ναούς.
Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.
Ιστορικό
Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατά του Τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους». Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα. Τουλάχιστον από το 1823 εθεωρείτο στην Πελοπόννησο ως ημέρα έναρξης της επανάστασης.
Το 1822, η προσωρινή κυβέρνηση που είχε έδρα την Κόρινθο, αποφάσισε να εορταστεί η επέτειος της Επανάστασης μαζί με το Πάσχα (2 Απριλίου, παλ. ημ.). Ο εορτασμός έγινε στην Κόρινθο με στρατιωτική πομπή, πανηγυρική δοξολογία και κανονιοβολισμούς, όπως περιγράφει ο Γερμανός εθελοντής Striebeck που την παρακολούθησε.[7]
Κατά τον συγγραφέα Δ. Φωτιάδη και άλλους, ως εθνική γιορτή πριν το 1838 θεωρούνταν η 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ψηφίστηκε από την 1η Εθνοσυνέλευση της Πιάδας (Νεας Επιδαύρου) το 1ο Ελληνικό «Σύνταγμα», ήτοι «Προσωρινό Πολίτευμα». Πιστεύεται λοιπόν πως με την αλλαγή της ημερομηνίας «η εθνική γιορτή έχανε τον πολιτικό και επαναστατικό χαρακτήρα και έπαιρνε θρησκευτική απόχρωση» με ό,τι συνεπαγόταν κάτι τέτοιο για τις διεκδικήσεις περί δημοκρατικότητας και συντάγματος. Η ιστορικός Χρ. Κουλούρη που ερεύνησε τους εορτασμούς τύπου εθνικής εορτής από το 1834 και μετά, δεν περιλαμβάνει σ' αυτές την 1η Ιανουαρίου αλλά έξι ημερομηνίες σχετιζόμενες με τη βασιλική οικογένεια. Κυριότερη εορτή πριν την καθιέρωση της 25 Μαρτίου ήταν η 25 Ιανουαρίου, επέτειος της αποβίβασης του Βασιλεα Όθωνα στο Ναύπλιο (1833).
Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας που οργάνωσε την Επανάσταση, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, άρχισε τις επιχειρήσεις και την έναρξή της στο Ιάσιο την 24 Φεβρουαρίου 1821. Εν τούτοις, τα εκεί συμβάντα χαρακτηρίστηκαν από την κοινή συνείδηση και καθιερώθηκαν από την ιστορία ως κάτι μεμονωμένο, κάτι σαν πρόλογος της Επανάστασης. Η πλήρης αποτυχία του κινήματος σε μια μη ελληνική χώρα, ίσως και η απογοήτευση των Ελλήνων για την πλάνη περί της υποστήριξης από τη Ρωσία που είχε διαδώσει η Φ. Εταιρεία, υπήρξαν τα κύρια αίτια του διαχωρισμού των συμβάντων της Μολδοβλαχίας από τα επαναστατικά γεγονότα της Ελλάδας. Η Πολιτεία, επικύρωσε το επικρατούν εθνικό συναίσθημα καθιερώνοντας ως ημέρα εθνικού εορτασμού της Επανάστασης την 25η Μαρτίου.
Κατά ορισμένες απόψεις, ως ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης θεωρείται και η 24 Φεβρουαρίου, οπότε άρχισε η επανάσταση Ελλήνων στη Βλαχία με την προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Έκτοτε και με άλλες επαναστατικές πράξεις που έλαβαν χώρα πολύ πριν την 25η Μαρτίου απλώνεται η επανάσταση στον ελλαδικό χώρο.
Στην Ελλάδα είχαν αρχίσει εχθροπραξίες πριν την 25 Μαρτίου, όπως μαρτυρείται και από τις ειδήσεις που διασώθηκαν στην «Αλληλογραφία του εν Πάτραις Ολλανδικού Προξενείου: 1821», δεδομένου ότι η ολλανδική κυβέρνηση δια του προξένου της στην Πάτρα ενημερώθηκε κατά την 23η Μαρτίου, ότι «από τινος χρόνου σοβούσα επικίνδυνος κατάστασις εξέσπασε και ότι οι Έλληνες ανέλαβον τα όπλα κατά του δυνάστου».
Η επίσημη διακήρυξη των επαναστατών προς τις ξένες κυβερνήσεις έγινε με προκήρυξη της «Μεσσηνιακής Γερουσίας» την 25 Μαρτίου 1821.
Η 25/3 λογίζεται ως αρχή της Επανάστασης σε δικαστικό έγγραφο της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος του 1823, όπου το «Επαρχικόν Κριτήριον Τριπολιτζάς» (είδος δικαστικού οργάνου) αναφέρει ότι «η αποστασία ηκολούθησε εις τας 25 Μαρτίου».
Καθιέρωση
Πρώτος ο Παναγιώτης Σούτσος πρότεινε το 1834 την καθιέρωση εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αναφέροντας ότι ήταν η μέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σε υπόμνημα το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου.
Ο ίδιος είχε γράψει ποίημα με τον τίτλο "Η 25 Μαρτίου ή τα γενέθλια της Ελλάδος", το οποίο υπάρχει σε συλλογή που εκδόθηκε το 1835.
Το έγγραφο του Κωλέττη, τότε Υπ. Εσωτερικών, έχει ημερομηνία 22 Ιαν./2 Φεβρ. 1835 και προτείνει στον Βασιλέα τη θέσπιση εορτασμών με πανελλήνιους αγώνες παρόμοιους με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας. Η εισήγησή του είναι σε γαλλική γλώσσα με γερμανική περίληψη. Αναφέρει ότι ο «περίφημος Γερμανός» (celebre Germanos) κήρυξε την Επανάσταση στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα, και ότι η επανάσταση γενικεύτηκε στην Πελοπόννησο την 25 Μαρτίου την οποία και θεωρεί ως εναρκτήρια ημερομηνία μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Λέει μάλιστα ότι υπήρχε προφητεία των μοναχών του Μεγάλου Σπηλαίου ότι σ' αυτή την ημερομηνία θα συνέβαινε αναγέννηση της Ελλάδος, και ότι οι Οθωμανοί της Πελοποννήσου το γνώριζαν και κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία έπαιρναν έκτακτα μέτρα ασφαλείας (Διαμαντής, σ. 314). Οι εορτασμοί που πρότεινε ο Κωλέττης περιλάμβαναν διαγωνισμούς στις τέχνες και τα γράμματα και σε διάφορα αγωνίσματα. Θα γίνονταν στην Τρίπολη, την Αθήνα, την Ύδρα και το Μεσολόγγι, εκ περιτροπής μέσα σε μία τετραετία, όπως στην αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί, οι Πυθικοί κτλ.
Το 1836 τιμήθηκε η 25η Μαρτίου σε συνδυασμό με τα Καλάβρυτα και τον Π. Πατρών Γερμανό με χάλκινο μετάλλιο που κόπηκε με την ευκαιρία του γάμου του βασιλιά Όθωνα και της Αμαλίας. Σ' αυτό εικονίζεται η θρυλική σκηνή, με τον Γερμανό να κρατά υψωμένη σημαία και σταυρό και δύο ένοπλους αγωνιστές σε κίνηση ορκωμοσίας ή χαιρετισμού. Φέρει την επιγραφή «ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΥΨΩΣΩ ΑΥΤΟΝ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 25 ΜΑΡΤ. 1821» (το απόφθεγμα είναι από την Έξοδο, ιε', 2). Η άλλη όψη του μεταλλίου εικονίζει τον Γερμανό.
Ο εορτασμός «εἰς τὸ διηνεκὲς» της Επανάστασης την 25η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 της Κυβέρνησης Όθωνος και συγκεκριμένα του Γεώργιου Γλαράκη, γραμματέα της Επικρατείας (υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών. Ο Γλαράκης ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρωσικού κόμματος, των Ναπαίων, που εκείνη την περίοδο απολάμβανε την εύνοια του Όθωνα. Ο Όθωνας προσπαθούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητά του προσεταιριζόμενος την απήχηση των εκφραστών της Ορθοδοξίας, και ενδεχομένως σε αυτό να οφείλεται η θρησκευτική χροιά του διατάγματος και η καθιέρωση της εορτής. Ωστόσο, κατά τον πρώτο εορτασμό της επετείου, το 1838, από τους ξένους πρέσβεις και προσωπικό πρεσβειών απουσίασαν από την εορτή μόνο αυτοί της Ρωσίας και της Αυστρίας με τους υπαλλήλους τους.
Ο πρώτος εορτασμός στην Αθήνα όπου συμμετείχαν ο Βασιλιάς Όθων και η Βασίλισσα Αμαλία, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος λαού, έγινε στον Ναό της Αγίας Ειρήνης.
Ο Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών θεμελιώθηκε την 25 Δεκ. 1842 και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου για να τιμηθεί η 25 Μαρτίου 1821.
Το 1839, ο Αμβρόσιος Φραντζής αναφέρει ότι η 25η Μαρτίου ήταν ημέρα «ρητή και εμφυτευμένη εις τας καρδίας των Πελοποννησίων κτλ. ως ημέρα ενάρξεως της Ελληνικής επαναστάσεως».
Μετέπειτα
Μετά την επίσημη καθιέρωση του εορτασμού, και ιδίως το 1841, έγινε προσπάθεια οικειοποίησης της επετείου από την αντιπολιτευόμενη αντι-οθωνική μερίδα, με ιδιωτικούς εορτασμούς στους οποίους προβαλλόταν ιδιαίτερα η μορφή του Κοραή.
Η εορτή συνέχισε να είναι αντικείμενο κομματικών και τοπικιστικών αντιπαραθέσεων: ιδιαίτερες αντιδράσεις προκάλεσε το 1846 και 1847 η απόφαση του πρωθυπουργού Κωλέττη για την πραγματοποίηση επίσημης τελετής στον τάφο του ρουμελιώτη οπλαρχηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη στο Φάληρο, καθώς θεωρήθηκε ότι οδηγούσε σε ταύτιση της Επανάστασης με ένα πρόσωπο.
Παρελάσεις
Έως το 1875 ο στρατός βρισκόταν παρατεταγμένος κατά μήκος της διαδρομής της βασιλικής πομπής από τα ανάκτορα προς την εκκλησία και αντίστροφα. Το 1875 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παρέλαση του στρατού μπροστά από τα ανάκτορα, πρακτική τρέχουσα από τα μέσα του αιώνα σε δημόσιες γιορτές στη Γαλλία και τα γερμανικά κράτη. Την επόμενη χρονιά, αν και δεν πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση εξαιτίας βροχής, δίπλα στον στρατό παρατάχθηκε και μία πανεπιστημιακή φάλαγγα. Η πρωιμότερη αναφορά για μαθητική παρέλαση εντοπίζεται το 1899.Τα σχολεία είχαν παραταχθεί και κατά τον εοαρτασμό της 25ης Μαρτίου του 1924, όταν ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία. Τα επόμενα χρόνια την παρέλαση του στρατού πλαισίωναν και πρόσκοποι και μαθητές στρατιωτικών σχολών. Το 1932 τα σχολεία της Αθήνας παρήλασαν μπροστά από επισήμους στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μαζί με τους προσκόπους, τη «φρουρά της πόλης» και τις «εθνικιστικές οργανώσεις». Από το 1936 η μαθητική παρέλαση, που έγινε μπροστά από τον βασιλιά Γεώργιο και τον πρωθυπουργό Μεταξά, έλαβε επίσημο χαρακτήρα. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά οι παρελάσεις μαθητών και φαλαγγιτών (μελών της ΕΟΝ) προσέλαβαν μεγάλη σημασία και συνδέθηκαν με τη στρατιωτική παρέλαση. Η πρακτική των μαθητικών παρελάσεων εξακολούθησε κατά την εμφυλιοπολεμική περίοδο και έπειτα έως και μετά τη μεταπολίτευση. Σε διάφορες επαρχιακές πόλεις συμμετέχουν και τοπικές ανώτερες και ανώτατες σχολές, όπως π.χ. στην Κέρκυρα και την Πάτρα. Παλαιότερα (μέχρι δεκαετία 1980) συμμετείχαν τα πανεπιστήμια και στην παρέλαση της Αθήνας.
Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Γράφει ο Αντγος ε.α. Φωτιάδης Ιωάννης, Πρώην Υπαρχηγός
Εθνικής Φρουράς Κύπρου.
Οι Έλληνες της Συρίας πρωτοεμφανίσθη-
καν τον 7ο π.χ.αιώνα. Το όνομα Συρία είναι
Ελληνικό από το Ασσυρία. Οι πρώτοι μετανα-
στεύσαντες Έλληνες στην Εγγύς Ανατολή
προήρχοντο από περιοχές θαλάσσιες.
Ιστορικά στοιχεία: Ελληνιστική εποχή
[326-30 π.χ.]. Η ιστορία τους παραδοσιακά ξε-
κινάει με την κατάκτηση της Περσικής Αυτο-
κρατορίας από τον Μέγα Αλέξανδρο. Μετά
τον θάνατό του η Αυτοκρατορία χωρίσθηκε σε
επί μέρους κράτη. Η περιοχή ετέθη υπό τον
έλεγχο του Σελεύκου Α ́ Νικάτορα, ιδρυτή της
Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.Κέντρα πολι-
τιστικής επέκτασης του Ελληνισμού, υπήρξαν
οι Αντιόχεια, Λαοδίκαια,Αμάσεια, Σελεύκεια.
Η ανάμειξη των Ελληνόφωνων γέννησε μία
αττική διάλεκτο, γνωστή ως Ελληνιστική, γνω-
στή για όλο τον κόσμο. Η Αυτοκρατορία Σε-
λευκιδών διατήρησε την υπεροχή Ελληνικών
εθίμων. Είχε μεγάλο αριθμό φρουρίων, στρα-
τιωτικές αποικίες[=κατοικίες].
Ρωμαϊκή εποχή:Οανατολικός Ελληνισμός
ήκμασε υπό Ρωμαϊκή κυριαρχία στις περιο-
χές, Δεκάπολη,Αντιόχεια. Βρέθηκαν υπό κυ-
ριαρχία με προσάρτηση της Σελεύκειας από
τον Πομπηΐο. Το 135 μ.χ κατά εξέγερση Εβραί-
ων, βορράς-νότος συγχωνεύθηκαν στην Ρω-
μαϊκή Επαρχία Συρίας-Παλαιστίνης. Διατηρή-
θηκαν έως το 90 μ.χ..Οπληθυσμός τηςΠαλαι-
στίνης ήταν πολυθεϊστικός [Φοίνηκες, Εβραί-
οι, Έλληνες, αραβικές κοινωνίες].
Βυζαντινή Εποχή: Στον μεσαίωνα οι Βυ-
ζαντινοί Έλληνες αυτοπροσδιοριζόταν Ρωμαί-
οι ή Ρωμιοί, Γκραικοί. Μιλούσαν μεσαιωνικά
Ελληνικά. Αισθανόταν απόγονοι της Κλασσι-
κής Ελλάδας, κληρονόμοι των Ρωμαίων. Η
κυριαρχία στην Εγγύς Ανατολή, γνωστή ως
Επισκοπή Ανατολής, κατέστη από τις σημαντι-
κότερες εμπορικές, αγροτικές, θρησκευτικές,
πνευματικές περιοχές. Μεταξύ [609-628 μ.χ.]
περιήλθε στην κατοχή Σασανιδών [δυναστεία
Περσών]. Ανακαταλήφθηκε από τον Αυτοκρά-
τορα Ηράκλειτο. Με άλωση της Σελεύκειας
περιήλθε οριστικά στους Άραβες.
Οθωμανική περίοδος: Οι οπαδοί της Ελ-
ληνικής Ορθόδοξης-καθολικής εκκλησίας
θεωρούνταν μέρος του Ρωμαϊκού έθνους.
Κατά τον Γάλλο Ιστορικό-Εθνογράφο Αλέξαν-
δρο Σανβύ το 1878 ζούσαν εκεί 160.000 Έλ-
ληνες.
Ελληνική Ανεξαρτησία: Στην Οθωμανική
Αυτοκρατορία έγιναν διωγμοί Ελλήνων. Ο
αριθμός των θυμάτων δεν δύναται να εκτιμη-
θεί. Διωγμοί έγιναν σε Μ. Ασία, Πόντο, υπό-
λοιπη Ελλάδα,Νησιά. Ο αριθμός εκτιμάται πά-
νω από 2.000.000. Το 1923 και ανταλλαγή
πληθυσμών μετά την Μικρασιατική καταστρο-
φή. 17.000.εξαθλιωμένοι Έλληνες κατέφθα-
σαν στη Συρία για πρόσκαιρη ή μόνιμη εγκατά-
σταση.
Σήμερα: Υπάρχει παροικία 4.500 κατοί-
κων, οι περισσότεροι Συριακής υπηκοότητας.
Ζούν εις Χαλέπι[εμπορικό, οικονομικό κέν-
τρο], Ταρσούς, Δαμασκό. Υπάρχουν και 8.000
Ελληνόφωνοι Μουσουλμάνοι κριτικής κατα-
γωγής. Αντιμετωπίζουν φτώχεια πείνα. Μετά
12ετή πόλεμο στην περιοχή περιμένουν βοή-
θεια. Καταφύγιό έχουν την εκκλησία Αντιόχει-
ας.[Πατριάρχης Ιωάννης]. Οι Έλληνες εκεί
έχουν πολιτισμό 1.400 ετών.
Η Ελλάς ηγείται εκστρατείας στην Ευρω-
παϊκή Ένωση και αλλού προς προστασία του
εναπομείναντος προσωπικού, διαφύλαξη της
θρησκευτικής, πολιτιστικής κληρονομιάς,
αποκατάσταση μνημείων, επιστροφή κλαπέν-
των.
Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024
Η εκστρατεία της Καλλίπολης (1915): Δεν ήταν λάθος η μη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτή.








Τρίτη 12 Μαρτίου 2024
Η χώρα μας χάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον χαρακτηρισμό της «φιλελεύθερης δημοκρατίας»
Στο αρθρο που παρατιθεται παρακατω διαπιστωνεται οτι η Ελλαδα δεν ειναι φιλελευθερη δημοκρατια πλεον,εχει πεσει χαμηλοτερα απο τις δημοκρατικες χωρες. Αυτο ειναι γνωστο εδω και πολυ καιρο. Ακομη απο το 1974 που με το νοθο δημοψηφισμα για την καταργηση της βασιλευομενης δημοκρατιας η Ελλαδα του ψευτοεθναρχη επαψε να ειναι δημοκρατικη χωρα, ειναι μια πρωθυπουργικη δικτατορια ,η οποια βλαπτει σοβαρα τον ελληνικο λαο. Η κυβερνηση μητσοτακη δεν θα μπορουσε να ειναι η εξαιρεση .Η ελλειψη δημοκρατιας ειναι βολικη για τους πολιτικους, κερδιζουν χρηματα και μονιμοτητα στο κοινοβουλιο λες και ειναι μονιμοι δημοσιοι υπαλληλοι.
Ινστιτούτο V-Dem: Νέα πτώση της Ελλάδας στο δείκτη δημοκρατίας
Νέα πτώση της Ελλάδας στον δείκτη δημοκρατίας κατέγραψε για το 2023 η έκθεση του Ινστιτούτου V-Dem (Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ) το οποίο αποφαίνεται ότι η χώρα μας χάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον χαρακτηρισμό της «φιλελεύθερης δημοκρατίας».
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου του σουηδικού πανεπιστημίου που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η Ελλάδα κινήθηκε το 2023 σε αρνητική τροχιά όσον αφορά το επίπεδο της δημοκρατίας. Έτσι, βάσει των επιμέρους δεικτών του ινστιτούτου η Ελλάδα κατατάσσεται για δεύτερη συνεχή χρονιά (2022 και 2023) στις «εκλογικές» και όχι στις «φιλελεύθερες δημοκρατίες» του πλανήτη.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα έχασε το καθεστώς της «φιλελεύθερης δημοκρατίας» του V-Dem το 2022 για πρώτη φορά μετά το 1976. Ο δείκτης φιλελεύθερης δημοκρατίας (LDI) της Ελλάδας είναι πλέον 0,58 (με 1 το ανώτατο και 0 το χαμηλότερο επίπεδο δημοκρατίας). Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας απώλεσε 0,232 κάτι που αποτελεί την έβδομη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες που καταγράφηκαν στην έκθεση.
Τάση προς απολυταρχισμό σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία
Το πανεπιστημιακό ινστιτούτο αποφαίνεται, βάσει των στοιχείων του 2023, ότι η Ελλάδα παραμένει δημοκρατική χώρα αλλά προειδοποιεί ότι τα τελευταία χρόνια δεν κινείται προς την κατεύθυνση του περαιτέρω εκδημοκρατισμού αλλά αντίθετα κινείται προς τον απολυταρχισμό. Την συγκαταλέγει μάλιστα στα «μαύρα πρόβατα» της ΕΕ δηλαδή την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. «Ο απολυταρχισμός εκδηλώνεται επίσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζοντας την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία» επισημαίνεται στην έκθεση.
Η αναλυτική έκθεση επικαλείται το σκάνδαλο υποκλοπών επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «παρακολουθούσε ηγέτες της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, ακόμη και άλλα μέλη της κυβέρνησης». Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) διαπίστωσε επισήμως παραβίαση κοινοτικών κανόνων και απηύθυνε έκκληση με την οποία ζητούσε από την Ελλάδα να ανακαλέσει νομικές ρυθμίσεις που υπονομεύουν το κράτος δικαίου το 2023. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμανε συναγερμό για σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2024. Η Ελλάδα παραμένει δημοκρατία αλλά δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως φιλελεύθερη δημοκρατία» υπογραμμίζεται ακόμη.
Υπονόμευση της ελευθερίας της έκφρασης και των ΜΜΕ
Η έκθεση επισημαίνει ότι τα προβλήματα δημοκρατίας της Ελλάδας ξεκίνησαν το 2012 με το κλείσιμο της ΕΡΤ επί ΝΔ, ακολούθησε «απότομη καθοδική πορεία» το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ «με αποδυνάμωση θεσμικών ελέγχων και ισορροπιών και καταπατήσεις της ελευθερίας της έκφρασης» και ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια επί ΝΔ με την απώλεια του καθεστώτος της «φιλελεύθερης δημοκρατίας».
«Η Ελλάδα και η Νότια Κορέα είναι παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η υπονόμευση της ελευθερίας της της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης δεν αφορούν μόνο τις χώρες που είναι μετατρέπονται σε σκληρές απολυταρχίες» αναφέρει η έκθεση.
https://www.naftemporiki.gr/politics/1611171/institoyto-v-dem-nea-ptosi-tis-elladas-sto-deikti-dimokratias/